Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

˝Az egészségügy nem kapja meg azt a helyet, amit megérdemelne˝ - Menedzser vezetőt kapott a klinikai központ

Szeged - Több mint 10 éve menedzserként dolgozik a szegedi gyermeksebész, Németh László. 15 év után tért vissza a városba, két hete ő a klinikai központ új elnöke. Elődeitől eltérően ő főállásban látja el ezt a feladatot, orvosként már nem praktizál. Mint mondta, hiányzik neki a műtő, de az ugyanúgy teljes embert kívánna, mint azok a tisztségek, amelyeket az elmúlt időszakban betöltött.
Névjegy

Németh László 60 éves. Szegeden diplomázott, általános sebész szakvizsgáját azonban már Esztergomban szerezte meg, ahol elhelyezkedett. Ezt követően visszatért Szegedre, ahol 1990 és 2003 között a gyermekklinikán dolgozott gyermeksebészként. Ez idő alatt több külföldi tanulmányúton is részt vett: Ausztriában, Hollandiában, Írországban és Indiában is gyógyított. Az orvosi pályát azért hagyta el, mert orvostechnikai cégeknél kapott állást, több mint 10 évig ott is vezető beosztásban dolgozott. 2015-ben kinevezték az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatójának, ezt a tisztséget idén májusig töltötte be. Nyáron az egészségügyi államtitkárság tanácsadója lett, szeptember elseje óta pedig az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke.
Szeptember elseje óta új elnöke van a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak. Németh László az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól érkezett, ahol három évig volt főigazgató. Szegedre mondhatni hazatért, hiszen gyermeksebészként itt szerzett diplomát, és évekig dolgozott a szegedi gyermekklinikán is. Több mint 10 éve azonban már menedzserként éli életét, a klinikai központot és az ott dolgozó 4000 embert is ilyen szemlélettel vezeti majd.

– Azt gondolom, hasonló feladatom lesz itt is, mint ami az ÁEEK-ban volt, vagyis az orvosi szakma támogatása és jobbá tétele – fogalmazott.

Kiemelkedő célom a klinikai központ fejlesztése, ami elsősorban a betegek és a dolgozók elégedettségének növelésével érhető el. A betegek szempontjából például a várólisták csökkentése lehet az, amivel előrelépést érhetünk el, a dolgozók számára pedig a munkakörülmények javítása és amennyiben lehetséges, a javadalmazás emelése hozhat pozitív változást. Természetesen meg kell ismerni a helyi problémákat, ezekről minden intézményvezetővel személyesen szeretnék beszélgetni. Erre azonban az eltelt két hét még nem volt elegendő.

Németh László úgy fogalmazott, minden rendszerben vannak belső tartalékok – ezeket szeretné megkeresni, hogy céljait megvalósíthassa.

A kicsi, de hatékony változásokban hiszek

– tette hozzá.
Németh László főállásban vezeti a klinikai központot. Fotó: Karnok Csaba
Németh László főállásban vezeti a klinikai központot. Fotó: Karnok Csaba
A klinikai központ új elnökének munkáját nagyban segítik majd a hamarosan elinduló egészségügyi beruházások, amelyeknek szakmai felügyeletében is részt vesz majd. – Óriási lépés lesz, ha ezek megvalósulnak, hiszen 21. századi egyetemi oktató és gyógyító intézmények jönnek létre a városban.

Németh László úgy fogalmazott, bár Szegeden már most is nemzetközi szintű beavatkozásokat végeznek, az egészségügy megítélése – és ez igaz az egész országra – nem kapja meg azt a helyet, amit megérdemelne.
Németh László úgy fogalmazott, minden rendszerben vannak belső tartalékok. Fotó: Karnok Csaba

Ami Nyugat-Európában elérhető eljárás, nálunk is az. Meggyőződésem, hogy a magyar egészségügy lényegesen jobb, mint amilyen az általános megítélése. Szeretném, ha ebben is változás történne, hiszen az a betegek bizalmát is növelné az intézmények felé.

Elődeitől eltérően az új elnök főállásban vezeti a klinikai központot: bár orvos, gyógyítani nem fog. – Természetesen nem állítom, hogy nem hiányzik a műtő, de ott is teljes emberre van szükség. Nekem 2009 óta nem összeegyeztethető a munkámmal a betegellátás, így el kellett azt engednem. Most 38 szervezeti egység vezetése a feladatom és az, hogy azok a változások, amelyeket elterveztem, megvalósuljanak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc migráns próbált bejutni Magyarországra Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba kilenc migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták,… Tovább olvasom