Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Az egyetem szervezi újjá az ellátást

Az, hogy a városi üzemeltetésű egészségügyi intézményeket átadják az egyetemnek, a szegedi polgármester szerint nem azt jelenti, hogy az önkormányzat meg akar szabadulni egy tehertől. A tegnapi sajtótájékoztatón az érintettek úgy fogalmaztak: az integráció a betegek érdekeit, egy korszerűbb, gazdaságosabb egészségügy kialakítását szolgálják.
A bejelentésen minden érintett fél jelen volt: Ványai Éva, Pajor László, Szabó Gábor, Botka László, Mikó Tivadar, Benedek György és Tálosi László. Fotó: Karnok Csaba
Ahogy azt csütörtökön lapunkban megírtuk, a város, valamint Szeged egészségügyi intézményeinek vezetői tegnap bejelentették: egységesítik az egészségügyi ellátást. Jövő évtől az összes intézményt, tehát a kórházat és a rendelőintézetet is a Szegedi Tudományegyetem működteti.
Ahhoz ugyanis, hogy a szegedi egészségügy megőrizze régiós vezető szerepét és a betegeknek a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa, az infrastruktúra fejlesztésére és a jelenleg párhuzamosan működő intézményrendszer átalakítására van szükség. Ennek első lépéseként azt kell garantálni, hogy az egész rendszer egy kézben legyen.

A tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt minden érintett fél, így a rendelőintézet, a kórház, az egyetem, az orvoscentrum, valamint a város és az egészségügyi bizottság vezetői is. Mindannyian ugyanazt hangsúlyozták: az integráció a betegek érdekét szolgálja, hiszen ezáltal takarékosabb, korszerűbb és hatékonyabb lesz az ellátás Szegeden.

A Fidesz szerint aggályos

„Lehet, hogy szükség van az integrációra, de reméljük, hogy a lebonyolítása nem olyan lesz, mint a bejelentése". Így reagált Oláh János, a Fidesz szegedi elnöke, az önkormányzati frakció vezetője. Mint mondta, az érintettek – orvosok, szakápolók és betegek –, valamint az ellenzék is lapunkból értesült a küszöbön álló egészségügyi átalakításról, holott nagyon fontos lenne, hogy őket is bevonják a döntési folyamatokba. Hozzátette: az összevonással megszűnik a város kontrollja Szeged betegellátása felett, az ellátás ahhoz az egyetemhez kerül, melynek igazából nincs gazdája. Az ellenzéki vezető azt is aggályosnak nevezte, hogy a jól működő városi ellátást az orvoscentrumba „tolják bele", mely jelenleg 3 milliárd forintos hiánnyal küzd.

Botka László polgármester kijelentette: nem arról van szó, hogy az önkormányzat meg akart szabadulni egy tehertől, hiszen az egészségügyből eddig sem volt se nyeresége, se vesztesége. – Azzal, hogy az egyetem átveszi a működtetést, nem politikusok, hanem hozzáértő szakemberek – minden egyes területen az egyetemi tanszékvezető professzor, a kórházi vezető főorvos, valamint a rendelőintézet osztályvezető főorvosa együttesen – dönthetnek majd az intézményrendszer átalakításáról. Ez a garancia, hogy valóban ott változtatnak, ahol arra szükség van – mondta.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora azt mondta, az integrációval megnő az egyetem feladata. De az, hogy a szegedi tudásközpont a világ 500 legjobb intézménye közé került, eddig is elsősorban a színvonalas orvoskarnak volt köszönhető, amely most tovább bővül.

Pajor László, a Szegedi Városi Oktató Kórház főigazgatója hangsúlyozta: az intézményt nemrégiben felújították, gazdaságilag egyensúlyban van, az integráció után már csak meg kell tölteni tartalommal. Tálosi László, a rendelőintézet főigazgatója azt reméli, hogy megszűnik az intézményben dolgozók szakmai elszigeteltsége, valamint eltűnnek a felesleges párhuzamosságok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kála és pálma tisztítja a vizet

A most épülő szegedi hulladéklerakó minden szennyvizét házilag tisztítják. Megépült és már… Tovább olvasom