Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az egyetemi tudásközpont 1,2 milliárdja

A dél-alföldi régió életminőségét javító komplex fejlesztésekre újabb tudásközpontot hozhat létre a Szegedi Tudományegyetem.
Hatmilliárdos beruházással újabb hat regionális egyetemi tudásközpont létesülhet az országban – ismertették tegnap a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal döntését. A Pázmány Péter-programra egyetemek és vállalkozások konzorciumai pályázhattak: a 15, összesen majdnem 25 milliárd forint összértékű támogatást igénylő pályázatból hatot választott ki a külföldi és hazai szakemberekből álló irányító testület. A hatmilliárdból két pályázó kapta a legnagyobb, egyenként 1,2 milliárd forintnyi összeget: az egyik a Szegedi Tudományegyetem, a másik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciuma.

A szegedi konzorcium pályázatának témavezetője Szabó Gábor, az SZTE rektora volt. Mivel külföldön tartózkodik, szerdára ígért bővebb tájékoztatást, telefonon tegnap annyit mondott, hogy az újabb tudásközpont a régióban élők életminőségének javulását szolgálja majd, hiszen öt programja új, környezetbarát eljárások és intelligens eszközök fejlesztését célozza. A környezettudományban, a nanotechnológiában, az informatikában, az energetikában és az egészségügyben elért kutatási eredményeket kívánják hasznosítani a konzorcium gazdasági szereplőivel együtt.

Az SZTE konzorciuma a tavalyi, ugyancsak regionális tudásközpontok létesítését célzó, országosan összesen 9 milliárdos beruházásból is kiemelkedően nagy összeget, 1,7 milliárdot nyert el: különböző egyetemi részlegek, kutatócsoportok és gazdasági szereplők részvételével regionális neurobiológiai tudásközpont létesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tej fehér és fekete

Friss tej kapható a szegedi lakótelepeken – fehéren és feketén. Szabályosan viszont csak… Tovább olvasom