Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Az egyetemmel és a várossal ismerkednek az elsőéves diákok

Az elsős budapesti jogászlány szerint könnyebb Szegeden eligazodni, a füzesgyarmati magyar szakos diáknak viszont nemcsak a közlekedés, a tantermek megtalálása is gondot okozott. Az egyetemistákat „szegediségük" első heteinek tapasztalatairól kérdeztük.
A regisztráció után a könyvtárt is feltérképezhetik az elsős egyetemisták. Fotó: Karnok Csaba
– Könnyebb bárhova odatalálni, több a park, és sokkal zöldebb a város – foglalta össze Szeged és a főváros közötti különbséget Vágvölgyi Ágnes. Utóbbit a város egyik nagy előnyének vallotta a lány. Az elsőéves budapesti joghallgató először három hete látogatott családjával a napfény városába. Lakást vettek, hiszen Ági legalább öt évre „szegedivé" válik. A tájékozódással eddig nem volt gondja, ugyancsak elsőéves barátjával egymást navigálják a városban.

– Mindenhova térképpel megyek, így nem érhet meglepetés – mondta.
Az elsőéves biológus Harmat Mária ugyancsak három hete él a városban.
– Kezdetben azt sem tudtuk, hol tartják az óráinkat, mivel lehet odajutni. Még szerencse, hogy mindig többen indultunk el reggelente a kollégiumból, így ha nem is zökkenőmentesen, de végül mindenhova odataláltunk. Most már kicsit otthonosabban mozgok a városban – magyarázta a Magyarbánhegyesről érkezett lány. A településnek egyébként mindössze 2700 lakosa van, így érthető első heti „elveszettsége": csak az SZTE-re járó hallgatók összlétszáma meghaladja a harmincezret. – Eddig leginkább az éjszaka kivilágított város varázsolt el. Különösen a múzeumpark gyönyörű – lelkendezett a lány.

Csák Emesével azonban minden megtörtént, ami egy idegen településről a nagyvárosba sodródott elsőéves egyetemistával történhet.
– Először hatévesen a vidámparkba, másodszor tizennégy évesen a helyi kórházba mint látogató érkeztem a városba – mesélt eddigi szegedi „kötődéseiről". A füzesgyarmati lány két hete a Károlyi-kollégium lakója.

Nem tüntetni tanulnak

A három fiatal lány, bár már teljes jogú egyetemistának vallhatja magát, de nem vett részt sem a tandíjellenes, sem az idősebb egyetemisták szervezte hétfő esti városi tüntetésen. Azt mondták, elsősökként nekik most teljesen más kihívásokkal kell megküzdeniük, és egyébként sem hívei a tömegmegmozdulásoknak. 

– Amikor megérkeztem, az egyik ismerősöm megmutatta, hogyan jutok el legkönnyebben az egyetemre. Először az 1-es villamosra ültünk, majd a Skálánál egy másikra szálltunk fel, ami az egyetemig vitt. Gondoltam, ez könnyű, és mivel addig azt hittem, remek a tájékozódási képességem, egyedül is kipróbáltam a utat. Meglepődtem, amikor a villamos nem az egyetemig, hanem a vadasparkig vitt. Ekkor láttam, nemcsak négyes, hanem hármas villamos is jár a városban – beszélt Emese. – Azóta csak az 1-esen utazom, buszra, trolira fel sem merek szállni. Olyan sok a járat, biztosan eltévednék. Ezután már azon sem lepődtem meg, hogy az egyetem néhány tantermét sem találtam. Szerencsére a BTK-n aranyos a portás bácsi, aki mindig útbaigazít – folytatta.

A magyar szakos lány ezért igazi városnézésre még nem vállalkozott. Az utcák közül név szerint csak a Kossuth Lajos sugárutat és a Tisza Lajos körutat ismeri. Utóbb kiderült, járt már a Kárász utcán is, csak nem tudta, hogy az a neve. Buszra először a hét végén „merészkedik": no nem helyi járatra, hanem a Füzesgyarmat felé tartóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi kétszázezer fixszel

Sok vagy kevés a 200 ezer forint feletti politikusi fizetés az önkormányzatoknál? A kisebb… Tovább olvasom