Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Az egyházmegye kétmilliárdból épít futball akadémiát Gyulán

Gyula, Szeged - Héthektáros területen kétmilliárd forintból épül meg jövő őszre Gyulán a Grosics Gyuláról elnevezett futball akadémia. A sportcentrum a város önkormányzata és a Szeged-csanádi egyházmegye közös vállalkozása.
Sokan kapják fel a fejüket a hír hallatán, miszerint az egyházmegye - pályázati források és szponzorok bevonásával - kétmilliárd forintból futball akadémiát épít Gyulán. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyés püspök állítja: csak mifelénk hökkennek meg a beruházás tényén. Tőlünk nyugatabbra, főleg Olaszországban szinte minden plébániához tartozik saját egyesült.

- Miért ne hozhatnák létre mi is egy futball akadémiát, hiszen így rengeteg tehetséges gyermeket tudnánk felkarolni - mondja a megyéspüspök. A sportcentrum ötlete az egyházmegye korábbi vezetőjének, Gyulai Endrének a fejében fogant meg, de eleinte csupán két és fél hektáros területben gondolkozott az ötlet szülőatyja. A végleges tervek elkészítésekor - a majd háromszorosára duzzadt ingatlanon - három nagypályát, három kispályát, egy kisebb fedett pályát, valamint egy 80-120 fős kollégiumot álmodott meg az egyházmegye.

Kiss-Rigó László elkötelezett híve a labdarúgásnak. Nem csak prédikál a fociról
Kiss-Rigó László elkötelezett híve a labdarúgásnak. Nem csak prédikál a fociról

- Gyulán már működött egy 1500 fős szakképzéssel foglalkozó oktatási intézményünk, az eredeti tervek szerint ez hasznosított volna egy korábban megvásárolt területet sport- és szabadidős tevékenységekhez. Amikor felmerült az akadémia ötlete, nagyobb területre volt szükségünk, ami ingatlancserével és újabb telekrész megvásárlásával valósulhatott meg. A beruházás így valamivel több, mint hét hektárt érint - beszél az előzményekről Kiss-Rigó László.

Az elképzelések szerint az akadémia bentlakásos intézményében 10-18 éves gyerekek tanulnak majd. A jellegét tekintve nem kifejezetten egyházi és nem is sportiskola működne a kollégiumban, de a fenntartásáért az egyházmegye lesz a felelős, így az intézmény mégis csak katolikus iskolának minősül majd.

- Szó sincs arról, hogy kizárólag katolikusokat vennénk fel. A kiválasztás legfontosabb feltétele az, hogy olyan tehetséges fiatalokat találjunk, akik - függetlenül a vallásuktól - profi labdarúgó karrierről álmodnak - jegyzi meg Kiss-Rigó László.

- Az egyház megengedheti magának azt a luxust, hogy ne üzleti vállalkozást lássunk az akadémiában. Ha valaki innen kikerülve mégis kijut a nemzetközi futball porondra, az számunkra csak hab a tortán - teszi hozzá a katolikus méltóság.

A kétmilliárdos költségvetés legnagyobb tételét az infrastruktúra - a focipályák, a kollégium - kialakítása jelenti. Az egyházmegye a későbbiekben egy szálloda megépítését is fontolóra veszi. Ezt már nemcsak saját költségből, hanem támogatók, partnerek bevonásával valósulna meg - tudjuk meg a püspöktől.

Szakmai felelősök

A szakmai munkáért sem kell aggódniuk az akadémiába került csemeték szüleinek, ugyanis Kiss-Rigó László a személyes kapcsolatait kiaknázva olyan ismert szakembereket kért fel a szakmai koncepció kidolgozására és felügyeletére, mint Jenei Imre, a magyar labdarúgó válogatott egykori szövetségi lapitánya, Both József, az utánpótlás- válogatottak korábbi szakmai vezetője és Bozóky Imre ex-MLSZ-elnök, az egyházmegye jogásza.

Kiss-Rigó László: Az egyház megengedheti magának azt a luxust, hogy ne üzleti vállalkozást lássunk az akadémiában.
Kiss-Rigó László: Az egyház megengedheti magának azt a luxust, hogy ne üzleti vállalkozást lássunk az akadémiában.

- A szakembereken kívül több klub és egyesület jelentkezett már potenciális partnernek, hogy kivel kötünk megállapodást, az még a jövő zenéje. Utánpótlásban bizonyosan nem lesz hiány, ugyanis az egyházmegye vonzáskörzete a határon is átnyúlik, így Erdélyből és a Vajdaságból is érkezhetnek majd diákok.

A püspök is focizik

Kiss-Rigó László maga is a foci szerelmese: igazolt játékos volt a Pénzügyőr együttesében és később sem szakadt el a labdarúgástól. A mai napig összejárnak focizni az egyházmegye papjaival. A jövő szeptemberi átadáson akár ők is levehetik a reverendát, hogy felavassák a gyulai futball akadémia új pályáit.

Szaporodnak, mint a gomba

Az elmúlt esztendőkben végre hazánkban is gomba módra szaporodtak a futball akadémiák. Az ötlet Várszegi Gábor fejében kristályosodott ki először, az MTK atyja Agárdon talált megfelelő helyet hazánk első bentlakásos futball sulijának. Később a fociszeretetéről is ismert egykori miniszterelnök, Orbán Viktor támogatásával épült meg a felcsúti Puskás Ferenc akadémia, amihez a háttérből Demján Sándor és a Lázár-fivérek csepegtették a pénzmagot. Időkezben Szombathelyen és Kispesten is futball akadémiát avattak.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. SP 2008. július 03. 17:33
  „idézetek:
  1.Az ÖTLET már elég régi, ugyanis édesapám Albert József, a volt OSH vidéki osztályának vezetője, a Szeged egykori NBI-es kapusa, a Dél Magyarország lap munkatársa már megálmodta és jó részt ki is dolgozta ennek az iskolának a tervét
  2.Az ÖTLET Várszegi Gábor fejében kristályosodott ki először, az MTK atyja Agárdon talált megfelelő helyet hazánk első bentlakásos futball sulijának.
  3.ÖTLETE az egyházmegye korábbi vezetőjének, Gyulai Endrének a fejében fogant meg, de eleinte csupán két és fél hektáros területben gondolkozott az ötlet szülőatyja.
  Van még valakinek ötlete?”
 • 48. SP 2008. június 30. 21:43
  „Javítás:
  47. hozzászólás SP 2008.06.30 21:26-nak

  T. lugas6 2008.06.30 16:45
  Köszi az infot. Örülök, hogy nem az. Talán azt is tudod akkor, hogy B megyében hol A R Z É N E S még a víz. Kérlek írd meg.(jobb mint a cián, az a Tiszában volt)
  Idézet egy másik honlaprol:
  "Mivel a város a 0,03-0,01 mg/l közötti koncentrációjú arzéntartalmú ivóvízzel ellátott települések közé tartozik, ezért a 201/2001. (X. 25.) kormányrendelet értelmében 2009. december 25-ig megoldandó feladat az ivóvízmin?ség javítása. Hasonlóképpen Békéscsabához, Gyula és Békés városoknak is meg kell oldaniuk 2009 végéig az ivóvíz arzén-, illetve ammóniummentesítést.http://tudas.infoera.hu/dokumentumok/varosfejlesztes/vitaanyag04.html”
 • 47. SP 2008. június 30. 21:26
  „T. lugas6 2008.06.30 16:45
  Köszi az infot. Örülök, hogy nem az. Talán azt is tudod akkor, hogy B megyében hol ciános még a víz. Kérlek írd meg.”
 • 46. Ful 2008. június 30. 17:02
  „Kedves Hívő!
  1. Sajnos nem én döntöm el,hogy adjak-e,mert állambácsi az én engedélyem nélkül juttatja nektek az én munkámért kapott bér egy részét!
  2. Tényleg nem politizálni megy az ember a templomba;< ezért is vérlázító, hogy több pap is említeni meri az általa kedvelt oldalt a választások előtt.
  3. Nem mindenki katolikus ebben az országban.
  4. A Vatikán, kinek alkalmazottai a papság - NEM MAGYARORSZÁG!
  5. A kereszténység nevében ölték meg a legtöbb magyart”
 • 45. lugas6 2008. június 30. 16:45
  „SP-nak üzenem Gyulán a víz ciántalan. Tehát nincs mit ciántalanítani”
 • 44. 1 hívő a sok közül 2008. június 30. 15:28
  „Ez talán sokak figyelmét elkerülte:
  "miszerint az egyházmegye - pályázati források és szponzorok bevonásával -"
  Nem a perselypénzből finanszírozzák.
  Az egyház támogatja a gyerektáborokat, rendszeresen segíti a szegényeket.
  Fizetni kell azért hogy felmehess a Dóm tornyába?
  Fizetni kell máshol is. A múzeumokba, a strandra, a moziba. A többszörösét. És egyébként senki nem erőszakolja az emberre, hogy felmenjen a toronyba.
  Külföldön a templomokba hogy bemehess, fizetni kell. Gondolom ott sokan kifizetik az itt szidkozódók közül is...
  Inkább örülni kellene egy jó kezdeményezésnke.
  Aki rendszeresen jár a misékre, nem fogja azt mondani hogy politikával van átszőve. Azt is meg merem kockáztatni, hogy aki ilyeneket állít, még életében nem ült végig egy misét.
  Oda senki nem politizálni jár.
  És az egyház nem sápol be ájtatatosan senkitől pénzt. Ha akarsz adsz, ha nem akkor nem. És akkor sem fog senki se csúnyán rádnézni, vagy a templomból kizavarni.
  Először gondolkodjatok, utána alkossatok véleményt.
  Inkább foglalkozzon mindenki a valós problémákkal. Nem a hangulatot kellene kelteni, uszítani, hanem inkább meg kellene érteni a dolgokat.
  Kívánom mindenkinek hogy Isten adjon neki elegendő józanságot, kellő bölcsességet. És utána szóljon hozzá a dolgokhoz.”
 • 43. SP 2008. június 30. 14:12
  „Ha már az egyház alkotni kíván a fuballal kapcsolatosan, akkor a profiljához a futballhuliganizmus megfékezése terén lenne feladata. Hívő embe, hogy viselkedhet úgy, ahogy azt látjuk a meccseken. Helyben azonnali gyontatófülke felállítás.
  Mennyi édesanyát és rokont átkoznak a labdarugásban. A huligán eltévelygett bárányok visszatérítése.
  10 parancsolat betartása. A verekedések, egymást ölik a szurkolok. " Ördög műve.?"
  Ne ölj!.
  Vagy, ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Biztosítani a báránykáknak a kenyeret.”
 • 42. Albert Judit Ágnes 2008. június 30. 14:07
  „Tisztelt Uraim!

  Az ötlet már elég régi, ugyanis édesapám Albert József, a volt OSH vidéki osztályának vezetője, a Szeged egykori NBI-es kapusa, a Dél Magyarország lap munkatársa már megálmodta és jó részt ki is dolgozta ennek az iskolának a tervét. Sajnos korai halála megakadályozta a végrehajtásban.
  Gratulálok és sok szerencsét kívánok a kivitelezéshez és jó eredményeket, hogy annyi év után feltámadjon ismét a Magyar Foci.

  Albert Ágnes”
 • 41. No.6-Sy 2008. június 30. 13:43
  „Habár lassan minden valahai lóistállót akadémiának hívhatunk, akkor sem fog tehetséget, sem csapatszellemet, sem kitartást, sem pedig akaraterőt adni egyetlen ott tanuló gyereknek sem.

  Az egyház, véleményem szerint, arra költi a pénzt, amit a híveitől nagy ájtatosan besápolt, amire akarja. Ha nem tetszik, nem kell adni nekik adni egy kanyit sem. Minden ember szabadon eldöntheti, hogy a pénzét mire költi és hova, milyen célra adományozza.”
 • 40. Hné 2008. június 30. 12:41
  „Kedves Donau!

  Mindenki azt csinál a SAJÁT pénzével, amit akar. De: ez nem Kiss-Rigó Úr saját pénze, hanem a tőlünk beszedett adóból, az egyház részére az egyházi ingatlanok karbantartására, a hitéleti tevékenység finanszírozására átadott pénz!

  Más: a nem túl távoli múltból emlékszel-e a József Attila sgt.-on lévő temető állapotásra? Az egyház azt nyilatkozta, hogy nincs pénze a rendbentartására! Kondé Úr folyamatosan síránkozik, hogy a Dóm elektromos rendszere elavult, s pénzt kunyerál( mit kunyerál! KÖVETEL).
  Emlékszel-e arra, hogy a toronyba csak úgy mehetszu fel, ha ADOMÁNY címszó alatt megszabott összegű belépődíjat fizetsz! (APEH????) Emlékszel e a Kálvária eleján lévő volt Kossuth Zs. eü. szakközép épületére? Feltétlenül visszakövetelték, csereingatlan felajánlását sem fogadták el, majd rengeteg pénzért eladták az Egyetemnek. Emlékszel-e arra, hogy Gyulay Endrének saját tulajdonú lakása ellenére ( Dózsa Gy. utca) kiköveteltek egy felújított épületben lévő bérlakást, ilyen-olyan indokkal. Hát tudod azért ezektől felfordul az ember gyomra.”
 • 39. Donau 2008. június 30. 10:23
  „Ferenc testvérünk és társai becstelenebb és haszontalanabb dolgokra költöttek. Nem ennyit! Sokszor 2 milliárdot! Bezzeg az senkit nem zavar! Amikor államosították az egyház ingatlanjait, az sem zavart senkit! Mindig is tudtam hogy irigy emberek vannak, de hogy ennyire!”
 • 38. N.P. 2008. június 30. 09:54
  „Hölgyek ! Urak !
  Ezeknek a srácoknak előbb-utóbb részt kell venniük néhány meccsen. Gondolom ezeket az egyházi elöljárók is meg fogják tekinteni. Nagy élmény lesz a püspököt látni az anyázó B-középben. Mert dogy a drukkerek mnem zsoltárokat fognak énekelni az biztos.”
 • 37. N.P. 2008. június 30. 09:53
  „sdsds”
 • 36. Megáll az ész 2008. június 30. 09:32
  „Már attól pipa vagyok, hogy az egyházak - majdnem mindegyik - automatikusan állami pénzt kap. Az meg már pofátlanság, hogy ebből a pénzből nem a szegényeket támogatják, nem a hitéletet finanszírozzák, nem kórházakat, nyugdíjas otthonokat építenek hanem elb.sszák FOCIRA! Ilyen nincs!!!”
 • 35. SP 2008. június 30. 09:12
  „ccc 2008.06.30 07:56
  én szeretem a lósportot, a gyorsasági versenyt és a ciánmentes vizet.
  Az az egyház feladata?
  Sokan mások meg mást szeretnek.
  És az? A bibliában nem szerepel a foci, de sok egyébb igen.
  Mi egyáltalán az egyház feladata?”
 • 34. szeretem a focit 2 2008. június 30. 08:30
  „a legnépszerűbb sportág a foci (még nálunk is). rengeteg tehetséges gyerek van, aki elkallódik, nem jut el edzésre.”
 • 33. szeretem a focit 2008. június 30. 08:26
  „a gyulai akadémia is egyfajta karitatív tevékenység: a szegény gyerekeknek kiugrási leheetőség a foci karrier.
  Kik lesznek az edzők?”
 • 32. faszaki 2008. június 30. 08:24
  „Tisztelt Egyház!
  először felkell mérni, hogy egyáltalán érdekli-e a gyerekeket a foci. Mert ma Magyarországon keveseket érdekel főleg a hazai labdakergetés. Talán először az iskolákban kell népszerűsíteni ha érdekel valakit és azután, amikor már van elégséges tehetség, akkor elindítani.
  jelenleg nem tudunk összeállítani egy csapatot sem mert tehetségtelenek és pénzéhes labdakergetőink vannak.
  kivétel talán 2-3. de a focihoz 11 labdarugóra van szükség a pályán.
  vannak más sportok amelyekben jók vagyunk azokat kell támogatni”
 • 31. vihar 2008. június 30. 08:21
  „A fene se tudja kinek van itt igaza...
  Azt hiszem,hogy valamiben mindenkinek.
  Egyrészről mindig minden kezdeményezésről elmondható,hogy lenne helyette fontosabb,és ezt vitathatatlan példákkal meg is lehet inodokolni.
  Másrészről pedig ezen logika mentém nagyon szürke lenne a világ.
  Harmadrészt pedig én sem gonolom,hogy egy ilyen buliba az egyháznak kell beleugrania.
  Aztán sokadrészt pedig elgondolkodtat,hogy most azzal van baj,hogy az egyház csinálja,vagy azzal,hogy mi itt Békésben nagyon csórók vagyunk,és ilyet itt "nem illik" csinálni?
  Szóval bonyolult dolgok ezek...
  Hajrá Csaba!”
 • 30. ccc 2008. június 30. 07:56
  „A víz ciántalanítása nem az egyház feladata. Ez egy lehetőség, mellyel most próbálkoznak. Nagyon is pozitív dolognak tartom. Női olvasó létemre szeretem a focit és bízom benne, hogy a fociakadémia segít felkutatni azokat a rejtett tehetségeket, akik más körülmények között még labda közelébe sem juthatnak!”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem létezik tabu a fürdőruhadivatban

Szeged - Idén nyáron nincsenek tabuk a fürdőruhadivatot illetően. Trendi a trikini, klasszikus a… Tovább olvasom