Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Az egykori sportpályák helyén ma lakótelep és üzem áll

Szegeden módosult a sportpályák megoszlása a rendszerváltás óta. Van olyan létesítmény, amelynek helyén lakótelep, vagy üzem bújt ki a földből. Más sporttelepek profilt váltottak – például a labdarúgópálya helyén teniszpályák születtek. Az elmúlt tizenhét évben új sportlétesítmények is épültek.
A rendszerváltás óta több sportlétesítményt is felszámoltak Szegeden. Az átalakulást leginkább a női teke szakág sínylette meg. A tizenöt éve még ifjúsági és felnőtt világbajnokoknak otthont biztosító Délép tekecsarnokot eladták és üzemet létesítettek a helyén. Az egykori csapat, amely sorozatban nyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját és a Világkupát, átköltözött a Postás-pályára, majd a Juhász Gyula Művelődési Házba. Ám mindkét helyen megszűnt a sportolási lehetőség, utóbbit szintén eladták. Ennek egyenes következménye volt, hogy a sportág női szakága megszűnt Szegeden.

Eladó sorban

A közelmúltban adták el az Újszegedi Torna Club Kertész utcai labdarúgópályáit. A közelben épülő bevásárlóközpont tulajdonosai, a tervek szerint, parkolónak használják majd a zöld gyepet. A Szegedi VSE stadionja is eladó sorba került. A Felső Tisza-parti stadion felújítása idején itt játszott a Kaszás Gábor vezette NB I-es labdarúgócsapat. A nagy múltú vasutas sportlétesítmény helyén bevásárlóközpont épül.

Viszont épült is egy teke- és bowlingcentrum a Kisstadionban – a volt bitumenes kézilabdapályák helyén. A bowlingosok első főhadiszállását az egykori vidámpark területén viszont lebontották. Bizonyára sokan emlékeznek: itt játszott az 1995-ben országos bajnokságot nyert szegedi együttes. Manapság a Biliárd Casino helyén – ahol nemcsak bowling, hanem biliárdversenyeket is rendeztek – streetball- és extrém sportokra alkalmas pályák épültek. Bowlingozni viszont nemcsak a Kisstadionban lehet, hanem az ezredfordulón a plázában létesített pályákon is. Itt a fallabdázók is otthonra leltek, aztán a helyet – anyagiak miatt – a tulajdonosok megszüntették.

A Kenyérgyári úti, magán kézben lévő, szintén a rendszerváltás óta fölhúzott létesítményben viszont virágzik a squasch élet: sorra rendezik a nemzetközi versenyeket. A fallabdások másik fellegvára Újszegeden van, az egykori délépes sporttelepen. A Holt-Maros-parti komplexum továbbra is a sportot szolgálja, bár jócskán átalakult. A stadion futballpályáját teniszpályák foglalták el, ahol már többször játszottak Davis Kupa mérkőzéseket is. A kézilabdacsarnokban falmászásra alkalmas területet alakítottak ki.

Bodytermek

A rendszerváltás előtt nem volt divat Szegeden a bodytermek és fitneszklubok működtetése. Tizennyolc évvel ezelőtt – amerikai mintára – csak aerobikot tartott néhány testnevelő tanár, amihez elég volt egy tornaterem is. Azóta számtalan, jól felszerelt szabadidős klub létesült, ahol a súlyzózáson kívül korszerű gépek segítségével lehet felfrissülni.

Az egykori Hunyadi téri Szegedi Dózsa salakos pályájára viszont a befektetők lecsaptak és helyén lakótelep nőtt ki a földből. A nyolcvanas évek végén még itt edzett a Gerecz, Őze, Holler, Horváth, Pócsik, Kemenes, Mező, Bite, Kampler-féle NB III-as csapat. A régi dorozsmai futballpálya területén ma a nagybani piac termináljai állnak, de a városrész nem maradt labdarúgópálya nélkül, mivel nemrégiben átadták az új létesítményt.

Az egyetem Ady téri sporttelepének hangulatára már a jelenlegi diákok sem emlékeznek. A bitumenes kézilabdapályák és salakos teniszpályák helyén épült a monumentális József Attila Tanulmányi és Információs Központ. Az egyetemisták nem maradtak testedzési lehetőség nélkül, megépült a Hattyas soron a Szegedi Tudományegyetem sportközpontja.

A rendszerváltás után tíz évvel megújult és kibővült az újszegedi sportcsarnok és a SZUE nagymedencéje is alkalmassá vált NB-s vízilabda-mérkőzések lebonyolítására. Szintén a kurzusváltás után indult fejlődésnek a Maty-éri evezős és kajak-kenu centrum, ahol már kétszer rendeztek felnőtt világbajnokságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyvescsőrű verebek

A Kárász utcai A Cappella cukrászda teraszán a kéregetőkön kívül más hívatlan vendégek is… Tovább olvasom