Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Az egynapos kezelési módok

Szeged - A Park Egészségközpont orvosainak segítségével az elkövetkező hetekben olyan betegségeket, gyógymódokat mutatunk be, amelyek sokakat érintenek. Ezúttal az egynapos kezelésekről olvashatnak összeállítást.
Az „egynapos" kezelési módok térhódításának több oka is van. Az orvosi technológia rohamos fejlődésével számos betegség lényegesen rövidebb idő alatt kezelhető, ugyanakkor a gyógyítás költségei gyorsan emelkednek, amivel nagyon nehéz lépést tartani. Az egészségügyi ellátó rendszerek a költségeiket próbálják lefaragni, többek között azzal, hogy a kórházi ápolási napok számát csökkentik. Ezekkel egy időben a páciensek részéről is fokozódik az igény a gyors, hatékony kezelésekre.

Egyre többen szakosodnak

Az egynapos ellátást ma már szerte a világban használják, és egyre nagyobb teret hódít. Ezek közül talán a legismertebbek hazánkban az egynapos sebészeti ellátások. Egynapos sebészetről beszélünk – angolszász területekről a One day surgery elnevezéssel kezdte világhódító útját –, holott nemcsak sebészi, de nőgyógyászati, urológiai, szemészeti, fül-orr-gégészeti, ortopédiai, baleseti sebészeti, bőrgyógyászati betegségek kezelésére is használjuk. Magyarországon és szűkebb pátriánkban is egyre több intézmény szakosodik az egynapos sebészeti ellátásra. Az esetek többségében a kezelések és a műtétek térítésmentesek a betegeknek.

Hogyan is telik egy nap az egynapos sebészeten? Miben kap más ellátást a beteg? Példánkban szerepeljen egy középkorú, sportos életvitelű középvezető. Munkájára nagy szükség van, otthonából is képes irányításra, és személye nehezen helyettesíthető.

Egy elfoglalt vezető esete

Bal térde sportolás közben sérült, és panaszai pihentetésre, gyógyszerek szedésére sem enyhültek lényegesen. Orvosa a pontos diagnózis felállítására és egy időben a kezelés elvégzésére térdtükrözést javasol. A kivizsgálása megtörténik az egynapos sebészethez tartozó járóbeteg-rendelésen. Ugyanitt a szükséges műtéti előkészítést is elvégzik az aneszteziológus, belgyógyász szakember segítségével. Mindezek természetesen egyeztetett időpontban, minimális várakozási idővel történnek. Elérkezik a műtét napja. A beteg reggel befekszik a kórtermébe, megtörténik a közvetlen előkészítés. A beavatkozás során porcbetét részleges szakadását észlelte az orvos, és a levált darabot el is távolítja. A beteg a műtétet követően szövődménymentes esetben még aznap otthonába távozhat. Esetünkben a beteg az operáció előtt és után is 3-4 csillagos szállodai szobának megfelelő kórteremben van elhelyezve, bennfekvését magasan képzett szakemberek felügyelik.

Gyorsan és szakszerűen

A továbbiakban a kezelőorvossal egyeztet a beteg. Szükség esetén az operált egy éjszakát az intézményben marad, illetve hazatérve a házibeteg-szakápolók felkeresik. A páciens néhány napot otthonában tölt, munkáját részben már képes szervezni. A varratszedés után a szükséges utókezelések már a napi életvitelébe egyeztethetők. A fenti eset helyett bemutathattunk volna egy gyógyászati küretre érkező hölgyet, egy zsugorodó tenyerű mérnökembert, egy szemészeti műtétre váró fiatalt, egy bütyökkel szenvedő nagyszülőt, éjszakai horkolásától megszabadulni vágyó apukát vagy egy zavaró, időnként már fájdalmat is okozó lágyéksérves beteget. Gyorsan, szakszerűen és kényelemesen szabadulhatunk meg a fájdalmas visszértől, a csontgyógyulás után a rögzítő fémanyagtól.

Dr. Kincses László főorvos,
Kistelek, nappali kórház, a Park Egészségközpont partnere

A következő heti témánk: az erősebb nem „gyenge" pontja. Erről a Rádió 88-ban hétfőn hallhatnak összeállítást.

Olvasóink írták

  • 2. Lutetia 2008. március 19. 19:15
    „Így van. Ez már a sokadik ingyen(?)reklám a Park Egészségközpontnak. A megalakulásuk óta rendszeresen cikkeznek róluk.”
  • 1. kampec 2008. március 19. 10:21
    „jobb helyeken egy (X)-et elhelyeznek valahol a szövegkörnyezetben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tönkölybúzából készült, gyógyító kenyér

Szeged - Dr. Kalmár Gergely, szegedi kutató által nemesített tönkölybúzából készült kenyér ásványianyag-tartalma 15-20-szorosa, vitamintartalma pedig 20-25-szöröse a hagyományos búzából készült kenyérnek. Tovább olvasom