Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Az elektromos buszt ötvözték a trolival

Kísérleti jármű érkezett az SZKT telephelyére, a trolibusz és elektromos busz hibrid változatának tekinthető tömegközlekedési eszközt egy projekt keretében tesztelik majd. A cél, hogy menet közben töltse magát a távvezetékről.
Sosem szállított még utasokat az a piros színű jármű, amely hétfőn érkezett meg a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) trolitelepére. Ahogy Majó-Petri Zoltán ügyvezetőtől megtudtuk, nagyjából kétezer munkaóra szükséges még ahhoz, hogy jövő áprilisban megkezdődhessen a forgalomba helyezésének hatósági eljárása, addig a szakemberek dolgoznak rajta.
Az elektromos buszt ötvözték a trolival - Galéria


– Ez a troli és az elektromos busz hibrid változata, a forgalmi engedélye alapján utóbbinak számít, ám van áramszedője is. A kísérlet során azt vizsgáljuk, hogy menet közben a felsővezetékről miként tudja tölteni az akkumulátorát – magyarázta. Majó-Petri megjegyezte, hasonló konstrukciót Bécsben is vizsgálnak a szakemberek, ott a végállomáson töltik a speciális járművet, Szegeden azonban az a cél, hogy a műszak végén ne kelljen tölteni a buszt, hanem napközben elegendő energia jusson az akkumulátorba.

Egy európai uniós projekt keretében érkezett a jármű a trolibusztelepre, a német és a lengyel partnereknek pedig jövő év tavaszán számol be az SZKT a tapasztalatokról. Amennyiben beválik a konstrukció, akár ilyen járművek is közlekedhetnek majd az ELI-hez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelmi akció a kormányhivatalban - Főszerepben a fenntarthatóság

Környezetvédelmi akció a kormányhivatalban - Főszerepben a fenntarthatóság
Az október egy olyan hónap, amikor egymást követik azok a jeles napok, amelyek a természet- és… Tovább olvasom