Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Az életmentő műtét után költözniük kell - de nincs hová: az apa halála után 80 ezer forintból élnek hatan

Az életmentő műtét után költözniük kell - de nincs hová: az apa halála után 80 ezer forintból élnek hatanA zsombói nyaralóban nem tudnak megfelelő körülményeket teremteni a lábadozó kisfiúnak. Fotó: Török JánosA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Fél év várakozás után elvégezték az őssejt-transzplantációt a 6 éves zsombói Leidecker Mátén. A kisfiú és édesanyja hamarosan elhagyhatják a kórházat, kétszobás nyaralójukba, négy testvére mellé azonban nem vihetik a legyengített immunrendszerű kisfiút. Most albérletet keresnek, az édesanya 80 ezer forintos jövedelméből azonban ez nagyon nehéz.
Fél év türelmetlen várakozás után június 3-án jó hírt kapott Leidecker Józsefné Szilvia: kisfiának, aki közel fél éve várt csontvelő-transzplantációra, találtak megfelelő donort. A hatéves Mátén Izraelből segítettek, és ezzel valószínűleg megmentették az életét.

A zsombói családról már többször írtunk lapunkban. A kisfiúról tavaly év végén derült ki, hogy súlyos beteg: szervezete nem termelt trombocitát. Januárban döntöttek úgy az orvosok, hogy csontvelő-transzplantációra van szükség, családon belül azonban nem találtak donort.
Az életmentő műtét után költözniük kell. Fotó: Török János -GALÉRIA

Vér szerinti testvére nem volt alkalmas, édesapjáról pedig ki sem derülhetett, hogy megmentheti-e fia életét: előző este, hogy a vizsgálatra utazott volna a fővárosba, otthonukban összeesett, és gyermekei szeme láttára meghalt. Máté végül nemzetközi transzplantációs listára került, és egy szeparált fővárosi kórházi szobában várta mostanáig, hogy kap-e csontvelőt.

– A beültetés előtti héten kemoterápiát kapott, majd június 4-én infúzióban becsepegtették neki a csontvelőt – mesélte az édesanya.

– Az elején kicsit bágyadt volt, de mostanra jól van. Már az udvaron is voltunk sétálni.
Az életmentő műtét után költözniük kell. Fotó: Török János -GALÉRIA

A kisfiút a következő hetekben még naponta vizsgálják, így messzire nem mehet a kórháztól. Jövő héten viszont legalább a kórteremből kiköltözhetnek édesanyjával, és egy anyaszálláson biztosítanak helyet számukra. Előbb-utóbb viszont haza is engedik őket – azt azonban Szilvia egyelőre még nem tudja, hova mennek majd.

– Máténak steril környezetet kell biztosítani: saját, penészmentes, járólapos vagy parkettás szobát, amely könnyen takarítható. A kétszobás nyaralóba tehát, ahol hatan laknánk, nem vihetem vissza – mondta az édesanya. Albérletet kell tehát keresnie, ami azonban anyagi helyzetüket tekintve nem lesz egyszerű.

– Máté mellől nem tudok elmenni dolgozni, így a bevételem összesen 80 ezer forint. Árvasági és özvegyi nyugdíjat egyelőre nem kapunk, lehet, hogy nem is leszünk jogosultak rá. Ebből kell tehát öt, még velem élő gyermekről gondoskodnom, és megfelelő lakhatást biztosítani Máténak. Csak remélni tudom, hogy kapunk segítséget, mert piaci áron biztosan nem találunk megfelelő lakást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a SZTE új vezetését - az intézményt mostantól az új rektor és csapata irányítja

Bemutatták a SZTE új vezetését - az intézményt mostantól az új rektor és csapata irányítja
Sajtótájékoztatón mutatták be hétfőn a Szegedi Tudományegyetem új rektori vezetését. Tovább olvasom