Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Az életmentő újraélesztés

Fontos lenne, hogy a laikusok is képesek legyenek életet menteni, de gyakran orvosok sincsenek tisztában a teendőkkel. Ezért ismeretterjesztő célja is lesz a Magyar Újraélesztési Társaság szeptemberben Szegeden rendezendő kongresszusának, amelyre ezúttal orvosokat várnak.
Magyarország világviszonylatban is az elsők között van a szívrohamok számának tekintetében. A szomorú statisztika egyben azt is jelenti: nagyon fontos lenne, hogy a lehető legtöbben képesek legyenek segítséget nyújtani, ha ilyen esettel találkoznak. Ha ugyanis valakinél hirtelen szívritmuszavar lép fel, gyakorlatilag perceken múlik az élete. Minden megkezdődő hatvan másodperccel, mely tétlenül telik, vagyis senki nem kezdi meg az újraélesztést, 10 százalékkal csökken az esélye annak, hogy az illető túléli a szívrohamot. Vagyis ha tíz percen belül nem kap szakszerű segítséget, a beteg teljes bizonyossággal meghal.

Tévés tévedések

A laikusok újraélesztéssel kapcsolatos hiányos ismereteit tovább rontja, hogy a televízióból sokszor téves információkat kapnak. Ilyen alapvető félrevezetés például, hogy a már megállt szívet, vagyis azt az állapotot, amikor a monitor egyenes vonalat húz, defibrillációval még meg lehet menteni. De Rudas professzor példaként említette a SZIN reklámfilmjét is, melyben Jáksó Lászlót a csinos nővérke úgy „üti ki", hogy a két tappancs egymás mellett van. A szakember szerint ha ez a kép valakiben rögzül, több kárt csinálhat, mint hasznot. A defibrillátor tappancsait ugyanis mindig úgy kell elhelyezni, hogy a szív a kettő közé kerüljön.

Mindezek ellenére egy felmérés szerint ha az utcán valaki összeesik, annak esélye, hogy valaki megkezdi az újraélesztését, a skandináv országokban 30 százalék, Magyarországon azonban csupán három.
– Nálunk az átlagemberek semmit nem tudnak arról, mi a teendő ilyen esetekben, de sokszor még az orvosegyetemet elhagyóknak is csupán elméleti tudásuk van az újraélesztésről – vázolta az elkeserítő helyzetet Rudas László, a Magyar Újraélesztési Társaság elnöke. A szegedi professzor éppen azért tartja fontosnak a szervezet létét, mert segít a laikusok képzésében, támogatja az orvosok magas szintű oktatását, valamint olyan rendszereket épít ki, melyek megteremtik az újraélesztés technikai bázisát.

– Utóbbi célkitűzésünk legfontosabb eleme, hogy minél több frekventált helyen elérhető legyen egy automata defibrillátor – mondta a professzor. – Természetesen hiába tesszük ki a berendezéseket, ha senki nem tudja vagy meri használni azokat, ezért az oktatás legalább ilyen fontos.

A társaság szeptember végi kongresszusára olyan orvosokat is várnak, akiknek mindennapi munkájához nem tartozik szorosan hozzá az újraélesztés, de itt megtanulhatják. Példaként említette az egyetem egyik orvos tanárának esetét, akinek életét vele együtt squash-ozó fogorvos kollégája mentette meg azzal, hogy a hirtelen fellépő szívroham után azonnal megkezdte a szakszerű újraélesztést.

A kongresszusra – melyért kreditpontokat is kapnak a résztvevők – a www.kmcongress.com címen lehet jelentkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dalí utcába hétfőn érkezik a tárlat

Salvador Dalí nevét vette fel tegnap jelképesen a Somogyi utca. A képek hétfőn érkeznek a szegedi… Tovább olvasom