Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az elhurcolt áldozatokra emlékeztek

Hatvankét évvel ezelőtt három nap alatt nyolcezer zsidót vittek a halálba Szegedről. Tegnap rájuk emlékeztek a zsinagógában.
A szegedi zsidó hitközség tegnap mártír istentisztelettel emlékezett az új zsinagógában a magyar holokauszt hatvankét éve elhurcolt áldozataira. Az istentiszteletet Markovics Zsolt főrabbi tartotta, Lednitzky András, a hitközség elnöke nyitotta meg. Köszöntőt mondott David Amon, Izrael magyarországi nagykövete. A szegedi áldozatokról Kozma József országgyűlési képviselő, Szeged alpolgármestere és Kiss Imre püspöki helynök beszélt.

1944-ben a zsidók kirekesztésének utolsó állomásaként a szegedi zsinagóga környékén alakították ki a gettót. Onnan a téglagyár területére zsúfolták össze a városban és a környékén élő több mint nyolcezer zsidót. Három vonatszerelvénnyel hurcolták el őket a halálba. A június 25-én bevagonírozottak egyenesen Auschwitzba kerültek. A második szerelvény 27-én indult el, de csak egy osztrák faluig jutott. Nem vittek tovább mindenkit, mert egy másik vonat kitöltötte az előírt létszámot. Többüket munkatáborban helyezték el, így sokan túlélték a borzalmakat. A június 28-i harmadik vonat utasai szintén lágerekbe kerültek. Szegedre körülbelül ezerötszázan tértek vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss megyei képviselők vallottak a vagyonukról

A tizennégy megyei országgyűlési képviselőből hat most először tett vagyonnyilatkozatot. Lapunk… Tovább olvasom