Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Az elítéltek csaknem fele külföldön kezdene új életet

Szeged - A napokban szabadult Tánczos Gábor, aki Ausztráliában kíván letelepedni. A Csillag börtönből szabadulók egy része is az országhatáron túl tervezi szabadulás utáni életét.
A napokban szabadult Tánczos Gábor, akit – jogerősen – tizenhárom év szabadságvesztésre ítéltek egy 11 éves körmendi kislány, H. Zsófia megölése miatt. Tánczos külföldön szeretne élni azzal az Ausztriában élő nővel, akivel még a börtönben kezdett levelezni. A Csillag börtönből szabadulók egy része is az országhatáron túl tervezi szabadulás utáni életét.

V. huszonegy évet húzott le a Csillagban. Első fokon kötél általi halálra ítélték. Végül megkegyelmeztek neki. V.-t még a Magyar Népköztársaság nevében ítélték életfogytiglani büntetésre és a Harmadik Köztársaság tizennyolcadik évében került kedvezménnyel szabadlábra. Mintha csak a Marsra lépett volna ki azon az októberi hajnalon, amikor becsapódott mögötte a börtönajtó. A huszonegy év alatt korábbi ismerőseivel, barátaival teljesen megszűnt a kapcsolata. Szabadulása után csak segédmunkákból tengette életét.

A negyvenes éveiben járó V. végül úgy döntött: Írországba repül. Az ország déli részén kapott munkát, de problémát jelentett az, hogy a yes és a no szavakon kívül semmit nem beszélt angolul. Egy kertész alkalmazta, aki elégedett volt vele, de valami apróságon összekaptak, erre V. hazajött.

A huszonöt év körüli A. rablás miatt ült néhány évet a Csillagban. Szabadulás után Szegeden telepedett le, de büntetett előélete miatt sehol nem alkalmazták szívesen. Barátjával egy panelben bérelt szobát.
– Épp tegnap kapcsolták le nálunk a villanyt. Meg lehet szokni, hogy gyertyával világítunk, a tévé meg úgyis csak butít – mondta nevetve A., akinek a börtönévek sem keményítették meg kölyökarcát. – A bátyám Hollandiában dolgozik, hozzá utazok én is. Azt mondja, van munka dögivel – avatott be terveibe. Ott új életet tudok kezdeni, mert itt mindig csak egy sittes gyerek leszek – tette hozzá.

– A Csillag börtön elítéltjeinek egy nagy része szabadulása után Nyugaton szeretne új életet kezdeni – nyilatkozta Pintér Tibor pártfogó felügyelő. A Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal munkatársa szerint a börtönlakók közül tízből négyen dédelgetnek olyan álmokat, hogy külföldön telepednek le. A valóságban azonban csak kevesen tudják a „megcsinálni szerencséjüket". A legkedveltebb országok közé tartozik Írország, az Egyesült Királyság és Németország. Pintér Tibor tapasztalatai szerint „az új lap nyitása" azért nem sikerül a többségnek, mert a volt börtönlakók közül csak elvétve akad, aki idegen nyelven beszél, de az is baj, hogy jelentékeny hányaduk nem szocializálódott munkára.

Olvasóink írták

  • 2. Lappland 2008. január 26. 15:21
    „Nyugodtan mehetnek külföldre,de ne jöjjenek vissza. A kisebbségi gondja az országnak jó pár év alatt megoldódna,még a bünözés is visszaszorulna.Az más kérdés,hogy a befogadó országok miként állnának az egészhez.”
  • 1. suhym 2008. január 26. 07:35
    „"... de az is baj, hogy jelentékeny hányaduk nem szocializálódott munkára."

    Csak egy kérdés: a börtönben / miért/ nem dolgoznak a rabok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Algyő is helyszíne lesz a 39. Magyar Filmszemlének

Algyő - Algyő is vetítési helyszíne lesz a kedden kezdődő 39. Magyar Filmszemlének. A szokásos… Tovább olvasom