Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az ellenzék mindenütt másért bírálja a fürdőberuházást

Szeged, Makó - Miért egy cég fölözi le a hasznot? – kérdezi a Fidesz a megyeszékhelyen. Makónak túl nagy falat a 3,5 milliárdos fürdőfejlesztés, ne vállaljon már az önkormányzat üzleti kockázatot – mondják az ottani ellenzők. Nehéz dönteni, de a felelősség a politikáé.
Szeged saját erejéből is megvalósíthatná közel 8 milliárdos fürdőberuházását; miért egy cég fölözi le a hasznot? – kérdezi a Fidesz a megyeszékhelyen. Makónak túl nagy falat a 3,5 milliárdos fürdőfejlesztés, ne vállaljon már az önkormányzat üzleti kockázatot – mondják az ellenzők a hagymavárosban. Zajlik a fürdőfejlesztés második hulláma. Csongrádon az elsőt is elmulasztották. Ott most az ÁNTSZ milliós bírsággal fenyeget. Nehéz dönteni, de a felelősség a politikáé.

Az olvasó szava 

lokálpatrióta: "A politika sajnos leegyszerűsíti, "érthetővé" teszi az átlag ember számára a komplex álláspontokat: igen-nem, jó-rossz...Mindenki tudja, hogy az élet ennél sokkal színesebb! Hajrá Szeged, Hajrá Makó!"
Várhatóan 2009 karácsonyára adják át az újszegedi gyógy-, wellness- és élményfürdőt, amely közel 8 milliárd forintból épül. A beruházást – amelynek a Hunguest Hotels Zrt. a gazdája – élénk közéleti vita kíséri, lapunkban is. A Fidesz helyi elnöke, Gyimesi László képviselő azt mondta a helyszínen tartott tájékoztatón, hogy Szeged tényleg modern és szép fürdőt érdemel, de ezt maga is megépíthetné. Nem jó, hogy egy magánbefektető gazdagodik meg végül közeli szállodája, a Forrás révén.

Makói fürdő. Makovecz imre tervei alapján 3,5 milliárd forintból szépül tovább. Fotó: Segesvári Csaba
Makói fürdő. Makovecz imre tervei alapján 3,5 milliárd forintból szépül tovább.
Fotó: Segesvári Csaba

A politika bekavar

A beruházó cég vezérigazgatója, Hülvely István lakossági fórumokon és az interneten is válaszolt a kérdésekre. De szemlátomást értetlenül áll a helyzet előtt. Nem érti, miért kavar a politika, amikor az ő cége jó üzletet kínál.

A megye városaiban – ahogy az egész országban – a kilencvenes évek végén, az ezredforduló után lezajlott a fürdőfejlesztés első hulláma. A legtöbb helyen azért vágtak bele, mert a turizmusban látják a felemelkedés legfőbb lehetőségét. Így olyan településeken is épült strand, ahol korábban nem volt. A fürdőboom versenyt generált, senki sem akart lemaradni. Zömmel állami támogatásból, az önkormányzatok fejlesztettek. De mindenütt bíznak abban, hogy előbb-utóbb megjelenik a közelben a tőke. Már csak azért is, mert így igazolva látnák korábbi döntésüket: ide tényleg érdemes befektetni. Azért még mindig sok a kétely. Nem feltétlenül a rosszindulat műve, hogy kétféle eshetőség kelti föl az épp aktuális ellenzék gyanakvását: ha a magántőke üzletet lát a fürdőben – és ha nem lát.

Megunták várni a tőkét

Makón a rendszerváltás óta reménykedtek abban, egyszer megjelenik egy nagyvállalkozó, és gyógyszállót emel a fürdő mellé. Aztán az önkormányzat megelégelte a várakozást, elkezdte lépésről lépésre fejleszteni fürdőjét. Ennek lett is hozadéka, ugyan korábban inkább a nyugati turistákra vártak, az unió kibővítése óta azonban hétvégenként a parkoló fele már román rendszámú autókkal van tele.

Újszegedi fürdő madártávlatból. 8 milliárd forintot építenek be a területbe. Fotó: Karnok Csaba
Újszegedi fürdő madártávlatból. 8 milliárd forintot építenek be a területbe.
Fotó: Karnok Csaba

A mostani, három és fél milliárdos fejlesztést egy éve készítik elő, a város a legjobb szakértőket hívta meg, Makovecz Imre izgalmas tervét első helyen emelte ki az országos szakmai szervezet. Ezek után nagyon rosszul élte meg Buzás Péter polgármester, amikor lapunkban megjelent Kávási Mihály mérnök nyilatkozata, miszerint a beruházás túl nagy falat Makónak, nagy benne a kockázat, tehát népszavazást kell róla tartani. Egy helyi fideszes képviselő, Endes Zsigmond is így látta. Mágori Józsefné fideszes választókerületi elnök szerint ugyan időntúli lenne a népszavazás, de szerinte sem örülnek az emberek a beruházásnak. Makó is fórumokat rendezett, szakértők magyarázták el a jelenlévőknek – többnyire ugyanazoknak –, nem kockázatos annyira, mint ahogy az ellenzők látják, elszalasztani vétek lenne, mert hozzájárul a város fejlődéséhez.

Az ÁNTSZ beintett

A beruházás azért mindkét városban megy a maga útján. Ezt azért fontos leszögezni, mert például Csongrádnak eddig nem volt szerencséje fürdőügyben. Makón is voltak ellenzői a nagymedence föláldozásának a wellness oltárán – Csongrádon a sportolók a városháza előtt tüntettek egy hasonló terv ellen, eredményesen. A fejlesztés el-, a nagymedence megmaradt. Igaz, át kellett minősíttetni gyógymedencévé, mert vízforgatója nincs. Most viszont már nem szabadna úszásoktatásra használni. Más gondok is vannak. Az ÁNTSZ azonnali intézkedést vár, egymillió forintig terjedő bírsággal fenyeget. Milliók kellenének, ám a város fürdőpályázata, amelyet egyetértésben beadtak, nemrég elbukott.

Az önkormányzat cégtől kért tanácsot, mit tegyen, s a szakértők úgy látták: kevesebb pénzből felújítva, a csongrádi vendégek igényeinek megfelelő intézmény maradhat a fürdő. Így elérhető, hogy akik elszoktak innen, visszajöjjenek, de ez hosszú időbe telik.

Még mindig érdemes belefogni

Az ellenzők Makón is, Szegeden is az emberek véleményére hivatkoznak. A szegedi fórumon egy hozzászóló azt mondta, a szegediek 95 százaléka nem ért egyet a beruházással. Erre a beruházó cég vezetője egy közvélemény-kutatást idézett, eszerint a helybeliek 80 százaléka akarja a fürdőfejlesztést. Nem tudni, kinek van igaza, de az tény: többen járnak fürdőbe, mint fürdőfórumra – és olyanok is, akik korábban nem. – Csak a laikusok gondolják, hogy már sok fürdő van Magyarországon, hiszen az újak megépülésével nagyon sok olyan kis strandot bezártak, amelyekbe nem épített be a fenntartó vízforgatót – mondja Zsura Zoltán, az algyői Borbála fürdő igazgatója. – Egyrészt érdemes fürdőt építeni a magyar közönség kedvéért. Másrészt azért is, mert Európában itt van a legjelentősebb termálvízkincs, ezt már tudják rólunk, érdemes kihasználni. A lényeg az, hogy a fürdő szakmailag megalapozott koncepcióval készüljön, több lábon álljon, azaz több korosztályt szólítson meg.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Badar 2008. október 18. 09:57
  „"...tobb labon alljon, azaz tobb korosztalyt szolitson meg."

  Akkor megis honnan jott, hogy sportmedencere nem lesz szukseg?”
 • 23. régi kabinos 2008. szeptember 05. 21:02
  „Mindjárt vége a strandszezonnak és még semmit nem tudunk a kabinsor esetleges újjá építéséről vagy tényleg végleg kiűzik innen is a maradék SZUE-s tőrzsgárdát!? A lakossági fórumon ígéret hangzott el a lehetőség keresésére ill. a megvalósításra.Ez a 200 kabin + a min. 800 fő kabinhoz kapcsolódó bérletes minden év májusában a fürdő fix bevétele volt.Jó lenne erről is már valamit hallani.”
 • 22. Trz 2008. augusztus 18. 23:05
  „Kovács Nikolette: Csak csatlakozni tudok! Jó látni hogy tényleg beindulnak dolgok, folyik a tervezés, munka. Sánta mit csinált? 1 ft-os áron elprivatizálta még a tyúkólakat is...”
 • 21. kovács nikolette 2008. augusztus 17. 10:10
  „makói

  Nehéz elviselni ezt a sok utálatos negatív kritikát!
  Amíg a polgármester és kolegái azon agyalnak, hogy tehetnék szebbé , jobbá és hogyan tudná a munkanélküli családok életét könnyebbé tenni, addig el kéne gondolkodnunk, hogy az előző polgármester(ek) mit tettek a városunkért!!
  Mert bizony én tudnék dolgokat felsorolni, és az nem biztos hogy pozitív lenne!!
  Annyi sok okos ember van itt Makón aki kritizálni nagyon tud, de a városért nem tesz és nem is tett semmit, még akkor sem ha lehetősége volt rá!!
  Úgyhogy én kívánok a várost szépítőinek, fejlesztőinek sok kitartást sok sikert!!!!!”
 • 20. szisziibi 2008. június 11. 15:31
  „A Dél-alföld thermál vizeiből néhány igazi GYÓGYÍTÓ VÍZ!Ez az amit senki nem hangsúlyoz eléggé.Törvényszerűnek tartom,hogy ezt a kincset igenis ki kell aknázni az itt élők boldogulására.Ha már nem építenek ide feldolgozó üzemeket akkor a gyógy-konferencia-horgász és vizi turizmust kell meglovagolni a munkahelyteremtés érdekében.Végsősoron a bevételek mellett ez a legfontosabb, hogy sokféle szakma tud boldogulni és erre alapozva jövőt építeni.”
 • 19. Bakos András 2008. június 11. 11:42
  „Kedves civil, párton kívüli kommentelő!
  A valóság kaotikus, értelme sincs sok, egészen addig, míg az ember nem próbálja értelmezni azt, vagy a saját szájaíze szerint, vagy úgy, hogy másokat szólaltat meg róla, vagy elolvassa az őt érdeklő újságcikkeket, és leszűri belőle azt, amit szeretne. Nem vitatom, hogy amiről én írtam, azt lehet nézni sokféleképpen, az is lehet, hogy kihagytam olyan tényeket, amelyek ön szerint ideillenének.
  De azt visszautasítom, hogy elfogult lennék, bármilyen formában is. Azt a feltételezést pedig - Szabó Imre kollégámmal együtt - hadd utasítsuk vissza, hisztérikus kacaj kíséretében, hogy a makói polgármester szándéka szerint ír az újság fürdőügyben.
  Erről talán magát Buzás Pétert tessék megkérdezni, aki nyilvános sajtótájékoztatón, majd a képviselő-testület nyilvános ülésén szánt néhány szót az újságban megjelent cikkekre.
  Még valamit: látens kommunista és bolsevik az, aki neve vállalása nélkül szólogat be másoknak, ettől már csak egy lépés a névtelen följelentés.
  Üdv
  Bakos András”
 • 18. triatlonos 2008. június 10. 22:39
  „Most láttam a legutóbbi -nevezzük vitának , de nem az volt - közvetitést a makói fürdőről, ahol valóban Kávási gyökeresen stilust váltott. Lehet, hogy igértek neki valamit? Ami számomra zavaró volt, a polgármester, országgyűlési képviselő viselkedése a nézők között. Nem állt neki jól, szokatlan volt, a kamera sokszor kereste, de folyamatosan rágózott, vagy evett. Nézesse meg valamelyik PR-ossal, és ha valóban jogos az észrevételem, akkor csak annyit, hogy boccs... makóiak!”
 • 17. Egy civil, párton kivüli 2008. június 10. 21:48
  „Tisztelt Bakos András!
  **************************

  Gondolatok az újságcikkhez.

  Valójában egy tipikus DV, vagy DM cikkről van szó.
  Egy olyan írásról, ami elhallgatja a valóságot. Ezt már tudjuk.
  Egy cenzúrázott cikkről, mint azt már megtanultuk itt Makón.
  A mindszenti születésű, multimilliomos és milliárdos Dr. Buzás Péter makói polgármester és országgyűlési képviselő cenzúrázott demokráciájáról, de nem a miénkről, civilekéről.

  A Kávási Mihály már régen otthagyta a kritikusok táborát, s hosszú idő óta hallgat.
  Ebben a tekintetben a szóban forgó újságcikk nem napra kész, de nem baj, nem is várhatunk el ilyet az újságtól. Hiszen az újságírók is féltik a kenyerüket, nem igaz? Behívták a Kávásit az Önkormányzathoz, s azóta hallgat. Erről ennyit.

  Arról is hallgat az újságcikk, hogy Makón egész várost átfogó aláírásgyűjtés folyik a luxus fürdő ellen és egy sokkal olcsóbb fürdő mellett. Eddig már több ezren írtak alá! Ezekről a több ezer lakosról egyetlen egy szó sem hangzik el a cenzúrázott sajtóban.

  Arról is hallgat a cikk, hogy a luxus fürdő ellen és olcsóbb fürdőért helyi népszavazási kezdeményezés lett benyújtva Makón, amit Dr. Bánfi Margit jegyzőnő elutasított. S az ügy jelenleg a Makói Városi Bíróság előtt fekszik.

  Mert a cenzúrázott sajtó ugyan olyan ma is, mint a kommunista, bolsevik időkben volt.

  Csak remélni lehet, hogy a bíróság független.

  S a véleményemet még nem is írtam le eddig, csak tényeket.

  !”
 • 16. Macs 2008. június 10. 17:29
  „Mai,
  szerintem a fürdőt üzemeltető cég helyi adót fog fizetni, ez pedig a város bevétele.
  Aki idejön az alszik, eszik, vásárol, tankol, vagyis költ. Ez is jó a városnak, nem csak a Forrásnak. (Feltételezem ők is fizetnek helyi adót, ami összefügg a bevételükkel, (több bevétel=több helyi adó) tehát ez is jó mindannyiunknak.) Aki itt jól fogja érezni magát, az visszatér illetve sokaknak elmeséli milyen jó itt és ők jönnek.
  Biztosan sok fürdő van az országban, ezért azon kellene gondolkozni, hogyan tehetjük a miénket a többitől különbözőbbé, vonzóbbá.
  Ami pedig a fürdők korszerűsítését illeti csak üdvözölni tudom. A vízforgató mindannyiunk érdeke, hiszen sokan tudnának mesélni arról, milyen fertőzéseket szedtek össze egy-egy strandolás során.
  Ami energiát, amit egyesek a vicsorgásba ölnek, azt a Város érdekében sokkal jobban kamatoztathatnák, mindannyiunk örömére.”
 • 15. nem a reklám helye 2008. június 10. 15:25
  „talán nem itt kéne reklámozni a szarjaidat, ez nem arra való, vannak nagyszerű reklámfelülelek”
 • 14. ankusz 2008. június 10. 15:11
  „Utálod a zsúfolt boltokat?Nincs sok időd vásárolni?Akarsz kényelmesen és időt spórolva vásárolni?Ha igen klikkelj rá a www.weblaptuning.extra.hu,minden ami elektonika!!!Háztartási gépek,számitástechnikai kellékek(komplett gépek),legujabb telefonok,pc játékok,fényképezőgépek.Tehát minden ami jó! www.weblaptuning.extra.hu”
 • 13. síkvidéki 2008. június 10. 13:52
  „ne hülyéskedj korán reggel :-)
  inkább tájékozódj: az EU éppen pont 50%-t adhat az önkorinak, ha ő pályázik - ez viszont sok önerőt igényel, ez nem kérdés. éppen ezért másban kell gondolkodni, csak az a kérdés, hogy milyen módon és kinek az érdekeit nézve...”
 • 12. Herkules33 2008. június 10. 12:15
  „Nálam bejött az agymosás...Én már a képnél leragadtam!:) Mi a neved, Te sötéthajú tündérke?:)”
 • 11. Miért éppen Makó? 2008. június 10. 10:59
  „Nagyszerű lesz, ha Makó egy gyönyörű új fürdőkomplexummal rendelkezik majd. Ezt élvezik majd a környékbeliek amennyire a jövedelmi viszonyaik engedik.
  A fürdőturízmusból való hiteltörlesztés tervekkel viszont óvatosan bánnék. Makónak sem a tradiciói, sem a fekvése, sem a látnivalói, sem a programkínálata nem olyan, hogy vonzaná az idegeneket.
  A fürdők pedig gomba módjára szaporodnak, vélhetően a határ túloldalán is.”
 • 10. ez ilyen 2008. június 10. 10:36
  „2000 korul is biraltak a furdofejleszteseket, most azok biraljak, akik akkor csinaltak. Ebben semmi meglepo nincs, a mi politikusaink ilyenek. Ha valaki a reszleteket hianyolja, akkor kepezze magat epitessze, beruhazasi es varosfejlesztesi valamint EU-tamogatasi szakertove, keszitsen kalkulaciokat, es sajat maga kiszamithatja, hogyan erne meg a varosnak.

  De a politikusoktol ne remeljunk reszleteket: aki csinalja, aszerint tokeletes, aki ellenzekben ul, aszerint rettenetes, csodbe visz, es kulonben is, atlathatatlan maffiozokorok erdeke leginkabb.

  Ma Magyarorszagon ez mar csak ilyen...”
 • 9. mugri 2008. június 10. 09:30
  „Énn a hejszínne nem vónék kibékűve. Valszeg inkáb az ezörágyas vadiuj kilinikaji központt közelibe köllött vóna építni. Az ússág mög csak mögválaszótt a magyar nemzísbe tégnap mögjelentetött ajjas rágamakra, he-he”
 • 8. lokálpatrióta 2008. június 10. 09:25
  „A lényeg láthatatlan... Csak gondoljunk bele egy pillanatra, hogy milyen pozitív járulékos gazdasági hatása lehet egy ilyen fürdőfejlesztésnek a városra...(Turizmus:Szálláshelyek, vendéglátás, teljes szolgáltató szektor) Aki nem akarja az nem veszi észre, hogy szeretett városunk Szeged évről-évre szebb lesz és élhetőbb. Fontos tisztázni azt is, hogy az EU-ból beérkező források mellé valahonnan 15% önerőt is biztosítani kell! A politika sajnos leegyszerűsíti, "érthetővé" teszi az átlag ember számára a komplex álláspontokat: igen-nem, jó-rossz...Mindenki tudja, hogy az élet ennél sokkal színesebb! Hajrá Szeged, Hajrá Makó!”
 • 7. A Fidesz Ilyen 2008. június 10. 09:22
  „Ebben mi az újdonság, a FIDESZ ilyen. Ellenezni mindent, amit a többség által megválasztott képviselők javasolnak. Tényleg csak egy párt létezik, amelyik egy fürdő fejlesztést, ami EU+magántőke jelentős bevonásával épül támad.”
 • 6. mai 2008. június 10. 08:44
  „Azt hiszem ott a probléma, hogy az érdeklődő egyszerű ember nem tud bizonyosságot arra, hogy az önkormányzat bármilyen szintű és tartalmú, adófizetők pénzét érintő támogatása ellenében milyen helyi és nem az országos feneketlen zsákba folyó adóbevételre számíthat a jövőben a segített (?) vállalkozótól a fürdő működése során. Egyébként persze, hogy nem vagyok én sem fürdő ellenes, de nem tudom a választ a kérdésre.”
 • 5. szomszédkislány(L) 2008. június 10. 07:28
  „Nellike Drága igazi médiasztár lett (L) (L)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Luxuscikk lesz a gyógyszer

Szeged - A szerény anyagi körülmények között élők az orvosok és a gyógyszerészek tapasztalatai… Tovább olvasom