Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Az élményparktól a nomád olimpiáig

Eger, Miskolc, Budapest, Debrecen, Győr és Sopron, valamint Szeged partnere, Pécs vehetett részt az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat tegnap zárult második fordulójában. A bírálóbizottság javaslata nyomán a kormány hoz döntést, és október 23-án hirdetnek eredményt.
Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázat második fordulójára meghívott hét magyar város tegnap délig nyújthatta be pályázatát. A második körben a pályázatoknak részletesen kibontva kell tartalmazniuk azt az alapkoncepciót, amely világossá teszi, hogy az adott város miképpen gondolkodik önmagáról, miképpen kívánja a kulturális és a kreatív szektor bevonásával a régió mindennapi életét megváltoztatni. A bírálóbizottság a helyszíni tájékozódást követően tesz javaslatot, a nyertes városról a kormány dönt, eredményt október 23-án hirdetnek.

A rendezvények mellett a pályázók jelentős kulturális beruházásokat is ígérnek. A második fordulóban már nemcsak a kulturális koncepciót kellett részletezni, hanem azt is, milyen összegű beruházásokkal számol a pályázó, és honnan kívánja előteremteni a szükséges pénzt. Az Európai Unió támogatása ugyanis csupán jelképes; a váro-
sok csak magukra, az államra és az üzleti befektetőkre számíthatnak.

A miskolciak koncepciójában éppúgy helye van az avasi régészeti lelőhelyre alapozó tűzkőkori élményparknak, mint egy régi iparépületben kialakítandó „science erőműnek", valamint Európa leghosszabb főutcája felújításának. Tapolcán aquaparkkal bővülne a fürdő, Lillafüreden rockmúzeum kerülne a régi légvédelmi központba, kulturális funkciót kapnak a vasgyári csarnokok, lesz kultúrvonat és vigalmi negyed. A költség mintegy 30 milliárd forint, ebből 2,5 milliárdot állna az önkormányzat.

Eger a város alatti pincerendszer hasznosítását tűzte ki célul. Ott kapna helyet egy multikulturális csodapalota és a tanárképző főiskola
A német kiválasztottak

A magyar társulást lehetővé tevő németek az előzetes rosta után Brüsszelre hagyták a végső döntést. A német jelentkezők között egyetlen igazi nagyváros sem volt, a lehetőséget az amúgy kisebb figyelmet kapó közepes városoknak szerették volna megadni. A zsűri a nyugatnémet Essenre és keletnémet Görlitzre szavazott. Előbbi Németország egyik legszínesebb, legtöbb bevándorlót befogadó települése, s így az európai sokszínűség szimbóluma lehet. A lengyel határ menti Görlitz a második világháború utáni megbékélés, a jószomszédi viszony és a sikeres EU-bővítés jelképe. Hogy melyikük lesz a befutó, az vélhetően csak jövő nyáron dől el.  
háromszintes tudásközpontja is. Fontos elem a programban a városrehabilitációs panelprogram.

A fő partnerének Szegedet tekintő Pécs a 21. század igényeinek megfelelően kívánja felújítani a patinás belvárost. „A jövő gyökerei" szlogennel futó program része egy hangverseny- és konferencia-központ felépítése, valamint a Zsolnay-épületegyüttes rehabilitációja. A pécsi koncepció a regionális együttműködésre épít: hidat teremtenének Graztól Eszékig és Újvidéktől Kolozsvárig. A beruházások 25, a rendezvények 15 milliárd forintba kerülnének. Szeged partnerségét ritkán említik meg a pécsi projektről szóló beszámolók.

Budapest pályázatában azt bizonyítja, hogy már most is kulturális főváros. Az óbudai gázgyár, valamint a közraktárak kulturális-közéleti hasznosítása lenne a legfontosabb beruházás. A teljes program költsége 92,6 milliárd forint, amiből a főváros 6 milliárdot tudna állni.

Debrecenben létrehoznák Lúdas Matyi-témaparkot, nomád olimpiát rendeznének, modern művészeti központ, kultúrcentrum és egy új színház felépítése is szerepel a tervek között. A projektek költségvetése 35 milliárd forint, további 14 milliárdba kerülnének a rendezvények. A város ebből 15 milliárdot vállalna.

Győr programja Pannonhalmával és a komáromi Monostori-erőddel is számol. Tervezik a Kossuth Lajos utca rehabilitációját, új beruházás a neotechnológiai múzeum és az új egyetemi könyvtár. A kulturális programok költségvetése 3,7 milliárd forint.

Sopron kiemelt partnere a fertődi Esterházy-kastély. Egy eseménycsarnokot is felépítenének, amely később egyetemi és városi könyvtár lehetne. A városközpont felújítása mellett a fő hangsúly komolyzenei programok szervezésére esne. A tervezett költségvetés 29 milliárd forint, ebből 2,4 milliárdot állna a város.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét múlva: SZIN

Egy hét múlva megnyitja kapuit a zenei és művészeti zarándokhellyé átlényegülő Partfürdő. A Szegedi… Tovább olvasom