Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Az első forduló meglepetésemberei

Az első fordulónak Csongrád megyében is voltak meglepetései, váratlan vesztesei és győztesei. Alábbi összeállításunkban a tényeket, a választókerületekben, sőt a szavazókörökben született adatokat követtük nyomon, amelyekből következtetéseket is levonhat az olvasó.
Legelőbb és legkönnyebben például azt, hogy a Fidesz Makón elvesztette, ami pedig 2002-ben mint a számára kulcsfontosságú választókerületek egyike az övé lett. Akkor sikerült Makón a Fidesznek fordítani – most pedig a makói szocialista polgármester szerzett mandátumot. Abban a városban, ahol 1994 óta minden választáson elsőfordulós jobboldali győzelem volt, Hódmezővásárhelyen, most két százalék hiányzott Lázár Jánosnak a bejutáshoz, a szocialista jelölt, Bacsa Pál a második legrosszabbul szereplő szocialista jelölt lett.

Úgy is mondhatjuk: a Fideszből januárban kizárt, most függetlenként indult Balogh Jánosné „rabolt" tőle – 24 százalékot! Elgondolkodhatunk a szentesiek magatartásán: Szirbik Imre polgármester nyolc százalékot vert rá az 1998 óta a parlamentben dolgozó képviselőre, a fideszes Farkas Sándorra. A csongrádi szocialista polgármester előtt viszont kilencszázalékos különbséggel nyert a harmadik ciklusát kezdő Vincze László – pedig kevesebben voksoltak rá most, mint 2002-ben. Várakozáson felül jól teljesített Sándor Klára. Pedig nem akadt elemző, aki előzetesen arra mert volna gondolni, hogy a liberális pártban igen gyors karriert befutott szegedi egyetemi oktató a hagyományosan jobbra szavazó homokháti falvakat, a tanyás vidéket is magába foglaló választókerületben esélyes lehet Balogh László ellen.

Vele ellentétben esélyesnek tűnt viszont Bodó Imre, legalábbis a kampánya alapján azt lehetett hinni, hogy megszorítja majd az MSZP-alelnök Ujhelyi Istvánt. Nem ez történt, a szocialista jelölt sokkal jobban elhúzott mostani fideszes riválisától, mint 2002-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siket Judit: Nem történt csalás

Nincs arra konkrét adat, hogy a megyében választási csalás történt volna. A választási… Tovább olvasom