Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az első szegedi szinkron

Megkezdődtek az első szinkronmunkák a Magyar Televízió szegedi regionális stúdiójában. A nemrégiben avatott műhelyben egy német tévéfilmet szinkronizálnak szegedi és szolnoki színészek.
Vajna Zoltán hangmérnök és Hell István rendező állítja be a technikát. Fotó: Gyenes Kálmán
Már minden szerepre megtalálták a legalkalmasabb magyar hangot, csak a főszereplő személye kétséges. Tegnap a két jelölttel készítettek próbafelvételeket a hangstúdióban, és néhány napon belül kiderül, hogy a Szegedi Nemzeti Színház társulatához tartozó Kolozsi Kilián, vagy a Szolnoki Szigligeti Színházban játszó Deme László hangját halljuk-e a főhős szerepében. A Jennerwein című német filmet Hans-Günter Bücking rendezte 2003-ban, és a Magyar Televízió megbízásából szinkronizálják a néhány hete átadott szegedi utómunka stúdióban. A szerelmi történet az első háború idején játszódik, és számtalan érdekes dramaturgiai fordulatot tartogat a nézők számára.

– Most látjuk, milyen óriási feladat ez, de már nagyon várjuk a pillanatot, amikor megjelenik a felirat: A szinkron az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójában készült – magyarázza Hell István rendező a felvétel közben. A technikát még tanulják a televíziós szakemberek, de a nehézségek mellett a lehetőségek is egyre jobban kirajzolódnak. A hangmérnök Vajna Zoltán például azt mondja, hogy akár 260 hangsávval dolgozhat egy időben, ami a korábbi 6-8-hoz képest óriási fejlődés. A stúdióban közben Deme László egy csatajelenet szövegét mondja. A szolnoki színész otthonosan mozog a hangstúdióban, hiszen Budapesten már több film szinkronizálásában működött közre. Tudja jól, hogy nincs két egyforma sóhajtás, sőt egy köszönést is akár tízszer el kell próbálni.

Az már korábban eldőlt, hogy a női főszerepet a szegedi Dobos Kati játssza, de Galkó Bence, Fekete Gizi, Rácz Tibor és Janik László is komoly szerepet kap a filmben. – Nagyon nagy előny nekünk, hogy nem kell Budapestre utaznunk egy ilyen munka kedvéért, hiszen nagyon feszített a munkatempónk, így nem mindegy, hogy a Kálvária térre kell mennünk, vagy a fővárosba – magyarázza Janik László. A szegedi és szolnoki színészekről korábban hangarchívumot készített a stúdió, és egy-egy film szereplőválogatásakor ennek segítségével igyekeznek megtalálni a megfelelő karaktert. Rövidesen kecskeméti és békéscsabai művészek hangjával bővül az archívum, de amatőrökre is szükség lesz, hiszen gyerek- vagy nagymama szerepre egyelőre nincs megfelelő hang.

A bajor film szinkronizálásával egyszerre szereznek rutint a vidéki színészek és a stúdió stábja, ezért a határidő most még nem sürget. A Jennerwein utómunkáit szeretnék januárban befejezni, és utána újabb megrendelésekhez jutni. Egy rutinos stáb néhány nap alatt elkészít egy filmet, így a szegediek is arra számítanak, hogy rövidesen akár televíziós sorozatok is készülhetnek a helyi szinkronstúdióban.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok vakcina fogy

A háziorvosok eddig jóval kevesebb ingyenes és receptre írható, influenza elleni védőoltást adtak be… Tovább olvasom