Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Az első szerelem emléke örökké megmarad

Szeged - Mi a közös Szeged jegyzőjében, a város szépségkirálynőjében, egy televíziós műsorvezetőben és egy vegyészmérnökben? – az érzés, amely elől hiába menekülünk, egyszer mindenkit utolér: a szerelem. Valentin-nap alkalmából az első szerelemről kérdeztünk ismert szegedieket.
Lehet plátói, mindent elsöprő, viszonzatlan, végzetes, örök vagy éppen beteljesületlen, de mind közül a legemlékezetesebb, amely egy életre beleég az emlékezetünkbe, és amelyre legtöbben szívesen emlékezünk: az első szerelem.

Nem merte bevallani

Szeged jegyzője, Mózes Ervin negyven év elteltével is szívesen beszélt az első lányról, aki lángra gyújtotta a szívét. Igaz, akkor nem volt elég bátorsága, hogy ezt elmondja neki. – Tisztán él bennem az első szerelem, annak ellenére, hogy hosszú évtizedek múltak el azóta. Dátumra pontosan meg tudom mondani: 1968-ban ért el engem, 14 évesen. Az akkori sporttársamba és egyben iskolatársamba voltam reménytelenül szerelmes. Plátói volt az érzés, hiszen félelmemben el sem mertem mondani neki. Negyven év után azonban bátran vállalom: Csóti Editről beszélek, akivel sajnos azóta nem találkoztam – mesélte Mózes Ervin, aki saját bevallása szerint nem lírai alkat, a Valentin-nappal csak néhány éve „barátkozik". Elárulta, idén ajándékkal készül feleségének, M. Toronykői Mártának, akivel kilenc éve él boldog házasságban.

Szabó Ferenc állítja, a szerelmet nem csak Valentin-napon kell kimutatni.
Fotó: Schmidt Andrea

Felmelegítve nem jó

Azt mondják, a távolság megöli a kapcsolatot, Dióssy Klára és első szerelme esetében azonban éppen az ellenkezője történt: – vonattal jártam középiskolába Kunszentmártonról Szolnokra. Egyik nap a tiszaföldvári állomáson felszállt egy szőke, kék szemű fiú, Fekete Szilveszter. A vonaton ismerkedtünk össze, igazi ártatlan diákszerelem volt. Ő a szolnoki vízügyi szakközépiskolába jelentkezett, de hamar rájött, hogy nem neki való, ezért iskolát váltott. Nem utazott többé vonattal, ezért megszakadt a kapcsolatunk – idézi fel az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójának műsorvezetője, aki akkor nem hitte volna, hogy valaha újra látja a fiút. – Három és fél év után Szegedre kerültem, a Teleki-kollégiumban laktam. A legelső napon éppen a szekrényembe pakolásztam, amikor azt mondták a hangosbemondóban: „Fekete Szilvesztert várják a portán". A szívem a torkomban dobogott, tudtam, hogy csak ő lehet az. Így is volt. Megint elkezdtünk járni, de nem sokáig tartott a szerelem. A főiskola után visszakerült Szolnokra. Azóta is jóban vagyunk, telefonon még mindig tartjuk a kapcsolatot.

Külcsín és belbecs

Tizenhét évesen kezdődött és három évig tartott. Többet nem árulok el róla – válaszolta sejtelmesen kérdésünkre Szeged első szépségkirálynője, Tekulics Éva, akit az első szerelméről kérdeztünk. Korábban bármennyire is próbálkoztak, senki sem tudta meghódítani a fiatal lány szívét. Az egykori királynő azt is elmondta, nem könnyű a hozzá hasonló helyzetben lévő nőknek megtalálniuk az igaz szerelmet, hiszen sokan nem merik megszólítani a szépségeket. Pedig a szerelem kiszámíthatatlan, Évát sem feltétlenül a tökéletes külsejű fiatalemberek ragadják meg. Szerinte nem a külcsín, hanem sokkal inkább a belbecs szükséges ahhoz, hogy szerelembe essen.

„Az érett nőkre buktam"


Bár csak négyéves volt, amikor először szerelembe esett, mégis tisztán emlékszik a részletekre Szabó Ferenc, a környezetgazdálkodási kft. ügyvezető igazgatója. – Székkutas mellett, egy tanyán nőttem fel, ahol a szomszédunk lányai vigyáztak rám. Emlékszem, fehér ruhában jártak, a hajukat copfban hordták, masnival összekötve. A nagyobbik Horváth lány tetszett, úgy látszik, az érett nőkre buktam – mondta nevetve. A vegyészmérnöknek még sok plátói szerelme volt az egyetemi évekig, amikorra első komoly kapcsolatát datálja. – Érzelmes, romantikus alkat vagyok, mindig szerelmes voltam valakibe. Csalódások is értek, ilyenkor depressziós időszakok következtek – emlékezett vissza Szabó Ferenc.

Állítja: a szerelmet nem csak Valentin-napon kell kimutatni. Ő jobban szereti csak úgy, a hétköznapokon meglepni apróságokkal a feleségét.
Elsőből az utolsó. Negyven év után talált újra egymásra a szegedi Lőrinc és Margit, akik tinédzserkorukban estek szerelembe. – Néhány hónapig együtt jártunk, majd az élet elválasztott bennünket. Margit férjhez ment, én megnősültem, gyerekeink születtek, de soha nem felejtettük el egymást. Évek teltek el, mire újra találkoztunk, addigra mindkettőnk házassága megromlott. A válások után újra randevúzni kezdtünk, nemrég megkértem a kezét – meséli Lőrinc, aki több mint negyven év után hamarosan feleségül veszi élete első szerelmét.

Olvasóink írták

 • 3. Béres Anna Beáta 2008. október 31. 23:44
  „Sziasztok!
  Anna vagyok!
  Ez teljesen igaz hogy az első szerelem az örökké benne marad az emberbe! Szerintem az egész életre kihat! Hogy ezt hogyan is értem? Például mindig olyan fiut keresel magadnak aki hasonlít az első szerelmedre,Stílusa,milyen magas stb.. Szoval csak annyit akatok mondani vagyis inkább írni hogy sosem fogjuk elfelejteni az első szerelmet!Ez ugyan ugy vonatkozik a szexre is! Csak hogy példát mondjak az első szeretkezést az ember nem felejti el,mondjuk ha nem szerelemből teszed csak puszta fellángolásból abbol nem lessz semmi!
  Csak ennyit szerettem volna hozzáfüzni
  Sziasztok”
 • 2. Mese 2008. február 14. 17:57
  „Mi ezt nem tartjuk ünnepnek,nem is szokásunk kis mütyürkéket vásárolni.”
 • 1. czegus 2008. február 14. 15:12
  „Minden kedves és nem kedves véleményt nyílvánító tásamnak kívánok piros szegfűt és narancsot. Szép napot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosan vesznek föl hitelt a falvak

Szeged - Veszélyesnek minősítette az önkormányzatok eladósodásának mértékét a Pénzügyminisztérium. A bankok hitelekkel házalnak, kötvénykibocsátásra csábítják Csongrád megye kistelepüléseit is. Tovább olvasom