Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Az eltartott is fizet

Április 1-jétől az eltartott közeli hozzátartozók is kötelesek lesznek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni az orvosi, kórházi ellátásra, gyógyszertámogatásra való jogosultságuk megszerzése érdekében.
Április 1-jétől az eltartott közeli hozzátartozók is kötelesek lesznek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni az orvosi, kórházi ellátásra, gyógyszertámogatásra való jogosultságuk megszerzése érdekében. A módosítás nem érinti a kiskorúakat, a közép- vagy felső fokú oktatási intézmény nappali tagozatos hallgatóit, a gyesen lévőket, a gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülőket, a nyugdíjasokat, az átmeneti vagy rendszeres szociális járadékban, rendszeres szociális segélyben részesülőket, továbbá a szociálisan rászoruló személyeket. Április 1-jétől tovább bővül ez a kör azokkal, akiknek legalább 50 százalékos mértékben megváltozott a munkaképessége, a hajléktalanokkal és azokkal a személyekkel, akik a reájuk irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötték, de jövedelmük nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát (havi 19 ezer 650 forintot).

Azoknak a nem biztosított személyeknek, akik egészségügyi szolgáltatásra az előzőeken kívül egyéb jogcímen sem jogosultak, a 07T1011-es számú nyomtatványon kell bejelentkezniük az adóhatóságnál, és havonta a minimálbér (2007-ben havi 65 500 forint) 9 százalékát befizetni. Ha azonban a polgármester igazolja, hogy az eltartott családjában az egy főre eső jövedelem a minimálbér alatt van, akkor ez, de legalább a nyugdíjminimum (27 ezer 130 forint) alapján kell megfizetni a 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot. A szabályok vonatkoznak az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottakra is, mivel 2007-től a közteherjegy nem tartalmaz természetbeni egészségbiztosítási járulékot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békésen zajlott le a díszünnepség a szegedi Klauzál téren

A megszokottnál kevesebb ünneplő jelenlétében, de békésen zajlott le a szegedi március 15-iki… Tovább olvasom