Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Az én reneszánszom és a nő

Fritz Mihály szobrászművész nyitja meg ma 17 órakor a szegedi Olasz Kulturális Központban Az én reneszánszom címmel Balogh Sándor szobrászművész kiállítását. Köszöntőt mond Pál József irodalomtörténész professzor, tiszteletbeli olasz konzul.
Balogh Sándor egyik alkotásával. DM/DV-fotó
Kacskaringós pályakezdés után az elmúlt években futott be igazán Balogh Sándor szobrászművész, aki Tóth Sándor növendékeként a szegedi művészeti szakközépiskolában érettségizett 1973-ban. Egykori mesterétől szakmai precizitást, igényességet, a mesterség tiszteletét tanulta meg.

Másik két jeles szegedi szobrásztól, Fritz Mihálytól és Kalmár Mártontól is sok segítséget kapott. Munkái alapján 2003-ban vették fel a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének szobrász tagozatába, s ezzel művészete szinte zöld utat kapott. Tavaly a B Galériában összegző kiállításon mutatta be bronz- és kőplasztikáit, rajzait és festményeit, most a szegedi Olasz Kulturális Központban jelentkezett új tárlattal.

– A címválasztásnak két indoka is volt: bár az ókori egyiptomi művészet a kedvencem, a reneszánsz korszakát is nagyon szeretem. Az én alkotói munkámat is újjászületés jellemzi, hiszen több évtizedes kihagyás után négy évvel ezelőtt kezdtem újra a szobrászatot. A mostani tárlatra sok új munkát készítettem. A női formákon keresztül sok mindent el tudok mondani az időről, a térről, a helyzetünkről, a megfoghatatlanról is. Persze utalok a nő kiszolgáltatottságára, szépségére és érzékenységére is – vallja Balogh Sándor, akinek finoman megformált nőalakjai többnyire eltakarják az arcukat, rejtőzködnek, önmagukba fordulnak, a belső utakat keresik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom