Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az érték a mérték

A kiállításokra specializálódott galériák mellett számos helyen rendezhetnek tárlatot az amatőr vagy profi művészek Szegeden. A szállodák, művelődési házak, mozik esetében nem kell sem bérleti díjat, sem belépőjegyet fizetni – a tulajdonosok és üzemeltetők ezzel is támogatják a kultúrát.
Szegeden a galériák mellett számos más olyan hely van, ahol kiállítást szoktak rendezni. A legtöbb helyen sem bérleti díjat, sem belépőjegyet nem kell fizetni, ám mindenütt törekednek arra, hogy a közönség valóban kiváló alkotásokat tekinthessen meg egy-egy tárlaton. A Belvárosi mozi aulája és emeleti kávézója rendszeresen helyet ad tárlatoknak, az épületben most éppen fotókat láthat a közönség.

– Igyekszünk színvonalas kiállításokat hozni vagy befogadni – mondta a mozi vezetője, Vörösné Sélley Emma. – A meghívót a kiállító készítteti, a megnyitó esetleges költségeit is ő állja, ám bérleti díjat nem kérünk. Tárlataink ingyenesen látogathatók.

Szintén gazdag kiállítási programot kínál évről évre az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház. Igyekeznek az elvárható esztétikai és művészi színvonalat tartani, tudtuk meg Kiss Ernő igazgatótól. Évente mintegy 10 kiállításnak adnak helyet, a hivatásos művészek elsőbbséget élveznek.

Az elmúlt 25 évben a művészeti tárlatok mellett rendeztek építészeti és bioépítészeti kiállításokat is. Mivel a nagyteremben folyamatosan vannak programok, a szobrok bemutatására nem, vagy csak nagyon ritkán adódik lehetőség – ilyen esetekben a nagyterem rendjét ugyanis teljesen át kell szervezni. Az újszegedi művelődési ház rendelkezik egy 8 paravános kisebb galériával is. A művészektől itt sem kérnek bérleti díjat, és amiben tudnak, segítenek a kiállítás létrehozásában. Bár erre nem mindig van szükség: Pataj Miklós festőművész legutóbb például a barátai segítségével rendezte be tárlatát. A kiállítások itt is ingyenesen látogathatók.

A mozihoz és a művelődési házhoz hasonlóan a szegedi Novotel Szálló is oly módon támogatja a kultúrát, hogy ingyenesen ad helyet a tárlatoknak, mondta Szabó Mihály igazgató. A közönség láthatott náluk festményeket és grafikákat, képeslap-kiállítást, tegnap pedig Selmeczky Gizella munkáiból nyílt tárlat. Az aula mellett az emeleti étteremben, valamint a Dankó és a Huszka Teremben van lehetőség fotók, festmények, grafikák bemutatására.

A rangos kiállítóhely

A város egyik legrangosabb kiállító helye az Olasz Kulturális Központ. Az elmúlt években rendszeresen helyet adott több, a várossal közösen szervezett tárlatnak, így a táblakép-festészeti biennálénak, a nyári tárlatnak. Itt rendezik meg a tavaszi fesztiválhoz kapcsolódó tavaszi fotószalont is.

Természetesen saját szervezésű tárlataiknál arra törekednek, hogy annak legyen valamiféle kötődése az olasz kultúrához, mondta Szacsvai Katalin kulturális szervező. Ilyen volt például a Dante – magyar művészek illusztrációi az Isteni Színjátékhoz. Ez a nagy kaliberű kiállítás Szeged után most Olaszországban vendégszerepel. Szacsvai Katalin hozzátette: mivel a szegedi egyetem alapítványán belül működnek, a kiállítóktól fűtési, illetve áram-hozzájárulást szoktak kérni. Az olasz központban általában nem kell a közönségnek fizetni a tárlatok megtekintéséért, de volt arra is példa, hogy a művész úgy döntött: szed belépőt.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommegyés csata a kórházi ágyakért

Csongrád megye két kiemelt kórházának, a szegedinek és a szentesinek összesen 1621 ágyat biztosított… Tovább olvasom