Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Az év borászának nagy szerelme

A tökéletes minőségű egri borok előállítására törekszik Vincze Béla, az év borásza, akinek nemcsak a nedűire voltak kíváncsiak a szegediek: az embert is mustrálták. A nagyon szerény, diplomatikus, negyvenöt éves szakember arra törekszik, hogy visszaszerezze a borvidék megtépázott hírnevét.
Vincze Béla a rendszerváltás után építette pincészetét Egerben Fotó: DM
Az ország egyik legkeresettebb embere lett Vincze Béla, amióta tavaly decemberben megkapta az év borásza címet. Azóta nincs olyan nap, amikor ne találkozna a borrajongók népes seregével. Boraival és szimpatikus fellépésével nemrégiben Szegeden is hatalmas sikert aratott. A bort kulturáltan fogyasztók egyre növekvő tábora nem elégedne meg, ha csak a teli palackokat küldené a borkóstolók helyszínére: az emberre is kíváncsiak, őt is mustrálják, lesik, ízlelik minden szavát.

Vincze Béla szerény, de büszke a szakma nagydíjára – bár szinte mindenki biztosra vette, hogy Thummerer Vilmos (1995) és a tragikus hirtelenséggel elhunyt Gál Tibor (1998) után ismét az egri borvidék egyik neves borásza lesz a befutó. A halk szavú, negyvenöt éves fiatalember – nem kedveli, ha középkorúnak titulálják – olyan nagy magyar borászokat előzött meg, mint Légli Ottó, Garamvári Vencel és Frittman János.

De mint sok tehetséges magyarnak, először neki is külföldön kellett bizonyítani ahhoz, hogy hazájában is próféta legyen. Az 1994-es évjáratú cabernet franc-ját 1997-ben a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a franciaországi Bordeuax-ban aranyéremmel, míg a savignont bronzéremmel jutalmazták. A sikert megismételte kedvenc, 2000-es évjáratú cabernet-jával 2003-ban is. Arra a kérdésre, hogy az itthoni elismerés miért váratott ilyen sokáig – kitérő, finom választ ad: „a bornak és a borásznak is be kell érnie. Magyarországon nagyon sok elhivatott, kitűnő szakember dolgozik a szakmában". Aztán persze azt sem rejtheti véka alá, hogy a magyar boroknak a piaca enyhén szólva nem az igazi az unióban. Egyre olcsóbban tudják eladni a nemes nedűket. A nemzetközi borversenyeken viszont aratnak a magyar borászok.

A kertészeti egyetemet végzett, az azóta már megszűnt Egri Csillagok Szövetkezetben pályáját huszonévesen kezdő Vincze Bélának is volt egy időszaka, amikor majdnem feladta hivatását: „Mindent beleadtam, szépek voltak a boraim, mégsem tudtam értékesíteni. Felvillant az agyamban, abbahagyom, mint azok a társaim, akikkel együtt végeztem az egyetemen. A szerelem mégis erősebbnek bizonyult és a szakmában maradtam. Nem bántam meg, mert a munkám a hobbim és az életem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom