Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Az év hala 2011-ben - hogyan védjük a kősüllőt?

Szeged - A kősüllő lesz az év hala 2011-ben, a Magyar Haltani Társaság által rendezett közvélemény-kutatás eredménye alapján. Ez azt jelenti, hogy az ízig-vérig európai ragadozó idén nagyobb figyelmet kap. Sokak szerint védeni kellene. De hogyan?
A kősüllő (Sander volgensis) természetesen nem kőből van: elnevezése inkább kedvenc élőhelyére, a kövezett mederre utal, bár megél az iszaposabb aljzatú vizekben is. Csak Európában honos, a Fekete- és a Kaszpi-tengerbe ömlő folyók vízrendszerében, leginkább a Volga és a Duna medencéjében. Itthon a nagyobb folyók mellett tavakban is él.

A Magyar Haltani Társaság által kezdeményezett közvélemény-kutatáson, mint Harka Ákos, a társaság elnöke tájékoztatott, három jelöltet indítottak, a döntést pedig a halbarátok hozták, akik a társaság honlapján szavaztak. A voksolás Szilveszter éjszakáján zárult, a kősüllő legyőzte „az ugyancsak sokak rokonszenvét élvező réticsíkot és a harmadik helyezett sujtásos küszt." A választók valószínűleg azért is szavazták meg neki a nagyobb figyelmet, mert a másik két fajjal ellentétben nem védett, tehát lehet rá horgászni. A társaság szerint sok horgász is támogatná azt a javaslatot, hogy a kősüllő legkisebb kifogható mérete 25 centiméter legyen a jelenlegi 20 helyett, és ebből is – ahogyan a többi nemes halból – csak három darabot vihessen haza a pecás. Jelenleg ugyanis 3 kilogrammot is el lehet vinni, pedig a kősüllő nem nő nagyra – a legtöbb példány 25-30, legföljebb 40 centi, a hazai rekordpéldány 3,2 kilogrammos volt –, így lehet azt mondani, hogy egy-egy sikeres kősüllő-horgászattal jelentősen csökkenhet az állomány.

A kősüllő lesz az év hala 2011-ben.
A kősüllő lesz az év hala 2011-ben.

Papp András agrármérnök, halászati szakmérnök arra hívja föl a figyelmet, hogy régebben is szóba került már, hogyan lehetne jobban óvni ezt a halat. A feladat azért nem egyszerű, mert a kősüllő – függetlenül attól, hogy mekkora – gyakran mélyen benyeli a horgot. Amit nehéz, vagy szinte lehetetlen úgy kioperálni, hogy a hal még életben maradjon, ha visszaengedik. Az sem segít sokkal többet, ha a zsinórt elvágva, horgostul engedik szabadon a halat. – Ezért, az is fölvetődött már korábban, hogy relatíve kevesebb kárt tenne az állományban, ha olyan szabály születne, miszerint az első két kősüllőt el kell tenni, és utána nem szabad rá horgászni – mondja a szakmérnök. Az a véleményem, hogy e megoldások helyett többet érne, ha azokon a vizeken, ahol az élőhely megfelelő, de kicsi az állomány, teljes egészében megtiltanánk a kifogását egy időre.

Zákonyi Botond horgász szakíró szerint bármelyik megoldás használna, a 25 centis korlátozás is, de a hatékonyság attól függ, ezt a szabályt hogyan tartanák be a pecások, hogyan tartatnák be az ellenőrök. – Nálunk, a Balatonnál 66 ezer hektárra 11 főállású ellenőr jut. Nagyon lelkiismeretesek, és nem csak a vízen, hanem a járműbe való bepakolás közben is ellenőrzik a horgászokat, de kevesen vannak. Így fordulhat elő, hogy a tihanyi kikötőben fényes nappal meg merik engedni maguknak egyesek, hogy gereblyézzenek (ez egy szabálytalan és nagyon brutális halfogó módszer – a szerző).

A kősüllő Zákonyi szerint azért is jobban védendő, mert szegényt nagyon könnyű megfogni: – A gilisztának is odaver, fogják twisterrel, gumihallal, és van egy új német módszer, a műcsali furán csalinkázik a vízben, nagyon fogós: egy forgatás alkalmával alig fél óra alatt 25 darabot fogtunk. Azért jobb műcsalival fogni, mert ezt nem tudja mélyre nyelni, a horog a szája szélébe akad. Sokan viszont halszelettel, pici hallal fogják, és nem vágnak be rögtön, amikor érzik, hogy a kősüllő elkapta a csalit. Kivárnak még egy-két ütemet, hogy biztosan meglegyen... Az így fogott kősüllő biztosan elpusztul.

Olvasóink írták

 • 8. ferike75 2011. január 04. 14:00
  „nem hiszem hogy a kosullonek akkora horgaszati erteke van a tiszan vagy a maroson evente 1vagy 2 lehet fogni talan sullozes kozben nem vedeni kell kulon a halakat hanem az elviheto mennyiseget kene megszuntetni vagy drasztikusan lecsokkenteni,hogy szorkozas legyen a horgaszat vegre.”
 • 7. bakosandras 2011. január 04. 08:22
  „Kérem, örüljön már valaki ennek a halnak egy kicsit!
  Idetéved egy laikus olvasó, és az a benyomás alakul ki benne, hogy mi, horgászok pesszimista népek vagyunk. Pedig ez nem így van.”
 • 6. jozko 2011. január 03. 20:14
  „Ha ellenőrzik, majd azt mondaj, hogy azok nem kősüllők, hanem nagyobb dürgencsek /amit hívnak paptetűnek, vagy taknyos macának is.../

  Majd pont a rendőr fogja felismerni....
  Esetleg csak akkor, ha nem kocahorgász!”
 • 5. bakosandras 2011. január 03. 19:46
  „Maros 50, a halászokra is vonatkozik a méret- és a mennyiségi korlátozás, és a tilalmi idő is.
  A halászati szakmérnök ez esetben nem foglalkozás, hanem végzettség.
  Halászokat is ellenőriznek a rendőrök, erről írt a DM, meg a többi megyei lap is.”
 • 4. történész 2011. január 03. 18:33
  „Na aztán jól megmondták...lemegyek csukázni,jön az a fránya kősüllő és elnyeli a snecimet,horog meg lent ,rendelet meg lesz ,hogy nem szabad rá horgászni.Akkor mi lesz. Novemberben Tiszadorogmán a holtágban trágya gilisztára mentek kb 10 cm -esek Mire leoperáltam és visszadobtam őket,hát nem tudtak fúvatni és fenn maradtak a víz tetején.
  Tehát én elkezdek kukaccal leszegelni akkor már azt sem lehet nehogy egy kis kövicske oda tévedjen.Sajnos erről a Qr..lóról mindig a másik oldalra esünk.”
 • 3. maros50 2011. január 03. 17:16
  „A halászati szakmérnök arra is felhívhatná a figyelmet,hogy szünjön meg a rabló halászat.A halászokra ugyanis nem vonatkozik a méret és mennyiségi korlátozás.”
 • 2. jozko 2011. január 03. 16:57
  „Szerintem "magyarosan" lesz ez /is/ megoldva...
  mert a mit a magyar védettnek akar tudni:
  Azt hazaviszi !”
 • 1. rettegettivan 2011. január 03. 15:57
  „Most akkor nekem olyan 34 évesen 30 éve horgászó embernek az jön le, hogy ne horgásszunk a vizen, maximum kukoricával. (Mivel kenyérre még megy a ragadozó is, ugyebár...) Kicsit dillettánsnak tünik a cikk, és nemtudom ezek miféle "szakértők", a méretkorlátozás arról szól, minden ivarérett egyed legalább 1x tudjon szaporodni. Márha lenne hol! Most ha elrakom az elsö 2-t, a másik 20-at elvágom, és elpusztul fél óra mulva, de legalább nem látom, akkor biztosan több lesz belőle. Ha a cikk sznt. megy mindenre, meg tudós elvtársak sznt. is, akkor micsináljon a horgász? Talán a gátlástalan orvhalászatot kéne már 1x fegyveres vadvédelmésikkel védeni, mint Afrikában! Aki jár kint vízparton, tudja miről beszélek, akadémikus barátaink meg mehetnek a tó mélyére, nekem ez a véleményém! (Örülök annak, ma már rendörökkel igazoltatnak horgászokat, nagyon helyes, de a vadrablás még mindig divik, és nemsok közük a horgásznépséghez!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsuzsa falvédőket gyűjt

Nagyanyáink falvédőit szereti maga körül látni otthonában és boltjában a szegedi Földháziné Zsuzsa. Tovább olvasom