Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Az év legsúlyosabb merényletei

2006-ban sem lett a világ békésebb vagy kíméletesebb, tovább nőtt a terrortámadások és azok áldozatainak száma. Gyakori a vallási indíttatású merénylet, de az erőszakcselekmények több mint egyharmada a politikai, nacionalista, szeparatista mozgalmakhoz köthető. Az áldozatok statisztikájában Irak a listavezető, ahol már többen halnak meg merényletben, mint fegyveres összecsapásokban.
Január
16.: Afganisztán déli részén 20 ember halt meg, amikor egy öngyilkos merénylő motorkerékpárral hajtott a tömegbe, majd felrobbantotta magát. Az országban az al-Kaida terrorszervezet, a tálib mozgalom és egyéb iszlámista szerveződések az év első 11 hónapjában 116 öngyilkos merényletet hajtottak végre, a fegyveres támadások száma 3824, az afgán biztonsági erők elleni támadások száma 2892 volt, a szövetséges erőket 2496-szor támadták meg.
21.: Párizsban egy muzulmán bevándorlókból összeállt külvárosi banda elrabolt, majd brutálisan meggyilkolt egy fiatal zsidó boltost, Ilan Halimit.

Február
9.: Legkevesebb 35 ember meghalt egy síita vallási menet ellen elkövetett pokolgépes merényletben Pakisztán északnyugati részén. Április 11-én 55 ember halt meg, amikor bombát robbantottak egy vallási nagygyűlésen. A kormányzatnak egyre több gondot okoz a szélsőséges iszlám szervezetek elleni küzdelem.
22.: A szunnita többségű iraki Szamarrában felrobbantották az al-Aszkáríja mauzóleumot, az iraki síiták négy legjelentősebb szent helyének egyikét. Az Aranymecset elleni támadás országszerte szunnitaellenes megtorlásokat váltott ki, az állandósult felekezetközi ellenségeskedések, merényletek és megtorlások miatt az év végére az országban polgárháborús helyzet alakult ki. Az év legsúlyosabb merényletét november 23-án követték el: ekkor Bagdad síiták lakta Szadrváros részében több mint 200-an haltak meg egy összehangolt merényletsorozatban. AZ ENSZ jelentése szerint csak októberben mintegy 3700 civil vesztette életét az országban fegyveres összecsapások, merényletek és egyéb terrorcselekmények miatt.

Április
17.: Az izraeli Tel-Avivban 11 embert (köztük két romániai magyar nőt) ölt meg egy öngyilkos palesztin merénylő.
24.: Dahab egyiptomi üdülőhelyen, az Akabai-öbölben 20 halálos áldozatot (köztük két magyar állampolgár életét) követelte egy hármas robbantássorozat.

Június
3.: Bagdadban elrabolták, majd később kivégezték az orosz nagykövetség négy munkatársát, a rajtaütés helyszínén életét vesztette egy ötödik orosz diplomata. (2003 óta Irakban 250 külföldit raboltak el, s legalább 39-et megöltek közülük.)
7.: Az iraki Baakuba közelében célzott légicsapással likvidálták Abu Múszab az-Zarkávit, az al-Kaida nemzetközi iszlámista terrorszervezet iraki csoportjának vezetőjét, akit Irakban első számú közellenségnek tekintettek.
15.: Srí Lankán legkevesebb 64-en haltak meg egy autóbusz elleni aknavető-támadásban, a buszon főleg iskolás gyerekek utaztak. Október 16-án az ország északkeleti részén tamil lázadók a haditengerészet egy konvoja ellen követtek el öngyilkos merényletet, amelyben 102-en vesztették életüket. Az országban idén újra fellángolt a nemzetiségi indíttatású erőszak a kormány és a tamil lázadók között.
25.: A törökországi Antalya közelében 4 turista (köztük egy magyar) vesztette életét egy éttermi robbanás következtében. Augusztus végén egy újabb merényletnek 3 halálos áldozata volt. A merényletekért kurd szervezetek vállalták a felelősséget. November 28-án a hatóságok letartóztatták az al-Kaida iszlámista terrorszervezet feltételezett törökországi vezetőjét.

Július
10.: Egy különleges akcióban megölték Samil Bászájev csecsen lázadóvezért az ingusföldi Jekazevo faluban. (Az általa szervezett 1995-ös bugyonnovszki kórházfoglalásban 147, a 2004-es beszlani iskolafoglalásban 331 ártatlan ember, köztük 186 gyerek vesztette életét.) Az év első hét hónapjában az Észak-Kaukázusban 453 terroristacselekmény történt, s egyre gyakoribbak a rendvédelmi, igazságügyi szervezetek munkatársai elleni terrorakciók.

Július
11.: 186 ember halt meg az indiai Mumbai (Bombay) elővárosaiban vonatokon és állomásokon egy időben végrehajtott robbantásos merényletekben. Az év során több helyen is súlyos merényleteket követtek el (a vélhetőleg Pakisztán által támogatott) iszlám szélsőségesek.
31.: A németországi Dortmund és Koblenz pályaudvarán egy-egy vasúti kocsiban robbanószert tartalmazó bőröndöket találtak, amelyek gyújtószerkezetét már működésbe hozták, de a műanyag zacskókba töltött propángáz és benzin „előállítási hiba" miatt nem robbant fel. A vasúti merényletkísérlet egyik muzulmán gyanúsítottját augusztus 19-én Kielben vették őrizetbe, a másik a libanoni Tripoliban adta fel magát.

Augusztus
10.: A brit rendőrség bejelentette, hogy készülő merényleteket hiúsítottak meg, amelyek célja az Egyesült Államokba tartó 10 utasszállító repülőgép egyidejű felrobbantása lett volna. A merénylők kézipoggyászukban vitték volna fel a fedélzetre a feltételezések szerint folyékony robbanószert. A rendőrség 21 pakisztáni, illetve dél-ázsiai származású brit állampolgárságú gyanúsítottat vett őrizetbe. A merényletterv miatt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is a legmagasabb szintre emelték a terrorveszély elleni készültség szintjét.
21.: Moszkva egyik piacán – ahol számos ázsiai és kaukázusi kereskedő árul – 10 halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletet követett el két orosz egyetemista. (Az említett etnikai csoportok ellen egyre gyakoribban a támadások, de ez volt Oroszországban az első etnikai gyűlöletből elkövetett robbantásos merénylet.)

Október
2.: Pokolgépes merénylet áldozata lett Goran Mijatovics, egy első ligás szerb futballklub elnöke, aki szemtanúként szerepelt a Vuk Draskovics jelenlegi szerb külügyminiszter elleni sikertelen merényletkísérlet perében.
4.: Ciszjordániában Hable településen agyonlőtték a Hamász egyik vezetőjét, Mohammed Odehet. (A palesztin intifáda kezdete, 2000 szeptembere óta majd 5 és fél ezren vesztették életüket merényletekben és összecsapásokban Izraelben és a palesztin területeken.)
13.: Moszkvában két fegyveres tüzet nyitott Andrej Kozlovra, az orosz központi bank elnökének első helyettesére, aki másnap belehalt a sérüléseibe. Október 7-én Moszkvában merénylet áldozata lett Anna Politkovszkaja orosz ellenzéki újságírónő, október 16-án moszkvai otthonában meggyilkolták Anatolij Voronyint, az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség ügyvezetőjét.

December
17.: Egy bagdadi út mentén elhelyezett pokolgép robbanásában 3 amerikai katona vesztette életét. Az iraki megszállás 2003 márciusi kezdete óta 2944 amerikai katona halt meg a Pentagon adatai szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Decemberben is esszük, pedig júliusban lejárt

Akciós zöldségkonzervet vásárolt egy család karácsony előtt. Kiderült, az üvegen két címke van,… Tovább olvasom