Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Az év rendőre lett Juhász-Bóka László

Szeged - Az év rendőrének választották meg a szegedi Juhász-Bóka Lászlót. Az embercsempészet ellen küzdő alezredes előtt Csongrád megyei rendőr legutóbb 1995-ben kapott ilyen elismerést.
Juhász-Bóka Lászlót, a CSMRFK migrációs ügyek osztályának megbízott vezetőjét választották az év rendőrévé az országban. Kérte, arcát ne mutassuk meg. Az alezredes az embercsempészek legfőbb ellensége – arra kértük, hogy legérdekesebb rajtaütéseiről meséljen.

– Tíz éve volt az első, országos figyelmet is kiváltó ügyem, amikor egy nagyobb csoportot füleltünk le a térségben, amelyre aztán 800 embercsempészést sikerült rábizonyítani – mesélte az alezredes, aki pályafutása során embertelen körülményekkel is találkozott.

– Egy mikrobuszban találtunk már egyszerre 33 embert bepréselve. Mikor elkaptuk őket, már levegőt sem kaptak. Máskor pedig egy görög buszt állítottunk félre, amelynek kialakított rejtekhelye csak akkor kapott oxigént, ha járt a motor. Több órán át vizsgáltuk a járművet a tűző melegben, mire dörömbölésre lettünk figyelmesek. A rejtekhelyen tizenkét Srí Lanka-it találtunk, akik alig éltek – emlékezett vissza legmegdöbbentőbb eseteire Juhász-Bóka László, aki egy új fogalommal, a garanciális szállítással is megismertetett. – Miután elfogjuk a határsértőt, az kiutasításra kerül az országból. Ő megkeresi a csempészét, aki beteszi egy következő csoportba. Sokszor találkozunk ismerős arcokkal a határon – beszélt a csempészturnusokról Juhász-Bóka László.

Az alezredest nem fotózhattuk le, csak a kitüntetését. Fotó: Karnok Csaba
Az alezredest nem fotózhattuk le, csak a kitüntetését.
Fotó: Karnok Csaba

Az alezredessel ezután kellemesebb vizekre eveztünk, az év rendőrét hobbijáról, szabadidejéről kérdeztük.

– Szeretek olvasni és színházba járni. Előbbiben mindenevő vagyok, most például egyszerre olvasok krimit és Tolsztojtól a Háború és békét. Kedvenc darabom a III. Richárd, amit már háromszor láttam. Szabadidőmben kirándulunk a családdal, amely erőt ad a mindennapokban a munkámhoz. Főleg Magyarország dombos-hegyes vidékeit szeretjük bejárni – mesélte Juhász-Bóka László. A krimikről elmondta, hogy azokat alapvetően szórakoztatásra találták ki, tanulni belőlük a rendőrségi munkához nemigen lehet. Azt is megtudtuk tőle, hogy mobilja 1997-es megvásárlása óta még nem kapcsolta ki készülékét.

A díjjal kapcsolatban megjegyezte, hogy ez nemcsak saját, hanem mindazok érdeme, akikkel az elmúlt években együtt dolgozott. Elmondása szerint Sherlock Holmes-on és Miss Marple-n kívül, akik kitalált személyek, nincsenek szuperrendőrök, így nekik mindig csapatban kell gondolkodniuk.

14 éve nem volt megyei díjazott

Az év rendőre díjat az igazságügyi és rendészeti miniszter osztja ki minden évben hat kategóriában. Az elismerés mellett az országos rendőrfőkapitány oklevelét is elnyeri a díjazott, aki pénzjutalmat és emlékérmet is kap. Az erre érdemesnek tartott rendőröket elöljáróik terjesztik fel a kitüntetésre. Csongrád megyei rendőr ezt megelőzően utoljára 1995-ben lett az év rendőre.

Olvasóink írták

 • 6. hazaipalya 2009. május 01. 09:49
  „botkának olvastam... :)”
 • 5. joy 2009. május 01. 00:32
  „Hunnan veszed, hogy ő az?”
 • 4. micsibucsi 2009. április 30. 22:05
  „Köszi az infót én is bejelölöm az iwiwen! :))))))))))”
 • 3. antikos 2009. április 30. 20:24
  „Ki volt 1995-ben? Mi lett vele? Ezek a kérdések is érdekesek lennének...”
 • 2. tahoszegedi 2009. április 30. 19:57
  „Na erre találták ki az iwiw-et :-))))

  http://images.iwiw.net/0102/user/00/94/02/30/2/user_9402302_1169851792309”
 • 1. VV4 2009. április 30. 17:23
  „Gratulálok! Nagyon kevés manapság az olyan rendőr (Ő is határőr volt), aki hisz a munkájában és szívvel-lélekkel csinálja azt. Ő pedig ilyen...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan költöznek a cukcsy Marilynek

Szeged - Május 8-áig tart nyitva a Warhol-kiállítás a REÖK-ben
Marilyn és Mao már csak közel egy… Tovább olvasom