Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Az év zenésze: Kecskés György

Titkos szavazással Kecskés György kürtművészt választották az év zenészévé a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjai. A kecskeméti születésű muzsikus három éve tagja az együttesnek, előtte a színház zenekarának szólamvezetője volt.
Kecskés György kürtművész szeretett hangszerével. Fotó: Frank Yvette
– Édesapám inspirációjára választottam épp a kürtöt. Ő is ezen a hangszeren játszott, elvégezte a szegedi konzervatóriumot, és bár játszott zenekarban is, nem lett profi muzsikus. Általa nagyon hamar megszerettem a kürtöt, ami szerintem a legsokoldalúbb zenekari hangszer, ugyanakkor szólójátékra is kiválóan alkalmas. Bachtól Ligeti Györgyig sok nagy zeneszerző komponált rá csodálatos darabokat – mondja Kecskés György, aki a szegedi zeneművészeti főiskolán Király Istvánnak, a szimfonikusok egyik alapító tagjának növendékeként végezte el a tanári szakot.

Azután 1993-ban Debrecenben a nagy tudású, neves zenepedagógus, Kökényessy Miklós tanítványaként szerzett kürtművész tanári diplomát. Ugyanabban az évben a Szegedi Nemzeti Színház zenekarának első kürtöse lett, játszott a Pál Tamás vezette Salieri Kamarazenekarban is. Mozart kürtversenyeinek előadójaként Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Németországban is sikerrel fellépett. Mesterének, atyai barátjának tekinti a szegedi zenekarból indult Bernhardt Antalt, a Mannheimi Opera szólókürtösét, akitől sok szakmai tanácsot kapott.

– Azt remélem, hogy a múltamnak, a jelenemnek és a jövőmnek egyszerre köszönhetem ezt a megtisztelő díjat, ami azért számít számomra különösen nagy elismerésnek, mert a kollégák minden évben titkos szavazással ítélik oda. Tehát nem valamilyen felsőbb hivatalos szerv adja, hanem a muzsikusszakma. Boldog vagyok, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja lehetek, mert így operát is rendszeresen játszhatok. Ezt a műfajt különösen szeretem, amiben talán közrejátszik a feleségem, Somogyvári Tímea Zita magánénekes is, aki Berdál Valériánál tanult, majd a bécsi zeneakadémia oratórium szakán szerzett diplomát.

Minden évben hallhatja őt néhány koncerten a szegedi közönség is. Jó dolognak tartom, hogy zenekarunk szimfonikus repertoárja egyre szélesebb, nemcsak Csajkovszkijból, Brahmsból és Beethovenből áll a műsorunk, hanem minden évadban játszunk valami különlegességet is. A karmesterkurzusok, a svájci és a spanyolországi turnék is izgalmas kihívást jelentenek – meséli a kürtművész, aki szerint a rézfúvósok összetartó társaság. A kürtszólamban senki sem akarja elvenni a másik elől a nehéz feladatokat, mindenki tudja, hogy egy-egy szólóért keményen meg kell dolgozni.

Kecskés György a klasszikus repertoárt szereti legjobban, Mozart áll a legközelebb a szívéhez. A muzsikálás mellett oktat is: a makói magán zeneiskolában és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Főiskolai Karán. Nagy felelősségnek tartja ezt a munkát, mert ma már nem elég csak a kürt fújását megtanítani a növendékeknek, hanem sokrétű felkészítésre van szükség. A hangfelvételek elterjedésével a közönség egyre igényesebb, ezért egyre magasabb színvonalon kell játszaniuk a mai muzsikusoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adaiak Szegeden

Az uniós források felkutatásában, pályázatírásban, a sport és a kultúra területén képzeli el az… Tovább olvasom