Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Az évszakok rendjében

Szeged - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak maguknak a hét végén, és azt szívesen ajánlják-e másoknak is. Ezúttal Máté Bence pusztaszeri természetfotós túravezető mondja el, mivel tölti szabadidejét.
A 2006 óta főállású természetfotós túravezetőként dolgozó Máté Bence a szabadság gyermeke, gondolhatnánk, hiszen szinte minden idejét a természetben tölti – kötöttségek nélkül. Jó, jó a munkaidejében, de hétvégenként hogyan kapcsolódik ki a pusztaszeri fiatalember? Egyszerűn: ugyanígy, vagyis a munkája a hobbija. Bevallása szerint valójában nem úgy éli az életét, hogy értelmet nyerjen ez az időbeli megkülönböztetés. Az évszakok rendezik nála a tennivalókat. Tavasszal és nyáron gyűjti a képanyagot, télen viszont lessátrakat tervez és épít.

Most épp a Dunántúlon, a rétszilasi halastavakra tervezett, félig a vízbe helyezett sátron munkálkodik, ami leginkább egy fordított akváriumhoz hasonlítható, azzal a kitétellel, hogy nem gyűjti, hanem kizárja a vizet, és így szolgál kiváló búvóhelyül a fotós számára. Az országban 13 leshelyet épített már Bence, legtöbbjét természetesen Csongrád megyében. Olyan is akad köztük, amely félig a földbe ásva nyújt lehetőséget a munkára.

A számos nemzetközi díjjal is elismert természetfotósunk lesrekordideje 71 óra volt, amit most szilveszterkor barátnőjével együtt töltött el egy hortobágyi sátorban – rétisasokat fotózva. Mint elárulta, a pezsgős koccintást utána bepótolták. De valljuk be, ilyen meghitt és egyedi óévbúcsúztatóval más nem dicsekedhet, és Bence ezzel is bizonyította, hogyan válhat semmissé az ő értelmezésében a hétköznapi és szabadnapi szétválasztás. Egy van: a tartalmas, igényes és értékes élet. Időkorlátok nélkül.

A miskolci bobpályán csússzanak egyet a vállalkozó kedvűek, ajánlja hét végére aktív kikapcsolódásként Máté Bence, aki otthoni elfoglaltságként pedig egy madáretető elkészítését javasolja, mondván: télvíz idején gondoljunk a madarakra, és vigyázzunk rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úttalan utakon Bamakóig

„Az adományok, amelyeket kiosztottunk Bamakóban minden mélypontért kárpótoltak bennünket"… Tovább olvasom