Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Az idegenek köztünk vannak

Szeged - Amikor szabadon eresztjük a megunt ékszerteknőst, nem gondolunk arra, mit művelnek rokonságukkal. Minél változatosabb egy élőhely, annál egészségesebb – a távoli vidékek növényei, állatai kihalásra ítélhetik az őshonos fajokat. A kártevő rovarok mellett puhatestűek, gerincesek tizedelik a Csongrád megyei élővilágot: az ok a haszonszerzés reménye és a gondatlanság.
Beszivárognak, elszaporodnak, és kiszorítják az eredeti lakókat. Mintha űrlények inváziójáról beszélnénk: pedig ezek a „drámák" a szemünk előtt játszódnak le a természetben. Az idegenek köztünk vannak – inváziós fajoknak nevezzük őket. Nem csak növények, mint a parlagfű: állatok is betolakodtak a Dél-Alföld élővilágába. Ám észre csak akkor vesszük a térnyerést, amikor már pusztít a kukoricabogár, felfalta a veteményest a spanyolcsiga.

– Több fajt az emberek telepítettek be, gazdasági hasznot remélve, véletlenül vagy gondatlanságból – fejtette ki Körmöczi László egyetemi docens, az SZTE Természettudományi Kar ökológiai tanszékének vezetője. Utóbbira példa a vörösfülű ékszerteknős: a kidobott jószágok egyre gyakrabban bukkannak fel a mocsári teknősök élőhelyén.

– Amikor a gazdi megveszi, kicsi, aranyos, de ha kinövi a terráriumát, egyre többen szabadon engedik a vízparton. Eleszi a táplálékot a mocsári teknős elől, sőt a hímek párosodni is próbálnak. Sikertelenül, ám a mocsári teknős hímjét elüldözik, szó szerint lelökik a nőstényről – írta le a népszerű házikedvenc udvariatlan zaklatását az ökológia tanszék vezetője.

A vörösfülű ékszerteknősök is elszaporodtak. Fotó: Schmidt Andrea
A vörösfülű ékszerteknősök is elszaporodtak.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem váltotta be a reményeket az Ázsiából betelepített amur és a busa sem: előbbi a vízinövényektől hivatott megtisztítani a vizeket. – Az amur a part menti nádast is lelegeli, és letett a „vegetáriánus" életmódról, gilisztával is horogra lehet csalni – magyarázták az ökológusok. Az életmódváltás másik mestere a sós és édesvizet is jól tűrő vándorkagyló, az amuri kagyló pedig sci-fibe illő élősködő: lárvája a halak parazitájaként került a Tiszába. Mivel hidegkedvelő, lárvái hamarabb kikelnek, már a halivadékokat megfertőzik.

Dél-alföldi özönnövények

A selyemfű vagy selyemkóró jó mézelő, de kiszorítja a homokos talaj növényeit. A fehér akác is finom mézet ad, gyorsan nő, de fája értéktelen, és a tüskés akácosban nem fészkel madár. A gyalogakác áthatolhatatlan bozótot alkot az ártereken, a kanadai nyár a városlakók életét keseríti „szöszölésével". Inváziós az átoktüske, a vadszőlő, a tiszai árterek tüskés termésű kúszónövénye, a süntök. A bálványfa vagy ecetfa dísznövényként került Magyarországra.

Olvasóink írták

  • 3. flexsnake 2009. április 06. 20:23
    „elhagytam a 2tonnás bébielefántom, nem látta valaki? lehet hogy a trolin felejtettem :D”
  • 2. flexsnake 2009. április 06. 20:23
    „elhagytam a 2tonnás bébielefántom, nem látta valaki? lehet hogy a trolin felejtettem :D”
  • 1. török 2009. április 05. 18:49
    „pár év múlva már állatvilág sem lesz, csak állatemberek, habár abból már most is sok van. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt már rég nem a sörről van szó

Szeged - Magyarországon naponta százak veszítik el állásukat, megbukott a miniszterelnök, a… Tovább olvasom