Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Az idei dinnye édeskevés és drága

Nem kedvezett az időjárás az idei dinnyetermésnek, így a szokásosnál később, és jóval kisebb mennyiségben ért be. A tavalyinál akár negyven forinttal is többe kerülhet a nyár slágergyümölcsének kilója.
Maximum felvágják, de már nem lékelik a dinnyét az árusok Fotó: Karnok Csaba
Kevesebb is, később is érkezett, mint a tavalyi termés, de végre itt van a dinnye. Beindult a nyári slágergyümölcs szezonja, ezért úgy gondoltuk: ideje körülnézni, hol mennyiért juthatunk hozzáBár tavaly az érési szezonnak megfelelően már július közepén halmokban állt a dinnye a szegedi Mars téri piac elkülönített területén, idén jóval később tudták megkezdeni az árusok az értékesítést. Májusban ugyanis nagyon hideg volt, így az a kevés is, ami termett, csak jelentős késéssel érett be. Mostanra azonban van már mindenféle: kerek-csíkos, kerek-zöld és ovális-csíkos egyaránt. A sárga húsú görögdinnyére egyelőre még várni kell. Ez azonban az egyik kereskedő szerint nem is baj.

– Az emberek alapvetően a kerek dinnyét szeretik – osztotta meg velünk a dinnyeevéssel kapcsolatos lélektani ismereteit a férfi. – Ha megunják, akkor lesz menő a hosszúkás formájú. Ha már az se kell, akkor keresik a sárga belűt. Ha lenne szögletes, egy idő után az lenne a legkeresettebb.

A forma persze gyakorlatilag mindegy: lényeg, hogy édes legyen. Csakhogy ez az idei évtől a legtöbb árusnál már lutri: az ÁNTSZ tiltása miatt ugyanis a dinnyét nem lehet meglékelni. A legtöbben tartanak is a büntetéstől. – A kenyeret is megkóstolja? – kérdezett vissza egy fiatal dinnyeárus lány, mikor megkértük: adna-e a gyümölcsből egy falatot. –
A multik most is fél áron adják

Az áruházakban természetesen még annyira sincs lehetőség a kóstolásra, mint a piacon, így marad a lutri: vagy sikerül jót kifogni, vagy nem. A Tescóban és a Corában 49, a Lidlben 79 forintért kínálják a görögdinnye kilóját. Utóbbi két üzletláncban a felirat szerint magyar terméket árulnak. A legdrágábbak természetesen a kisebb zöldségesek, ám ezeken a helyeken is csupán néhány forint az eltérés a piaci árhoz képest.  
Nem lékelünk! – így egy másik, idősebb nő. Igaz, amikor ő félrefordult, társa gyorsan vágott egy kis darabot az egyik, már félbevágott dinnyéből.
S hogy akkor hogyan választanak a vásárlók? – Évek óta ugyanannál az árusnál veszek dinnyét – mondta özvegy Kozocsa Istvánné Gabriella. – Ők Medgyesegyházáról hozzák a gyümölcsöt, és mindig nagyon finom.

– Megkérdezem, hogy édes-e – válaszolt egy idősebb férfi. Arra a kérdésre, hogy elhiszi-e a természetesen igenlő választ, úgy válaszolt: „Egy ilyen csinos hölgynek ne higgyek?"

A kereskedők úgy tapasztalják, a lékelés visszautasítása csak keveseket tántorít el a vásárlástól. – Visszatérő vevőink vannak, ők tudják, hogy minőségi a dinnyénk – mondta Tóth Zsuzsanna. – Persze vannak, akik nem szeretik a zsákbamacskát, de lassan ők is kénytelenek lesznek hozzászokni az új rendszerhez.

A Mars téren egyébként 70 és 100 forint között mérik a dinnye kilóját, és az árusok szerint – mivel nem termett idén sok – marad is ennyi. Tavaly ilyenkor ugyanitt 60 forint volt az egységár. Az árusok azonban idén nem igyekeznek közelíteni az árakat egymáshoz: bíznak terményükben és az elégedett vásárlók visszatérésében. Még az sem indított árháborút, hogy a multiknál feleennyiért is kapható dinnye. Szerintük ugyanis az az ár tükrözi a minőséget is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A határok félig leomlottak

Tegnap „akadálymentesítették" az átkelést Horgoson, vagyis az országhatár szerb oldalán. A már… Tovább olvasom