Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az idei tematika: Bartók és a zene

A szakmai zsűri már értékelte a XI. táblakép-festészeti biennáléra beküldött munkákat. A július közepén Szegeden nyíló országos képzőművészeti seregszemle fődíját Oroján István nyerte el.
Szeged kulturális életének periodikusan visszatérő, országos jelentőségű rendezvénye a táblakép-festészeti biennále, amely 2010-ben kiemelkedő szegedi programja lesz a pécsi központú Európa kulturális fővárosa projektnek is – hangsúlyozta Kozma József alpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján, amit a július 15-én nyíló kiállításról tartott. Bejelentette: az önkormányzat döntött arról, hogy szeptemberben a Móra Ferenc Múzeummal közösen nagyszabású Salvador Dalí-kiállítás nyílik Szegeden. Így szinte egész évben rangos képzőművészeti tárlatokat kínál a város.

A háromszáz beküldött műből 95 alkotó 104 munkáját választotta ki a zsűri a XI. táblakép-festészeti biennáléra, amelynek idén is az Olasz Kulturális Központ ad otthont. A javasolt tematika ezúttal „Bartók és a zene" volt – ami a jubileum mellett azért is indokolt, mert a nagy komponista rövid ideig a tárlat helyszínén, a Dugonics téri épületben lakott. A kiállítás rendezője, Szuromi Pál művészettörténész úgy fogalmazott: ugyan sok fiatal alkotó is bemutatkozik, de a legmodernebb törekvések és a legrangosabb hazai alkotók alig lesznek jelen a seregszemlén. A vásárhelyi festők is távol maradtak, viszont a szegediek közül például Darázs József, Novák András, Hemmert János és Pataki Ferenc izgalmas alkotásokkal jelentkeztek.


A díjazottak

A NKÖM fődíját a gyulai Oroján István kapta Csend-labirintus és Harmadnapon című munkájáért. Szeged város díjazottja: Nagy Gábor (Kis fűkatedrális I–II–III.). A MAOE díját Veress Sándor veheti majd át Párizsi tűzfal Bartók-plakáttal című képéért. A Csongrád Megyei Közgyűlés díját Ásztai Csabának Bartók fonográfia című művéért ítélte oda a zsűri. A Dél-magyarországi MÉH Rt. díját a Fáradt angyalért Kalmárné Horóczi Margit kapja. A Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt. díjával Székhelyi Edith, a Duna–Tisza Regionális Fejlesztési Rt. díjával Serényi H. Zsigmond, a Démász Rt. díjával pedig Kopócsy Judit táblaképét jutalmazták. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom