Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az idén született babák adóazonosító jelet kapnak

Az APEH a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény alapján a 2005. december 31-e után született, a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár gyermekek részére az adóazonosító jelet már születésük után kiadja.
Az APEH a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény alapján a 2005. december 31-e után született, a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár gyermekek részére az adóazonosító jelet már születésük után kiadja. Az adóazonosító jelre az életkezdési támogatás igénybevétele, nyilvántartása miatt van szükség – áll az APEH tájékoztatójában. Az adóazonosító jelről a Magyar Államkincstár értesíti a szülőt, az igazolására szolgáló adóigazolványt azonban csak a szülő kérelmére állítja ki az adóhatóság.

Az adóigazolvány kiváltása mindenképpen szükséges akkor, ha a szülő az általa választott, erre jogosult pénzintézetnél START- számlát szándékozik nyitni, és a gyermek adóazonosító jelét az adóigazolvánnyal kívánja igazolni. A szülő dönthet úgy is, hogy felhatalmazza a Magyar Államkincstárt arra, hogy a gyermek adóazonosító jelét a pénzintézetnek is megküldje, ebben az esetben a START-számla megnyitásához nem kell kiváltani a gyermek adóigazolványát.

A gyermek adóigazolványának kiadását a szülő az adóhatóság által az adóazonosító jellel rendelkező gyermek adóigazolványának kiadásához rendszeresített 0634/BABA jelű adatlapon kérheti. Az adatlap térítésmentes, az APEH ügyfélszolgálatain 2006. február 15-étől szerezhető be. Az adatlap az APEH internetes honlapján, a www.apeh.hu weboldalon várhatóan 2006. február 10-étől tölthető le.

Az adatlapot a szülőnek a gyermek állandó lakóhelye szerint illetékes APEH-igazgatósághoz kell benyújtania. Ezt személyesen vagy postai úton is megteheti. Amennyiben a szülő a gyermek adóigazolványának kiadását – például annak elvesztése miatt – nem első esetben kéri, nem a 0634/BABA jelű adatlapot, hanem az adóigazolvány egyedi kiadásához és az adateltérések rendezéséhez rendszeresített 0634-es jelű adatlapot kell benyújtania az adóhatósághoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi Domusból nem lesz Tesco

Információink szerint nem tervezi kibérelni sem a szegedi, sem a szentesi Domus Áruházat a… Tovább olvasom