Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az idősek szabadulnának a földektől

Több hónapja csak hitegetik az idős embereket a „Termőföldért életjáradékot" program negyedik pályázati kiírásával. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél megtudtuk, még néhány hétig várni kell. A hatvan éven felüliek szabadulnának földjüktől: biztosabbnak érzik a nyugdíjjal érkező havi plusz húsz-harminc ezer forintot.
Szűcs István és felesége nem tudja, hova forduljon. Reménytől és csikójától, a két kancától soha nem válnának meg. Fotó: Karnok Csaba
Mórahalmon Szűcs István és felesége már nem tudja a földet művelni. Betegeskednek, reggelente minden porcikájuk fáj, jószágot sem nevelnek, öregségükre minden nehéz lett.

Reménytől nem válnak meg

Csak a 13 éves Reménytől és egyéves csikójától, a két szép kancától nem akarnak megválni. Életünk értelme – mondja a házaspár. Két hektár szántótól viszont megszabadulnának: hirdetést is adtak föl, de nem sikerült értékesíteni a kövesút melletti birtokot.

– Feleségem is betölti az idén a hatvanat, s úgy gondoltuk, mint sokan a városban, felajánljuk a földünket életjáradék fejében az államnak – mondja Pista bácsi a kiskonyhában. A házaspár úgy értesült, a pályázathoz a nyomtatványokat Szegeden, a körzeti földhivatalban lehet beszerezni.

– Bent jártunk a hivatalban, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs még űrlap. Egyre idegesebbek vagyunk, mert nem szeretnénk kifutni a hatvannapos határidőből. Egy nyugdíjból élünk, s ez a kis kiegészítés jól jönne – magyarázza a feleség, aki sok kérdésére várná a választ a „Termőföldért életjáradékot" programról.

Számítás

Különböző szempontok szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felértékeli a felajánlott földet és megállapítja az értékét. Ezután egy táblázat alapján meghatározzák, hogy minden százezer forint után hány forint életjáradék jár. Az előző három kiírásban nemtől függően hatvan és százegy év között minden korosztálynál más volt a tarifa. Információnk szerint az új kiírásban ez módosul: csak 60 és 70 év között változik az összeg, hetven fölött mindenkinél ugyannyi lesz a szorzó. Az állam eddig havonta átlagban 20-30 ezer forint életjáradékot fizetett, amit a nyugdíjjal együtt – csak más számlán – kapnak meg az életjáradékra jogosultak.

Ősz óta várják

Micsik Zoltán, a Csongrád megyei földhivatal vezetője egyelőre annyit mond, még nem kapták meg a nyomtatványokat – tudomása szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet még nem írta ki a negyedik pályázatot. Ennél többet Somodi Attila, Mórahalom körzeti falugazdásza sem tud, pedig az idős emberek naponta érdeklődnek az irodájában.

– Mindenkinek segítünk majd a papírok összegyűjtésében és kitöltésében, mert az előző évben sok volt a hiba – mondja a falugazdász, aki még megsaccolni sem tudja, hogy a pályázat mikor lép életbe. Úgy véli: ezt csak az NFA központjában tudhatják.

Késik a pályáztatás

Az NFA internetes honlapján egyelőre csak a tervezet olvasható: életjáradék ellenében felajánlható az egy hektárnál nagyobb, de 20 hektárnál kisebb földterület. Különösen indokolt esetben az NFA egy hektárnál kisebb termőföldet is megvásárolhat. A felajánlott földterület értéke nem lehet kevesebb százezer forintnál, továbbá ugyanazon pályázó életjáradékért történő felajánlásai – ideértve a korábbi pályázatokon tett felajánlásokat is – összességében nem haladhatják meg a hárommillió forintot. A feltételek között szerepel, hogy a pályázó a felajánlott termőföldnek a pályázat meghirdetésekor legalább három éve az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa legyen.

– Még senki nem késett le a pályázatról, egyelőre csak a tervezete született meg – erősíti meg az NFA Csongrád megyei irodavezetője, Nyári Károly . – Rengeteg idős ember érdeklődik, hiszen már ősszel várták a negyedik kiírást. A csúszás oka: az év végén megszületett Nemzeti földalaptörvényt és a kormányrendelet módosítását még össze kell hangolni – jelenti ki az irodavezető, aki szerint néhány hét múlva jelenik meg a kiírás az FVM értesítőjében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliós adomány a szívsebészetnek

Másfél millió forint értékű műszert adományozott egy makói férfi a szegedi szívsebészeti klinikának.… Tovább olvasom