Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Az igazgató-karnagy játszik mandolinon

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya vállalta, hogy mandolinosként fellép az együttes idei évadzáró koncertjén.
Fürst János és Gyüdi Sándor. DM/DV-archív
A szegedi szimfonikusok a nagyszínházban ma este fél 8-kor kezdő Fricsay-bérleti hangversenyükkel zárják a koncertévadot. A zenekart az együttes művészeti vezetője, a Franciaországban élő Fürst János vezényli, akinek márciusban betegsége miatt le kellett mondania szegedi vendégszereplését. Ma azonban dobogóra áll, és a korábbi évekhez hasonlóan ismét Mahlert dirigál. A Dal a Földről című, számmal nem jelzett szimfóniával az utóbbi évadok Mahler-sorozatát egyelőre lezárja a zenekar. A különleges szimfóniában kicsiny szerepet kap, de fontos színt hoz a mandolin, melyet ezúttal az együttes igazgató-karnagya, Gyüdi Sándor szólaltat meg.

– Speciális színt, táncos és érzelmes karaktert jelenít meg a darabban a mandolin, amely nem szokványos zenekari hangszer, ezért kisegítőt kellett volna alkalmaznunk. Tekintettel arra, hogy én valaha gitároztam, szívesen vállalkoztam rá, hogy eljátszom a mandolinszólamot – mondta Gyüdi Sándor, aki nem először vállalkozik efféle különleges mutatványra, hiszen Rossini népszerű operáját, a Sevillai borbélyt is úgy szokta dirigálni, hogy a szerenádokat közben maga gitározza. A zenekar operett CD-jének felvételekor pedig balalajkára is szükség volt, és azt is ő szólaltatta meg. Ezek a pengetős hangszerek nagyon hasonlóan működnek, ha valaki az egyiken jól játszik, hamar megtanulhat a másikon is, ráadásul viszonylag kis szerepet kapnak a darabokban, így nem érdemes miattuk külsős muzsikust szerződtetni.

A ma esti koncertnek kiváló énekes szólistái is lesznek: Wiedemann Bernadett énekli az altot, akit az Álarcosbál Ulricájaként és az Aida Amneriseként ünnepelt a szegedi közönség a Dóm téren. Tenoristaként az amerikai születésű Timothy Bentch-et hallhatjuk, aki évekig a szegedi operatársulat népszerű magánénekese volt, mostanában pedig Budapesten arat sikereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy játékosok csapatban kombinálják a lottószámokat

Mennyi? Egymilliárd-negyvenmillió forint! Ennyit vihet most haza a szerencsés nyertes az ötöslottón.… Tovább olvasom