Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Az IKV minden szempontból megfelelő cserelakást keres

Kevesebbet kell ráfizetni, hogy feleakkora, de új cserelakásba költözhessen egy család a Szent Mihály utcából, mint tegnap írtuk. Kétmillió helyett félmillió forint a bérleti jog értékének különbözete. Az IKV vezérigazgatója hangsúlyozta: a szociális szempontokra tekintettel kezelik a lakók ügyeit, mindenki számára elfogadható megoldást keresnek.
Tegnapi lapunkban írtunk arról, hogy a Szent Mihály utca 9. szám alatti szecessziós bérpalotát eladja a város. Németh István, az IKV vezérigazgatója elmondta: a lakóknak a belváros frekventált helyén felépült, minőségileg minden igényt kielégítő Arany János utcai lakóépületben ajánlottak cserelakást, ám egy részük ezt nem fogadja el.

A lakók tegnapi írásunkban azt állították, hogy például egy 120 négyzetméteres polgári lakás helyett egy feleakkora, új cserelakást kínáltak – kétmilliós ráfizetéssel. Soós Ferenc az IKV Rt. kezelési igazgatója arról tájékoztatta lapunkat, hogy például egy 60 négyzetméteres új cserelakás bérleti joga a lakásrendelet értelmében (azaz jogszabály által meghatározott 50 ezer forintos térítési díjjal számolva) körülbelül 500-550 ezer forinttal drágább, mint a dupla ekkora nagyságú, rossz műszaki állapotú, teljes felújításra kijelölt épületben lévő lakásé. A lakók állítása tehát nem felel meg a valóságnak. A fölvett jegyzőkönyvek tanúsága szerint az Arany János utcai csere csak egy lehetőség volt, de folyamatosan keresik a lakók igényeinek megfelelő lakást.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a Szent Mihály utca 9. szám alatti önkormányzati ingatlan 15 lakásos épület, melyből 7 lakás már üres, a lakók megfelelő elhelyezése megtörtént. A napokban lezajlott tárgyalások eredményeként a fennmaradó 8 lakásból 4 lakás bérlője jelezte, hogy elfogadja az Arany János utcai lakást. Az Arany János utcai ingatlan építésekor már két bérlő kifejezetten kérte, hogy oda költözhessenek. Egy lakás idős bérlője a Csongrádi sugárút környékén kér liftes panelépületben cserelakást, rokonaihoz közeli helyen.

Németh István szerint az IKV dokumentumokkal tudja igazolni, hogy a lakókat megfelelően tájékoztatta és mindkét fél számára megfelelő alternatívákat kínált. Az IKV a szociális szempontokra tekintettel kezeli a lakók ügyeit, igyekszik mindenki számára elfogadható megoldást találni. Az említett épület esetében azonban elengedhetetlen a felújítás, ennek költsége több száz millió forint, amelyet a város és a lakók sem tudnának vállalni. Ezért célszerű, és a város érdekét szolgáló a döntés, hogy az épületet kiüríti és felújítási kötelezettséggel értékesíti az önkormányzat oly módon, hogy közben a bennlakók elhelyezéséről a legnagyobb körültekintéssel gondoskodik – jelentette ki a vezérigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foglalkozása: szájakrobata

Először járt Magyarországon, és azonnal a közönség kedvence lett a német Art of Mouth. A… Tovább olvasom