Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Az improvizált groteszk sikere sokkolta a rendezőt

Közönségdíjat nyert az országos középiskolai videofilmszemlén A Félelmek, Gárdonyi Dániel és Gyémánt István filmje. A megváltásról, az eltűnésről, és egy rosszkor, rossz helyen felbukkanó Trabantról beszélgettünk az alkotókkal.
Gárdonyi Dániel és Gyémánt István. Fotó: Segesvári Csaba
Egy fiú egy nap arra ébred, hogy ő az egyetlen ember a földön. Később kiderül, meg kell halnia ahhoz, hogy a többiek visszatérhessenek. Vállalja a küldetést, és megváltja a világot, őt pedig eltűntnek nyilvánítják. A történet a Félelmek című film sztorija, melyet két szegedi középiskolás, Gyémánt István és Gárdonyi Dániel készített. A 26 perces alkotással a Budapesten rendezett országos középiskolai videofilmszemlén a közönség díját nyerték el. A szemlén olyan rangos rendezők adtak elő és zsűriztek, mint Jancsó Miklós, vagy Salamon András (Közel a szerelemhez).
– Sokkot kaptam – válaszol röviden a rendező, Gárdonyi Dániel a kérdésre, milyen volt díjátadó. Dániel két éve, a főszerepet játszó Gyémánt István négy éve foglalkozik a mozival, elsősorban extrém sportot, agresszív görkorcsolyát filmeznek. A mostani pályázatba a sport nem illett, a téma ez volt: groteszk.

A történetet Dániel találta ki, majd ezzel hívta fel Istvánt: „Csinálok egy filmet, egy pszichopatát kéne játszani, rád gondoltam." István elvállalta. Forgatókönyv és szövegkönyv nem volt, improvizáltak. István szerint nem is baj, a gyötrődést úgyis belülről kell meríteni. Voltak viszont trükkök és effektek: halszem optika, a szereplő megkettőzése és sokadik nekifutásra felvett verekedős, megváltós jelenetek. A szigorú forgatókönyv hiányának köszönhető néhány szereplő is.

A végzet

Az országos középiskolai videofilmszemlére hatvanhat alkotást neveztek. Nem csak egyetlen szegedi siker született: megosztott fődíjat kapott Formanek Istvánnak, a Deák Ferenc Gimnázium tanulójának ötperces filmje, A végzet.

– Haverok felhívtak, hogy hol vagyunk, mit csinálunk. Mondtuk, hogy forgatunk, mire ők is jönni akartak. Ők lettek a hallucinációim – mesélte István.
– Hogy miért félelmek a címe? Amikor egy ember egyedül marad, előjönnek a belső félelmei, a lélek sötét oldala. Egy stabil elmét is darabokra téphet a magány – magyaráz a rendező. Filmje az ő értelmezésében arról szól, megérdemli-e az emberiség, hogy megmentsék, valamint sajátos válasz arra, hogy mi történhet azokkal, akik eltűnnek és soha többé nem kerülnek elő.

A fiúk azonban nem mindig ilyen komolyak, maguktól ajánlják fel: megmutatják a film hibáit, bakijait. Például amikor az operatőr a rémülten rohanó szereplőt követi és felbukik Sütiben, a macskában, vagy amikor – bár a bolygó kihalt – elhúz a fák között egy fehér Trabant, a magányos főhőst pedig monológja közben hógolyótámadás éri.

Dániel és István legközelebb a görkorisokról forgatnak, Szeged rulez címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom