Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Az internet Szeged idegenforgalmának is jót tesz

Ma már majdnem minden szegedi szállás és vendéglátóhely fenn van az interneten. A világhálón percek alatt találhatunk az ország bármely részén szobát, ám azt a legtöbb helyen még csak telefonon foglalhatjuk le.
Magyarországon rohamosan fejlődik az ekereskedelem turisztikai ágazata, az on-line turizmus. Egy országos felmérés szerint a hazai szálláshelyek 80 százaléka már 2002-ben rendelkezett saját honlappal. Mára kirándulásaikat, utazásaikat sokan ezen a kényelmes módon szervezik meg.

Aki ezzel a céllal böngészi a világhálót, könnyen zavarba eshet a turisztikai témájú oldalak túlkínálatától. Legjobb, ha a különböző linkgyűjtemények alapján kezdjük el a keresést, ahol a turizmus, belföldi utazás kulcsszavakkal érdemes próbálkozni. Csongrád megye turisztikai információihoz is inkább morzsánként juthatunk hozzá különféle webhelyeken, ezek sincsenek egy „tuti" helyre összegyűjtve. A Csongrád Megyei Önkormányzat honlapján ugyan értékes turisztikai információkat találunk, de a teljességtől ez a gyűjtemény messze áll, inkább kedvcsináló, mint praktikus adatok tárháza. Meglehetősen korszerűtlen formában és dizájnnal tálalja idegenforgalmi információit a www.szegedvaros.hu, pedig tartalmilag sok érdekességgel szolgálhat azoknak, akiket nem riaszt vissza a csomagolás.

Érinthető infók

A város bemutatását, a gyors tájékozódást hivatott segíteni az a pályázat, amelynek keretében a Tourinform májusig érintőképernyős információs rendszereket állít fel Szeged több pontján. Az egyszerűen kezelhető gépeket tavasszal az autóbusz-pályaudvaron, a Kárász utcán, a passzázson, a TIK-ben és a Tourinform-irodában helyezik majd el, és amint kész lesz a nagyállomás, oda is telepítenek egyet.

Az adatok minél teljesebb körű összegyűjtésével elsősorban a turisztikai cégek próbálkoznak. – A Magyar Turizmus Rt. honlapján, a www.itthon.hu-n minden szegedi kereskedelmi szálláshely elérhetősége szerepel, és a vendéglátóhelyek, éttermek listája is csaknem teljes, csak néhány kocsma képez kivételt – mondta Ács Szilvia, a szegedi Tourinform irodavezetője. Az internet turisztikai használata a szakember szerint is egyre népszerűbb, de emellett nem szabad elhanyagolni a prospektusok és az egyre látogatottabb belföldi utazási kiállítások jelentőségét sem.

Hazánkban az internet és a turisztika kapcsolata egyelőre még nagyrészt az információgyűjtésben merül ki. Ritka, hogy a hálón le is foglalhatjuk éttermi asztalunkat vagy szállásunkat. Az egyik legnagyobb magyar utazási oldalon szereplő 25 szegedi szálloda közül például csak ötnek a neve mellett lehet az on-line foglalás gombjára kattintani. A többieknél továbbra is a technika telefon nevű vívmányát kell felemelnünk.Levelezős hallgatók szállása

Brindza Vilmos, egy szegedi vendégház tulajdonosa úgy látja, hatékonyak a világhálón elhelyezett hirdetései. – Ha nem lenne az internet, már kulcsra zárhattam volna az ajtót – mondta Brindza Vilmos, aki vendégeinek 90 százalékát on-line hirdetéseinek köszönheti. Szálláshelye egy-két éve több weboldalon is elérhető, azóta körülbelül 40 százalékkal nőtt a forgalma. – Általában levelezős hallgatók szállnak meg nálam, igazi turisták csak nagyon ritkán, de ezzel Szegeden sokan vannak így – sajnálkozott a vendégház tulajdonosa. Ő úgy látja, érdemes felmérni, hogy a vendégek hol találtak a címére, mert nem mindegy, kinek fizeti ki egy internetes hirdetés akár évi 20-25 ezer forintra rúgó költségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírrablók is jártak az elhagyott kriptában

Ismeretlenek megbontottak egy kriptát a szegedi Belvárosi temetőben. Az elhanyagolt, szemetes… Tovább olvasom