Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Az író, akinek a hobbija a búvárkodás

Az élet legkülönbözőbb fórumain tevékenykedik Szegeden. Ki ő? Pintér Tibor. Könnyűbúvárkörökben éppúgy ismert, mint az írók között, de például a mentálhigiéné területén is. Egymástól eltérőbb tevékenységi köröket keresve sem lehetne találni. Vagy nem is nagyon eltérőek ezek a területek?
Pintér Tibor évtizedek óta búvárkodik
– Számomra a víz líra, de történet is, és a kettő együtt: sors. És hát írásban mi mást fogalmazna meg az ember, mint a sorsát? Kérdezték író-olvasó találkozón: miért írok, hogy tanítsak? Dehogy. Egyszerűen töprengek, kérdéseim vannak, s megpróbálok ezekre válaszolni – beszéli Pintér Tibor. Miért kötődik nála az írás kitüntetetten a tenger témához? Itt sűrítve éli meg azokat az örömeket-fájdalmakat-szorongásokat, melyek az élet velejárói. Ami Exupérynek a repülés volt – neki a búvárkodás. A búvárkodásban benne van a lét esszenciája.

– Ha valamiért érdemes élni, ezért érdemes: ülsz a parton, Krk szigetén vagy a Vörös-tengeren, eszed a feketekagylót csípős mártással, iszod az óbort, bújsz a kék víz alá – halljuk tőle. Búvároktató is, a Manta Természetfotós és Könnyűbúvár Sportklub elnökhelyettese; korábban elnök volt, aztán átadta a posztot. Aranyhal öböl című könyve tengeri történeteket tartalmaz. – Csak úgy csorog belőle a víz – mondja a kötetről, melynek hangja, valóban, morajlik, mint a tenger. Sok műfajú alkotó egyébként Pintér Tibor – verseskönyve éppúgy megjelent, mint publicisztikai írásokat tartalmazó kötete, egyetemi jegyzete, s könyv lett műfordításaiból is. A Bába Kiadónál évről évre megjelenő Szegedtől Szegedig című antológiában rendszeresen szerepel.

Min dolgozik?

Kereten kívül – ez a címe leendő, új kötetének, amiről azért nem lehet tudni, mikor jelenik meg, mert mindig újabb részletekkel bővül. Mintha a kötet írná önmagát. Jelenleg szöveget ír Kovács Pál búvárfotóalbumához. Terve továbbá: megírni a szegedi könnyűbúvársport történetét, mégpedig úgy, hogy egyszerre legyen dokumentum- és szépirodalom.

Írótól nincs messze a könyvtárosság. – Azt szoktam mondani: jó könyvtáros az, akihez ha bejön valaki, hogy szakdolgozatot kell létrehoznia, mondjuk, a cserebogarak halhatatlanságáról, akkor ebben nemcsak segíteni tud, hanem akár meg is tudná írni. Hiszen ismeri a téma kapcsán föllelhető, összes irodalmat – beszéli. Tizenhét évig dolgozott a szegedi egyetemi könyvtárban.

Amikor a könyvtár átköltözött a TIK-be, azt még végigcsinálta, aztán elhívták a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatalhoz. Börtönből szabadultakkal foglalkozik, mint pártfogó-felügyelő. Ha egy fogva tartott sok év múltán szabadul, akkor ne tájékozatlanul bolyongjon a megváltozott világban, és ne a „börtöniskola" szabályai szerint igyekezzék boldogulni. Egyébként pedig mentálhigiénés ismereteket tanít az egyetemen, életvezetési tanácsadással is foglalkozik – s ezzel visszakerültünk a kiindulási területhez, bezárult a kör. Ez már szinte hasonló a lélekbúvársághoz, s a lélekbúvár, akár a könnyűbúvár: titokzatos mélységekbe merül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Gregor József

Köztudott volt, hogy súlyos beteg és visszavonult, mégis döbbenetet okozott a hír: tegnap délután,… Tovább olvasom