Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Az iskolában görkorcsolyáznak a Sólyom utcában

Görkorcsolyázni tanítják a fogyatékkal élő és tanulási problémákkal küzdő gyerekeket a szegedi Sólyom utcai iskolában. A sportszereket pályázaton nyert pénzből vásárolta az intézmény. A gyerekek már be is mutathatták tudásukat a farsangon, lelki szemeik előtt pedig a versenyzés lebeg.
A gyerekek nagyon élvezik a délutáni foglalkozásokat. Fotó: Gyenes Kálmán
Egy új sportág megismertetésére vállalkozott a Sólyom utcai iskola. A fogyatékkal elő vagy nehezen tanuló gyerekeket görkorcsolyázni tanítják. A diákok nagy lelkesedéssel vesznek részt az egy hónapja indult foglalkozásokon – emiatt szívesen maradnak bent még délután is.
– Az alapoknál kezdtük: megtanultunk felállni a görkoriban, majd elindulni és megállni – mondta el Kresák József testnevelő tanár. – Mostanra a gyerekek már tudnak összekapaszkodva vonatozni, szlalomozni és párosan forogni is, mindezt pedig be is mutathatták a farsangon. Nagy sikerük volt a tanárok, a szülők és társaik körében egyaránt.

Az iskola azért pályázott görkorcsolyákra, mert ezt a sportot szabadban és tornateremben egyaránt lehet gyakorolni, alkalmas a mozgáskoordináció és az állóképesség fejlesztésére, ráadásul könnyen megtanulható, így hamar sikerélményt okoz. Bár több gyereknek van otthon is görkorija, a sérült gyerekek többségének családja nehéz anyagi körülmények között él, így csak az iskolában van lehetőségük kipróbálni, milyen érzés kerekeken gurulni. Bár a sportszereket most elsősorban a felső tagozatos, tanulásban akadályozottak használják, a csapatban van autista gyerek is.

Pályázaton nyert korik

A sportszerek beszerzésére pályázott a Tegyünk Egészségünk Színvonaláért Alapítványnál a Szegedi Sólyom utcai Óvoda, Általános Iskola és Logopédiai Intézet. Százezer forintot el is nyertek. A középsúlyos és súlyos fogyatékos gyerekek, valamint a tanulásban akadályozottak oktatásával foglalkozó intézmény tíz pár görkorcsolyát vásárolt a pénzből, saját költségén pedig védőfelszerelést vett hozzá.

– Szeretnénk majd fellépni, sőt versenyeken is indulnánk – álmodoznak a jövőről a tinik. Lelkesen gyakorolnak is a cél érdekében, és még azt sem bánják, ha sokszor elesnek. – Ez is a műsor része – vonták meg nevetve a vállukat. – De legalább van védőfelszerelésünk.
– Csúszik a kori – foglalta össze a legnagyobb problémát Lajos, akinek most még elég bizonytalanul megy a gurulás. Ő az iskolai foglalkozások előtt még csak néhányszor próbálta ki ezt a sportot, kölcsöngörkorcsolyával. Szerencsére van olyan a csoportban, aki már szinte profi. Rafael segít is társainak mindenben. – Ő már csövekben ugrál, meg szaltózni is tud ám! – büszkélkedtek vele a barátai.

A fiatalok már készülnek újabb bemutatkozásukra, a húsvéti tojáskeresőre. Azt mondják, szívük szerint jóval többször is gyakorolnának, nem csak hetente egyszer. A tanárok pedig azt szeretnék, ha minél több gyereknek örömet szerezhetnének a görkoritanítással. Ráadásul – ahogy mondják – ezeken az órákon a diákok sokkal jobban viselkednek, mint máskor. A legnagyobb büntetésnek érzik ugyanis, ha nem húzhatják fel lábukra a kerekes cipőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakai az új civil elnök

Bakai Csaba (képünkön) személyében új elnököt választott a civil alapprogram regionális kollégiuma. Tovább olvasom