Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Az ismeretlen hetedik: a D-Energia Kft.

Szeged - Csaknem 27 és fél milliárdos éves árbevételével Csongrád megyében a hetedik legnagyobb cég a D-Energia Kft., amelyről szinte semmit sem tudni.
Csaknem 27 és fél milliárdos éves árbevételével Csongrád megyében a hetedik legnagyobb cég a D-Energia Kft., amelyről szinte semmit sem tudni. A kft.-nek jelenleg csupán huszonöt alkalmazottja van, de az áramszolgáltatással foglalkozó cég francia ügyvezető igazgatója szerint szeptemberig nyolcvanfősre növekednek.

– Ha nagyon egyszerűen akarom megfogalmazni, az árampiac ugyanolyan, mint a zöldségpiac. A retket és a karalábét meg lehet venni a kiskereskedőnél kicsit drágábban, de vásárolhatunk a szupermarketekben is – kevesebb pénzért – nyilatkozta Christophe Espert, a D-Energia Kft. ügyvezető igazgatója.

A társaság 27,4 milliárdos árbevételét tekintve a hetedik legnagyobb megyei cég – országosan pedig kétszázhuszadik a listán. A kft.-t öt évvel ezelőtt, a piacnyitás kezdetekor hozta létre anyavállalata, a Démász, azzal a céllal, hogy – élve az új törvényi lehetőségekkel – szabadpiaci kereskedőként villamos energiát értékesítsen a különböző nagyfogyasztóknak. A kft.-nek főképpen az ország északi régiójában, továbbá Győrben, Miskolcon és Budapesten vannak ügyfelei.

Nagyfeszültség alatt: az árampiac ugyanolyan lesz, mint a zöldségpiac. Fotó: Segesvári Csaba

– A magyar villamosenergia-piac teljesen nyitott a versenyre. Ma már valamennyi kis-, közepes és nagyfogyasztó szabadon választhat a különböző kereskedők közül, ha akar, de 2003 és 2008 között ez a lehetőség fokozatosan nyílt meg, elsősorban az üzleti fogyasztók számára. Az a tapasztalatunk, hogy piacnyitáskor a nagyvállalatok egyből tudtak váltani. Mi eddig elsősorban őket szolgáltuk ki. A kis- és a közepes fogyasztók lassabban reagálnak a piacra, és nehezebben váltanak kereskedőt – mondta el az ügyvezető, aki hozzátette: a múlt év végéig huszonöt emberrel dolgoztak, idén szeptemberre azonban nyolcvanfősre nő a D-Energia. – Azért tudtunk ilyen kevés emberrel dolgozni, mert a Démász sok szolgáltatást nyújtott számunkra: például a humánerőforrás-menedzsment és az informatika területén – tette hozzá. Hamarosan megváltozik a cég neve is, EDF Energia Hungáriára.

Christophe Espert több szállal kötődik Magyarországhoz és Szegedhez. Bár szinte hetente ingázik Franciaország és Magyarország között, magyar felesége és nyáron született kisfia itt él Szegeden.
– Nagyon szeretem a napfény városát, és mindig szívesen sétálok a Tisza-parton. Több várost ismerek az országból: a munkám miatt például Budapestet. A feleségem családja Észak-Magyarországon él, ezért elég jól megismertem Egert és Miskolcot is – mondta Monsieur Espert, aki az egyik legnagyobb francia borvidékről, Bordeaux környékéről származik.

– A magyar borok kitűnőek. Sajnos az alföldi borokat nem ismerem annyira, amennyire szeretném, de annál inkább az egri, a tokaji, a balatoni és a villányi borokat – mondta a cég ügyvezetője, aki hozzátette: családja európai, és ugyanúgy otthonuknak tekintik Franciaországot, mint Magyarországot. – A fiam profitál majd igazán ebből, akinek egyszerre lesz anyanyelve a francia és a magyar is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakásépítés Csongrád megyében

Szeged - 2007 I–III. negyedévében Csongrád megyében 775 lakást vettek használatba –… Tovább olvasom