Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Az Isteni irgalmasság konferenciája Szegeden

A migrációs válság kérdését érintve Kiss-Rigó László közölte, akármilyen nehézséggel küzdő emberrel találkozunk, segítenünk kell, ez a hívők kötelezettsége.
A megbocsátásról, szeretetről és irgalmasságról beszélt Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök az Isteni irgalmasság VIII. országos konferenciáján szombaton, Szegeden.

"Isten minden feltétel nélkül szeret bennünket, irgalmas hozzánk, megbocsátja bűneinket, és elvárja, hogy mi is szeressük őt" - jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, Isten irgalmasságát nemcsak átélni, megtapasztalni kell, hanem emberi módon tanúsítani is egymás iránt. Szent Ágoston szavai szerint az irgalmasság az, amikor sajnálatot érzünk mások szüksége iránt és lehetőségeinkhez képest segíteni akarunk neki - közölte az egyházi vezető.

Az utóbbi évtizedekben a pápák többször is foglalkoztak az irgalmasság kérdésével. Erre azért volt szükség, mert az egyházban sokan két szélsőséges irányba mozdultak el, a szabadosság, illetve a jogi, bürokratikus megközelítés felé - mondta a püspök.

Kiss-Rigó László kifejtette, az egyház történetében folyamatosan felvetődött a kérdés: "mi, Jézus követői egy szeretetközösséghez vagy egy intézményhez tartozunk". Ezt mondvacsinált ellentétnek nevezte, és leszögezte, a kettő együtt létezik. Az egyház igazi szeretetközösség, amely Jézus áldozatából merít erőt, ugyanakkor egy szervezett közösség is - mondta.

A püspök rámutatott, a hívő embernek figyelnie kell érzelmeire is. Az ember nem tudni igazából ura lenni érzelmeinek, de meg kell tanulnia kezelni azokat - mondta.

Úgy fogalmazott, a szentírásban a megbocsátás és az irgalmasság tökéletes példáját lehet látni a tékozló fiú példabeszédében. Amikor hazatér, olyan örömmel, szeretettel fogadja az apa, mintha soha, semmilyen bűnt nem követett volna el.

A migrációs válság kérdését érintve Kiss-Rigó László közölte, akármilyen nehézséggel küzdő emberrel találkozunk, segítenünk kell, ez a hívők kötelezettsége. Leszögezte, ugyanakkor saját közösségünket, identitásunkat meg kell védenünk. Akik ezt támadják, az értéksemlegesség diktatúráját akarják ránk kényszeríteni - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta: fizessenek a gazdagok!

"A 100 leggazdagabb folyamatosan gazdagodott és gazdagszik. Ezt fordítaná meg az MSZP és Botka? " Tovább olvasom