Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Az iszlám helyzete a modern korban

Képes-e a modernizálásra az iszlám világ? Törekszik-e egyáltalán erre? S meddig jutott el? E kérdésekre a Mindentudás Egyeteme – Szeged sorozat következő előadásán J. Nagy László egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszéke vezetője válaszol.
A Marokkótól az indonéz szigetvilágig terjedő iszlám világ 19–20. századi történetének egyes eseményeit, személyiségeit, s azok tevékenységét mutatja be J. Nagy László. Ezen a hatalmas területen mintegy másfél milliárd muszlim él, de nem alkot monolitikus egységet. Nagyon is sokszínű e térség.

A muszlim világ a 19. században próbált meg elindulni a modernitás útján. Al Afgani (1838–1897) meditált először azon, hogy a hajdan nagy muszlim birodalmak miért hanyatlottak le, s kerültek európai hatalmak uralma alá. S hogy tudnak újra egyenrangú partnerként bekapcsolódni a dinamikusan fejlődő világ vérkeringésébe. Úgy vélte, hogy ehhez az iszlám eredeti forrásához kell visszatérni, megerősítendő muszlim identitásukat, s ezzel együtt törekedni a modern kor technikai vívmányainak az elsajátítására. Voltak olyan szervezetek és gondolkodók (Haszan al Banna a Muzulmán Testvérek élén) akik szerint elegendő a gyökerekhez való visszatérés, a muszlim tudat megerősítése ahhoz, hogy sikeresen tudjanak a modern világba bekapcsolódni.

A Mindentudás Egyeteme – Szeged előadása szerdán 18 órakor kezdődik Szegeden az egyetemi TIK kongresszusi termében (Ady tér 10.). A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia tudományos vezetésével és a Magyar Telekom társadalmi szerepvállalásával jött létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminckét jelölt indulhat

Megyénkben Hódmezővásárhelyen indul a legtöbb – kilenc – képviselőjelölt. A pártok… Tovább olvasom