Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina 0°C | 9°C Még több cikk.

Az LMP frakcióvezetője nem most jött le a falvédőről

Szeged - Schiffer András: Ebben az országban hamarabb lesz egymillió új munkanélküli, mint új munkahely.
- Akkor sem vennénk részt az alkotmányozásban, ha mindent elfogadnának az LMP alkotmánykoncepciójából. Nem akartunk senkivel mutyizni. Nem arról szól a történet, hogy kettővel több környezetvédelmi passzus legyen az alkotmányban, és akkor benne vagyunk – jelentette ki Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szombat délután egy szegedi lakossági fórumon.

Hangsúlyozta: két fő feltétele van a demokratikus alkotmányozásnak. Az egyik, hogy nagyobb egyetértés kell hozzá, mint az adott parlament bármekkora többsége, mert két-három ciklus múlva is időtállónak kell lenni az alaptörvénynek. Másrészt demokratikus alkotmányozás akkor képzelhető el, ha egyetértés van abban, hogy az alkotmány minden többségi uralom korlátja. Schiffer szerint viszont a Fideszen és a KDNP-n belül ennek ellentétében van egyetértés. „Alkotmányozás címén az alkotmányt számolja fel a Fidesz" - fogalmazott.

Szerinte az alkotmányozással kapcsolatban az a valódi kérdés, hogy a következő választásokkor lehet-e majd másik gazdaság- és társadalompolitikára szavazni. „Ebben az országban hamarabb lesz egymillió új munkanélküli, mint új munkahely" – jelentette ki.

Hallgatói kérdésere válaszolva elmondta: a határon túli magyarok választójogát élesen különválasztaná a kettős állampolgárságtól.

- Nem igaz, hogy a külhoni meghatározó politikai szervezetek annyira szeretnék a szavazati jogot. A Fidesz és a budapesti politika nincs abban a helyzetben, hogy Nagyváradon, Pozsonyban igazságot osszon. Ez az ottaniak meccse, de ez fordítva is igaz – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy hangulatkeltés folyik a „nemfideszes" táborban, amikor azt állítják, hogy az ellenzék gyenge.

- Nem most jöttem le a falvédőről. Ezt a még a porondon meg nem jelent politikai konkurensek kommunikálják, a bukott liberálisok és Gyurcsány Ferenc. Azt próbálják bebizonyítani, hogy mindenki alkalmatlan mindenre, és ezzel próbálják felverni a keresletet maguk iránt.

Lehet-e még tenni valamit az alkotmánnyal kapcsolatban? - kérdezte egy hallgató.

Jogi eszköz nincs, és az sem reális, hogy parlamenti vitában meg lehet győzni a kormányt – mondta Schiffer, aki úgy fogalmazott: „a közvélemény erejével rá lehet mutatni a legproblémásabb részekre, de ne térítse el a figyelmünket a vármegyézés, arra koncentráljunk ami igazi merénylet az emberek választási szabadságával szemben ebben az alkotmánytervezetben."

Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. Nátrix73 2011. március 29. 17:49
  „93. szpirigonzálesz 2011.03.28. 14:34

  Miért, ha megnézed a TIK-ben maszturbáló gyerekről szóló cikk a megjelenése óta vezeti a legolvasottabbak listáját.”
 • 88. szpirigonzálesz 2011. március 28. 14:34
  „Vajon mi lehet a titka az LMP-nek?
  Más hasonló cikkek órák alatt elmerülnek.
  Ez az LMP-s bla-bla pedig már két napja itt virít a főoldalon...”
 • 87. studyfy 2011. március 28. 13:00
  „achilleus, ne nézd le a kis pártokat, mert ezzel lenézed a KDNP-t is. Mellesleg, ha külön indult volna nem valószínű, hogy bejut a parlamentbe. A Fidesz 2/3-áról meg ne legyél elájulva , valójában az kb 50 %: a lakosság két harmada ment el szavazni. A 2/3 fele - azaz a szavazásra jogosultak 1/3-a - szavazott a Fideszre. Ha az otthon maradottakra is feltételezzük, hogy ugyanolyan arányban szavaznak, mint akik elmentek, akkor egyértelmű, hogy a FIDESZ-KDNP szövetségre kb. 50% jut. Tehát valójában ápriliskor ez volt az arány. Azóta pedig ez az 50% is csökkent.”
 • 86. s3307 2011. március 28. 11:52
  „Való igaz,jogi eszköz nincs,de van az embereknek hangja és ezt kell most hallatni,az is igaz,hogy hamarabb lesz egymillió munka nélküli,mint munka hely,hisz ha át világítják a rokkant rendszert vajon az onnan kiesőknek hol adnak munkát és vajon mit? Én ismételten hangoztatom nincs Alkotmányozási kényszer,csak a FIDESZNEK van erre szüksége,hisz az ALKOTMÁNY fékezi őket,de legalább is akadályozza a törvénykezésbe”
 • 85. achilleus 2011. március 28. 10:28
  „"A független Szili Katalin alkotmányos javaslatai közül komoly támogatással bír a Fidesz-frakcióban az egészséges környezethez való jog - mondta még. Lázár János (...) http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=160714
  2011. március 28., 09:01

  76. malovics 2011.03.27. 16:20 : +Mindemellett elveszik pl. az egészséges környezethez való alapjogot. És még sok minden mást. Ezekről volt szó tegnap, de ezt egy ekkora cikkben lehozni nyilván nem lehet.+

  ------ Vagy mégsem. Köszönhetően Szili Katalinnak, ugye LMP-s "zöldek".”
 • 84. Nórikám 2011. március 28. 10:23
  „19:Nátrix73: Alényeget én is ebben látom. Sokszor leírtam már, hogy mióta eszemet tudom/elég rég/ ebben az országban mindig utálni kellett valakiket.”
 • 83. achilleus 2011. március 28. 09:19
  „85. malovics 2011.03.27. 21:59
  A kétfarkú Kutya Párt, hozhat olyan feltételeket, melyek a farok csóválja a kutyát típusúak. Na de egy nyúlfarknyi - egyre inkább arrogánsá váló párt - csóválgassa csak a saját nyúlfarkát. Ugye nem gondolod komolyan, hogy ez érv a távolmaradás mellett. Szdsz-mentalitás, és úgy is fogtok járni, az országos politikai "tanács" (atyaég!), a rózsadombi áltzöld képviselőitekkel, ügyvivői testülette együtt. Ezen az elkutyult Schiffer bonmot-szerű, a legostobább gyurcsányi kijelentések szintjére süllyedt, szállóigéinek ismételgetése sem segít "Alkotmányozás címén az alkotmányt számolja fel a Fidesz". Ez egy se3mmitmiondó, semmivel sem igazolható, imamalomszerű gagyiság. Az volt a szerencsétek, hogy a választásokig nem derült ki, hogy kik is vagytok ti, de most már az amarikaiak pénze sem segít. Teljesen világos, a pártfegyelem sem tart sokáig, csak amíg Schiffer és bajtársai teljesen le nem járatják ezt a formációt. Előbb a fővárosra, majd a Rózsadombra. Egyetlen szerencsétek, hogy nem kerültetek be a kormányba, az szdsz ott vérzett el, és ők nem 7,5%-ról indültak, hanem 25-ről.”
 • 82. malovics 2011. március 28. 08:08
  „Igen, erről van szó. Nem egy naggyűlés, de talán nem haszontalan.

  M.Gy.”
 • 81. bánki 2011. március 28. 00:01
  „Kommunikálunk, kommunikálunk ?”
 • 80. malovics 2011. március 27. 21:59
  „Kedves Achilleus,

  igyekszünk ezeket a dolgokat kommunikálni, a Fideszt ezzel nem kell szembesíteni, hiszen ők írták az alkotmánytervezetet. Bár el kell ismernem: sajnos messze nem tudjuk még megfelelő hatékonysággal eljuttatni üzeneteinket az emberek/érdeklődők felé, ezen még dolgoznunk kell.

  Az, hogy nem a parlamentben kommunikálunk, annak az az oka, hogy képviselőink kivonultak (és ez már át is vezet egy másik felvetéshez). Ezen lehet és kell is vitatkozni, Schiffer András erről is beszélt. A kivonulás, mint demonstratív eszköz oka, hogy szerintünk nem teljesülnek az alkotmányozás demokratikus feltételei (Idézet a cikkből: Schiffer... "Hangsúlyozta: két fő feltétele van a demokratikus alkotmányozásnak. Az egyik, hogy nagyobb egyetértés kell hozzá, mint az adott parlament bármekkora többsége, mert két-három ciklus múlva is időtállónak kell lenni az alaptörvénynek. Másrészt demokratikus alkotmányozás akkor képzelhető el, ha egyetértés van abban, hogy az alkotmány minden többségi uralom korlátja. Schiffer szerint viszont a Fideszen és a KDNP-n belül ennek ellentétében van egyetértés. ,,Alkotmányozás címén az alkotmányt számolja fel a Fidesz" - fogalmazott.")

  Az LMP Országos Politikai Tanácsa (a legfőbb stratégiai döntéshozó szerv az LMP-n belül) hozott egy határozatot, hogy az LMP visszamegy az alkotmányozásba, ha ezek a feltételek teljesülnek. Ebbe a Fidesz nem ment bele, így nem tértünk vissza. Ennek oka, hogy azt gondoljuk: demonstrálnunk kell, hogy jogállamban egy ilyen folyamat nem legitim (de természetesen legális, azaz jogszerű, ezt nem vonjuk kétségbe) - még akkor sem, ha kettő konkrét LMP-s módosító indítványt esetleg a Fidesz befogadna.”
 • 79. dowan 2011. március 27. 19:19
  „A kivonuléósdiról annyit, hogy gusztustalan ...
  De mi ahejzet, ha nem így hívjuk, hanem sztrájknak :D
  A képviselők szakszervezete megélhetési sztrájkot fog folytatni :)
  Az elégséges szolgáltatás élni fog, mert a fityeqszok benn lesznek,
  így a sztrájkot nem érheti kivetnivaló.
  Vajon honnan jöhetett ez a szövegihlet:)”
 • 78. W666W 2011. március 27. 19:12
  „Úgy álatlánosságban elég pofátlanságnak tartom és tartottam ezt a kivonulósdit már akkor is amikor a FIYMESZ is kivonult, meg most is amikor a Pirosak és a Utód SZDSZ-es törpepárt is kivonulóst játszik...Hiszen NEKIK EZ A MUNKAHELYÜK NEM ?????
  Azt ha valaki nem jár be a munkahelyére melózni akkor is megkapja a fizetést ?? Hát hol élünk..Bezzeg ha Én nem megyek be a melóhelyemre akkor kirugnak és még fizetést sem kapok..Ezek a retkek meg kivonulósat játszanak az köv hó elején meg aki jol végezte a dolgát felveszik a fizetésüket meg a költség térítésüket..Hát van Bör a képükön ???????”
 • 77. Nátrix73 2011. március 27. 18:56
  „De most komolyan, emberek! Kedves jobbos honfitársaim! Mikor veszitek már észre, hogy a puszta tény, hogy egy ilyen fórumon gyalázhatjátok a liberálisokat, a liberalizmus gyümölcse???”
 • 76. Alpesi01 2011. március 27. 17:44
  „achilleus
  "észérvekkel megtámogatni, velük a kormánypártokat nyilvánosan és szélesebb kör előtt szembesíteni. Kár, nagy kár."
  Észérvekkel itt sajnos nem lehet operálni, hisz azemberek akarata győzött. Kár, nagy kár.”
 • 75. achilleus 2011. március 27. 17:27
  „76. malovics 2011.03.27. 16:20
  Érdeklődéssel olvastam. csak azt nem értem, hogy ezeket miért nem lehet a Parlamentben, rendes ügymenetben felvetni, megvitatni? Most - lassan le kerül a főoldalról - ezekkel az elképzelésekkel, problémákkal - így, ahogyan a fórumba bekerült - majd még legalább 3-4 ember. Ezek közül egyik sem olyan, amelyeket ne lehetne észérvekkel megtámogatni, velük a kormánypártokat nyilvánosan és szélesebb kör előtt szembesíteni. Kár, nagy kár.”
 • 74. dowan 2011. március 27. 17:00
  „Munkahely / Alkotmány ? <moderálva>
  A kis embernek eddig sem volt szava, azután sem lesz.
  A FIDESZ olyan nagyon el van telve magától, azt hiszi hogy az emberek RÁ szavaztak.
  PEDIG NEM!!!
  Az emberek az MSZP-SZDSZ ellen szavaztak, de nem mertek szavazni a jobbikra (Szerintem részben jogosan)
  Ezért maradt a FIDESZ.
  Azért az LMP-re oda kell figyelni, mert ugye a FIDESZ amikor bekerült a parlamentbe először akokr 4 éves volt és csak 7%-ot ért el. Az LMP jóval fiatalabb és 7.43% ...

  A Fidesz nem saját részre lopja szét az országot, hanem a szolgálói révén.
  Pontosabban:
  A Széchényi Trev I. és II. is érdekes lesz. sok olyan nyertes pályázat van / volt / lesz, amelyik NEM valósult meg.
  Egy példa Csongrád megyében:
  Pályázat tárgya: Állatistálló építése, plussz kiszolgáló infrastruktúra felépítése, állatbeszerzés stb. Felvett összeg sokmillió. Elkészülve: SEMMI, a területen egy egy lepukkant vályogistálló, amelyet még a háború előtt építettek, stb stb.
  Jelen esetben sok súlyos milliókat / milliárdokat adnak oda vállalkozóknak, hogy 1,2, esetleh 10 munkehelyet tudjanak teremteni, vagy meg tudják tartani, ahelyett hogy értelmesen állami kézben levő üzemeket / gazdaságokat hoznának létre, ahol sok száz ember találna munkát, a vonzásában is még több, és a szociális hálóba lehetne beforgatni az ott keletkező termékeket.
  De ehhez nem kellene más csak józan paraszti ész, és az, hogy valóban odafigyeljenek a kis emberekre.”
 • 73. sügér63 2011. március 27. 16:43
  „Engem a múltbeli szocialista rendszerek tettek munkanélkülivé. A fidesz legalább megpróbál utánnamnyúlni, hogy ne süllyedjek tovább családostól. Az ilyen léhűtő Shiffer félék még ezt is megpróbálják megakadájozni. <moderálva>”
 • 72. kisvirag.simon 2011. március 27. 16:31
  „Nem Országjárni kell, hanem ott a munkahelyen...a parlamentben harcolni!!!”
 • 71. malovics 2011. március 27. 16:20
  „Kedves Kommentelők, Koszta,

  Sok konkrét kifogás elhangzott, sajnos ez nem jelenik meg a cikkben.

  Ami a lényeg ebből a szempontból:

  1. Az adótorvények módosítását kétharmadhoz akarjál kötni. Így a költségvetés bevételi oldalát bemerevítik, nem tud ezen változtatni a következő kormány (pl. nem tudja visszahozni az igazságosabb, nagyobb jövedelmeket magasabb adókulccsal sújtó sávos adórendszert), ha nincs kétharmada (még maga a Fidesz sem, ha ők lesznek a következő kormány, de kétharmad nélkül).

  2. A költségvetési tanácsnak (amit a 2020-as évek közepéig a Fidesz fog kinevezni/nevezett ki máris részben) vétójoga lesz a költségvetés kapcsán. Így bemerevítik a költségvetés kiadási oldalát (azaz hogy a mindenkori kormány mire költi el a pénzt).

  Ami nem ide tartozik, de nagyon problematikus:

  Az alkotmánybírósághoz innentől kezdve nem fordulhat akárki, csak a miniszterelnök, a (független:)))) köztársasági elnök és parlamenti képviselők sokasága (pontos számra/arányra most nem emlékszem, de jelenleg önállóan a fideszen kívül egyetlen frakció sem, csak mondjuk egy mszp-jobbik ügyalapú koalíció). Azaz: mi, akik itt kommentelünk, egyszerű mezei állampolgárként elveszítjük e jogunkat. Ha pl. kiveszik a zsebünkből a megtakarításainkat, nem mehetünk alkotmánybíróságra.

  Mindemellett elveszik pl. az egészséges környezethez való alapjogot. És még sok minden mást. Ezekről volt szó tegnap, de ezt egy ekkora cikkben lehozni nyilván nem lehet.

  Üdv.

  M.Gy. (egy USA által finanszírozott volt SZDSZ-es fideszbérenc titkosügynök - hogy csak néhányat magamra aggassak a fórumban megjelent jelzők közül...)”
 • 70. achilleus 2011. március 27. 14:59
  „73. szpirigonzálesz 2011.03.27. 14:33
  Általában csak 1-2 témába szállok be, ez nekem egyfajta hobbim, így könnyű.”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornafedelek a biciklin - fiatalok lopták a rácsokat

Csatornafedél-lopásra derült fény pénteken késő este Szegeden. Az egyik tettes 13, a másik 17 éves volt. Tovább olvasom