Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az óceánjáró borszakértő

Három-, négy- és ötcsillagos hajók, több esztendő az óceánon, napi 10-16 óra munka, 88 ország és a bor szeretete, ismerete. Ezzel a tapasztalattal tért vissza Szegedre a 28 éves Mizsik Attila, aki borról való ismereteit egy tanfolyamon másokkal is megosztja.
Az óceánjárókon szerzett szakmai tapasztalatát osztja meg a borbarátokkal a szegedi Mizsik Attila. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi Krúdy középiskolában végzett vendéglátós fiatalember, Mizsik Attila az iskola után egy belvárosi étterem konyhavezető szakácsaként dolgozott, s még nem volt húszéves, amikor első szerződését aláírta egy ügynökséggel. 1997 januárjában szállt fel az Ecstasy nevű háromcsillagos, 2400 vendéget fogadni képes óceánjáró hajóra, amelyen 1000 fős személyzet leste éjjel-nappal a vendégek óhaját. – Az első munkám hat és fél hónapig tartott, a Karib-tengert jártuk be – mesélte Mizsik Attila. – Amikor először költöztem fel az óceánjáróra, rosszul csomagoltam, később aztán már tudtam, hogy pulóver, kabát nem kell, de legalább 30 pár zokni és alsónadrág szükséges, munkaruhát pedig mindenütt adnak.

Kkisegítő pincérként kezdte: napi 16-18 órát dolgozott, mosogatott és takarított, leszedte az asztalt. Később aztán feljebb lépett a ranglétrán. – Ha rátermett, talpra esett az ember, akkor előléptetik. Vannak olyanok, akik akár egy évet várnak arra, hogy pincérként dolgozhassanak, nekem erre rövidebb időt kellett várnom.

A fiatalember hozzátette: a hajókon sokan nem bírják a folyamatos munkát. Heti egy alkalommal kapnak pihenőt a pincérek, ez azt jelenti, hogy reggelinél vagy ebédnél nem kell dolgozniuk, de vacsoránál minden kézre szükség van.

A Splendour of the Seas volt a következő munkahelye. Az ötcsillagos óceánjárón ismét a ranglétra aljáról kellett kezdenie. – Kettő órakor foglaltam el a kabinomat, ötkor pedig már pincér voltam – mesélte gyors előléptetésének történetét. A karakán fiatalember megkereste a főnökét, és elmondta neki, hogy van már tapasztalata. Ezzel a hajóval bejárta Európa, Észak-Afrika és Dél-Amerika partjait. Nem érte be persze ennyivel, elszerződött egy hatcsillagos hajóra – borpincérként.

A 900 személyes Christal Symphony igazi luxushajónak számít, több mint egy évtizede minden évben elhozza a legmagasabb kategóriába sorolt hajók között a legjobbnak járó díjat. Itt már magasabb volt a követelmény: a vendégektől a harmadik napon már nem illett megkérdezni, hogyan isszák a kávét, és mennyire átsütve szeretik a steaket. Mizsik Attila 8 évet töltött óceánjárókon, 88 országban fordult meg. – A kedvenc helyem, ahová bármikor visszamennék, a Kajmán-szigetek. Nyolcmérföldes homokos tengerpartjával maga a paradicsom. De említhetném Észak-Norvégiát, ahol hajnali fél háromkor még világos van. Vagy a szintén csodálatos chilei fjordokat.

Az anyagiakról annyit mond: egy évben 8 hónapot lehet hajón dolgozni. Havonta átlagosan 500 ezer forintot lehet keresni, ezért azonban rengeteget kell dolgozni és jól kell teljesíteni.

Ennyi országgal és élménnyel a háta mögött Mizsik Attila úgy gondolja: borpincérként nagy tapasztalatot szerzett, amelyet Szegeden szeretne másokkal is megosztani: tanfolyamot tart, amelyet a megyei borrenddel, a Hansági középiskolával, és az egyik szegedi borszaküzlettel együtt szervez.


Bor, pulyka és hal

A karácsonyi menühöz kértük Mizsik Attila segítségét. A sült pulykához fehér bort ajánl, félédeset vagy édeset. Zengőt, vagy sárga muskotályt szervírozna hozzá. Aki a vöröset szereti, az lágyabb, gyümölcsösebb, édesszerű zweigeltet vagy pinot noir-t fogyasszon. A roston sült halhoz félszáraz zöld veltelini illik, vörösből finom medinát lehet hozzá párosítani, abból is inkább a fiatalabb évjáratot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy cég adott két ajánlatot a tenderen

Négy cég két ajánlatot nyújtott be a szegedi busztenderre, amelynek tegnap járt le a határideje. Tovább olvasom