Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Az októberi nyár végnapjai

A szegedieket tegnap úgy vonzotta a vízpart, mint a legmelegebb nyári napokon: délután sokan nekivetkőzve napoztak az úszóházakon és a partfal lépcsőin. A jövő hét végén már ízelítőt kapunk a télből.
Szíjjártó Péterné, Török Józsefné és Demény Valéria máskor októberben kabátban kártyázott. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi meteorológiai állomás munkatársa, Dénes László tegnap kíváncsiságból kitette hőmérőjét a tűző napra, s maga is megdöbbent, amikor leolvasta az eredményt: 42 foknál állt meg a higanyszál.

Hivatalosan persze – ahogy kell, árnyékban, megfelelő széljárással – csaknem húsz fokkal alacsonyabb hőmérsékletet regisztráltak, de az is magasnak számított. Mi is figyeltük a napi maximumot: a sajtóháznál a digitális mérő 28 fokos maximumra kúszott pénteken, a déli órákban.

A fiatal lányok vállpántos haspólóban sétáltak és üldögéltek a rakpart lépcsőin, a parkokban. A Szabadság úszóházon nők és férfiak kártyáztak fürdőruhában, megmutatták, mennyit barnultak az októberi nyárban. Demény Valéria azt mondta, nem emlékszik ilyen októberre. Szíjjártó Péterné és Török Józsefné, akik régi társak a kártyaasztalnál, azt mesélték, máskor október végén, ha lejöttek az úszóházra, nagykabátban kártyáztak. Gál József az úszóház mellett két keszeget fogott. A nyugdíjas férfi – aki már harmadik szívinfarktusát vészelte át – élvezte az ajándékba kapott őszi kánikulát. Amikor megbetegedett, eladta a csónakját, egy évvel ezelőtt azonban megint vett egyet: úgy érzi, érdemes volt.

Jön a hideg

A meteorológusok szerint a mai maximum hőmérséklet már jó néhány fokkal elmarad a tegnapitól, aztán pedig fokozatos lehűlés várható. Csütörtökön mindössze 5-6 fok várható napközben, kellemetlen széllel, éjszaka pedig kemény mínuszokra lehet számítani. A jövő hét végére ízelítőt kaphatunk a télből is. Tegnap Szentgotthárdon egész nap nem szállt fel a köd, s míg Szegeden napoztak az emberek, ott télikabátot húztak a 10-12 fokos hidegben.

Szemben, a Laposon is napoztak: Erdélyi Zoltán, aki szakmájáról annyit árult el, egy marketinghálózatot épít, megmutatta, verseket ír a Tisza-parton. Igyekezett pénteken időben befejezni a munkáját, mert tudta, idén utoljára napfürdőzhet. Pár percre mi is megálltunk fotós kollégámmal, a fényekben gyönyörködtünk: Újszeged még verőfényben fürdött, a szegedi oldal azonban már árnyékba került. De nem mindenhol. A nap ugyanabban az órában még érte a vízi telep stégjét, ahol fiatalok kászálódtak ki a vízből, s kajakjukat a vállukra emelték. „Hát igen, így mégiscsak más, mert nem fázunk" – nevetett Szabó Bernadett és Drubina Adrienn. Mentek fölfelé a lépcsőn, odaköszöntek a sült halat falatozó „öregeknek". Úgy, mint nyáron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makrai meghódította a Mont Blanc-t

A szegedi Makrai László hat fővárosi barátjával és a Himaláját meghódító Erőss Zsolttal vágott neki,… Tovább olvasom