Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Az októberi őszre almás lett a Mars téri piac

A déligyümölcsöt drágállják, a csúnya dinnyéért és őszibarackért pedig már nem állnak sorba a Mars téri piacon. A kuriózumnak számító epret azonban viszik az emberek, és savanyúságból is egyre többet adnak el a piaci árusok.
Nagyításhoz klikk a képre!
Nem fogyott el a vitaminokban gazdag gyümölcs a Mars téri piacról, csak kicsit drágább lett, és a kínálat sem olyan hatalmas, mint néhány hónappal ezelőtt. Dinnyére és őszibarackra emlékeztető gyümölcsöt már csak egy-egy helyen lehetett látni, de – gyaníthatóan kinézetük miatt – nem tolongtak értük a vásárlók.

Import és hazai

Szőlőből ismét keveredik a hazai és az import: a különbség szemmel látható és árban tapasztalható. A „hibás" kiírással árusított magyar fürtök kilóját 150 forintért adják, az import ennek két-háromszorosába kerül. Kifutóban a hazai szilva is – a Tisza Lajos körúti zöldségesnél és a Sparban már nem is kapni – 150 forintért, a ráncos, édes beszterceit pedig „Azonal főzni" (sic!) felszólítással 220 forintért árulja egy férfi. Az almák azonban ellepték a piacot: több árus öt-nyolc fajtát is kínál belőlük. Egyesek édes, édeskés, savanykás, mások a fajták pontos
Oktatás a kofasoron

A piaci forgatagban tegnap délelőtt a Hunyadi téri óvodások egy csoportjával találkoztunk, akiknek az óvó nénik mutogatták nagy kedvvel a kofasoron kapható zöldségeket és gyümölcsöket. Egy-egy helyre többször is visszamentek; a zöldségek neveit ekkor már az ovisoknak kellett elmondaniuk. Nemcsak ismerkedtek, vásároltak is a különböző portékákból, amit délután az óvodában, a zöldségek neveinek ismételt felelevenítése után közösen fogyasztottak el. A kicsik egyébként jó arányban nevezték meg a vitaminforrásokat. Fejtörést csupán a birsalma okozott nekik.  
megjelölésével kínálják az ősz legnépszerűbb gyümölcsét. Az ínyencek dunántúli szabadföldi eperre is akadhatnak kilencszáz forintért, aminek ára ellenére is sikere van. Az eladó elmondta, hétvégenként nemcsak eprük, málnájuk is volt. Két nap alatt ötven kilót adtak el belőlük.

Majd ha olcsóbb lesz...

Szőlőt és almát vásárolt az olcsóbb fajtából Kovács Mihályné, miután az Irén csarnokban árusított banán és narancs árát sokallotta. – Utóbbiból csak karácsonyra vásárolok majd. Remélem addigra kicsit lejjebb megy az áruk – mondta az asszony. A déligyümölcsöket ottjártunkkor egyébként senki sem mustrálta, de savanyúságot egyre többen vásároltak. Németh Lajosné az egyik savanyítóstand vezetője. Tapasztalata szerint amint csökken a piacon a zöldség- és gyümölcskínálat, úgy vásárolnak az emberek egyre több savanyúságot.

Káposztamustra

Nála a csalamádé a legkelendőbb, amiből jobb napokon ötven kilót is elvisznek. Lakner Edit kosarába mégsem vegyesvágott, cékla és savanyú káposzta került. – Most még csak „desszertként" fogyasztjuk az ebéd mellé, de karácsonyra és újévre jóval nagyobb adagot veszek majd belőle. Addig végigjárom a piac összes savanyúságot árusító üzletét , és kiderítem, hol kapható majd a legfinomabb székelykáposztának való – mondta.

Vidéken a narancsot és a savanyúságot keresik

Vásárhelyen már savanyúságnak is vásárolják a paprikát és a pritamint. Előbbit kilónként 158, utóbbit 199 forintért kínálják a zöldségesek. A vevők keresik a káposztaféléket is. A sláger azonban még mindig a szőlő, legyen az hazai vagy külföldi portéka. A magyar szőlő kilója 299 forint, az olasz vagy spanyol szőlő kilójáért 400 forintot is elkérnek. Ismét nagy a keletje a narancsnak és a mandarinnak is. A spanyol narancs kilójáért 350 forintot, míg a mandarinért 420 forintot kérnek. Makón is keresett portéka a narancs és a mandarin a zöldségeseknél. A 380-440 forintért kínált őszibarackot viszont már sokkal kevesebben vásárolják. A szentesi zöldségeseknél a sütőtök és a csíramálé a legkeresettebb szezonális portéka, de viszik a csalamádét és az aprókáposztát is. Almából többfélét kínálnak, valamennyi hazai áru: a legolcsóbbnak 117, a legdrágábbnak 177 forint kilója. Megjelentek az aszalt gyümölcsök is, kelendő a datolya és a füge is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi újoncok a képviselők között

Hét újonc került be a negyvenkét tagú szegedi közgyűlésbe. Hatan a jobboldali pártok támogatásával,… Tovább olvasom