Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Az oltópor, mint a Pick szalámi: titkos a receptje

Öttömös - Úgy működik, mint a szódásszifon, csak éppen nitrogéntöltet és 18 bar állandó nyomás van a poroltó készülékben. Öttömösön évente 14 ezer ilyen berendezést ellenőriznek. A 6 kilogrammos kiszerelés 10 ezer forintba kerül, 20 évig használható.

Mint a Pick szalámi receptje, olyan titkos annak az anyagnak az összetétele, amely a poroltó készülékekbe kerül.

– Korábban porcelánport használtak, adalékokkal, ma már titkos, miből is készül. Ezt töltjük leggyakrabban a tűzoltó készülékekbe, de habot és szén-dioxidot is használunk. Utóbbit főleg olyan helyiségekbe ajánljuk, ahol porra érzékeny berendezések, például számítógépek vannak – halljuk Makra Illéstől. Az öttömösi férfi cége tűzoltókészülék-javítást végez a Dél-Alföldön.

Évente mintegy 14 ezer készüléket ellenőriznek. Jogszabály írja elő, mely épületekben kötelező tartani és időről időre felülvizsgáltatni ilyen berendezéseket. A régebbi típusúakat félévente, a 2004 óta készülteket évente ellenőriznie kell szakembernek – mondja Makra Illés. Ötévente nyomáspróbát végeznek: az összesűrített, nagy nyomású oltóanyag „kikezdheti" a tartály belső felületét, s csökkentheti nyomásállóságát. Ha félig használják is el az anyagot, a többi a nyomáscsökkenés miatt fokozatosan elszivárog. A készülék hasonló elven működik, mint a szódásszifon – csak ebben nitrogéntöltet és 18 bar állandó nyomás van. A leggyakoribb típus 6 kilogrammos, 10 ezer forintba kerül, vizsgálata pedig 500-ba. „Szavatossági ideje" 20 év – de 10 évente teljes generál, újratöltés szükséges. Ilyenkor a poroltó egy kádban kálium-hidroxidos fürdőt vesz: az erős lúggal lemarják a festéket, majd újraszínezik a készüléket.

Makra Tamásék félévente-évente vizsgálják a poroltókat. Fotó: Segesvári Csaba
Makra Tamásék félévente-évente vizsgálják a poroltókat.
Fotó: Segesvári Csaba

Az időközönkénti ellenőrzésről, illetve a javításról a tulajdonosnak kell gondoskodnia. Előfordul, hogy a készenlétben tartó elfeledkezik a határidőkről – ennek megelőzéséért az öttömösi cég nyilvántartásába vesz minden olyan ügyfelet, amellyel egyszer már kapcsolatba került. A cég szakemberei bejelentkeznek a készülék tulajdonosánál, időpontot egyeztetnek, és a helyszínre utaznak. Akkor szállítják Öttömösre a készüléket, ha javítani kell, vagy nyomáspróbát igényel. Makra Illésék tűzcsapok, víztározók hitelesítését is végzik. Munka- és tűzvédelmi szakvizsgát végeztek, ezért oktatást is tartanak.

Kórházat, emlékparkot figyelnek

Az országban mintegy 130 cég foglalkozik hasonló tevékenységgel. Az öttömösi cég 5 munkatárssal – köztük Makra Illés fiával, Tamással – dolgozik. Ők ellenőrzik például a vásárhelyi és a makói kórház, a megyei önkormányzat vagy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark készülékeit.

Olvasóink írták

  • 1. rolee 2009. június 19. 16:04
    „A Pick szaláminak titkos az összetétele? :O

    Vajon miért? Azt hiszem mostanában nem veszek Pick szalámit :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetartó malaccsalád

Szeged - Az örvös pekari vaddisznók újszülött malacait az egész család gondozza, óvják a kicsiket a… Tovább olvasom