Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Az önkormányzat átvette a szennyvízhálózatot Szegeden

Szeged - Határidő-módosítások és viták kísérték az elmúlt évtized legnagyobb szegedi beruházását, a tízmilliárd forintos csatornaépítést. Lezajlott a műszaki átadás-átvétel. Az ellenzék szerint e beruházás – a vezetékhibák és a még ki nem javított utak miatt – nincs teljesen kész.
Határidő-módosítások és viták kísérték az elmúlt évtized legnagyobb szegedi beruházását, a tízmilliárd forintos csatornaépítést. Lezajlott a műszaki átadás-átvétel. Az ellenzék szerint e beruházás – a vezetékhibák és a még ki nem javított utak miatt – nincs teljesen kész. A város viszont átvette a rendszert, mert a szennycsatorna működőképes.

Teljes Szeged

A csatornaberuházásért az unió, az állam és a város nettó 37 millió 625 ezer eurót fizet, ami körülbelül tízmilliárd forintnak felel meg. Ebből 185 kilométer vezeték épült, 11 ezer 689 ingatlant kötöttek rá a hálózatra, ami a házakig további 95 kilométer vezetéket igényelt. Elkészült 29 átemelő és 680 ezer négyzetméter aszfalt. Ezzel Szeged teljes belterületét csatornázták.

A Culvert 2003 Konzorcium – vezetője a Hídépítő Rt., társai az Alterra Kft. és a Betonút Rt. – 2003 szeptemberében kötött szerződést az önkormányzattal a szegedi csatornaberuházás kivitelezésére. Először tavaly szeptemberre, októberre, majd novemberre, később idén májusra, majd júliusra módosították a munka befejezésének határidejét. A műszaki átadás idén júliusban elkezdődött: egy hónapig együtt szemlézett az építőkkel a várost képviselő Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. (SZVMF), valamint az összes közmű képviselője.
Az európai uniós pénzforrásokkal is támogatott csatornaberuházásról sokan sokat vitáztak, mi is írtunk például az újszegedi, baktói, petőfitelepi, tápéi, gyálaréti és a Bakay Nándor utca környéki csatorna- és útépítési gondokról. A mostani generálátadással kapcsolatosan Kalmár Ferenc önkormányzati képviselő (KDNP), a városi csatornabizottság elnöke elmondta: a közpénzből zajló beruházásról a bizottság kért, de nem kapott részletes pénzügyi kimutatást. „Fércmunkára" utal szerinte, hogy a város több pontján csatornaszag terjeng, és az is, hogy maradtak hibák, amikről a közműszolgáltatók hivatalosan nem nyilatkoztak. Juhász Gyula KDNP-s képviselő tápéi példákkal érvelt: ott a fő közlekedési útvonalak megsüllyedtek a csatorna nyomvonalán, ezért szerinte nyilvánvaló, hogy nemcsak az út építése, hanem az alapozása is rossz, valamint kifogásolta a padkákat, az esővíz-elvezetőket, hiányolta a depó helyreállítását.

A kivitelezők nem nyilatkozhatnak, ezért kérdéseinkre Solymos László alpolgármester válaszolt.
– Több hónapon át tartó, kemény tárgyalásokon vagyunk túl a kivitelezővel. Átvettük a szegedi csatornahálózatot, ennek a működése biztosított. Az egyéves garanciát, amelyet a szerződés eredetileg tartalmazott, további két évvel meghosszabbította a kivitelező – részlegesen. A plusz két év azokra az utcákra vonatkozik, amelyekben időközben javításokat kellett végezni, ezt a jegyzőkönyv melléklete pontosan felsorolja – mondta az alpolgármester. Arra a kérdésre, hogy ez hány utcát, a beruházásnak hány százalékát jelenti, nem kaptunk egyértelmű választ.

Csatornacsata

Jó párszor cikkeztünk a csatornavitákról. Alább néhány példát kötünk csokorba.
2007. július: A konzorcium vitatja az Acél utca tönkretételét.
2006. június: Csepregi András, a konzorcium létesítményvezetője cáfolja a Lövölde utcai vádakat, hogy két éve csatornáznak.
2006. február Kecskéstelepi utcákat tettek tönkre a csatornázók járművei.
2006. január: Csúszik a csatornázás a Bakayn.
2005. április: Bucsányi János, az SZVMF főmérnöke: addig javíttatjuk , amíg a munka nem tökéletes.
2005. szeptember: Az ellenzék krízisbizottságot javasol, a kormánypártok az esőt hibáztatják. Csepregi András, a konzorcium létesítményvezetője: 27 csapat építi, 21 javítja a rosszul letett csatornát.
2005. május: Felkészületlen alvállalkozókra csapott le a Fidesz.
2005. április: Nem kért területhasználati engedélyt a kivitelező a Kállay-ligetnél, megbüntette az erdészet.
2004. április: Egy héten belül másodszor vágott át egy alvállalkozó egy gázvezetéket, ami felrobbant.

Egy év csúszást a beruházás befejezésére – az alpolgármester szerint – engedélyezett az unió. A föld alatti munkákról elmondta: a későbbi üzemeltető, vagyis a vízmű és a városüzemeltetési iroda szakemberei mind a tizenkét részátadásnál megjelentek, és nyilatkoztak, hogy működésre alkalmasak a berendezések. Miért iktatták be akkor mégis a plusz két évet? Ez tükrözné a Hídépítővel szemben megrendült bizalmat a felmerült gondok láttán? Az alpolgármester – cáfolva az eredeti szerződés egyéves kikötését – azt mondta, ez egyfelől igaz, másfelől ekkora munkánál merülhetnek fel most még nem jelentkező hibák. Kalmár Ferencnek a pénzügyi elszámolásokkal kapcsolatos aggodalmára az alpolgármester azt válaszolta: úgy tudja, a bizottság nem kért hivatalosan elszámolást.

A város tehát átvette a csatornahálózatot, kifizeti a szerződéses árat. A teljes garancia egy évére a konzorcium az ár tíz százalékára – nagyjából egymilliárd forintra – banki biztosítékot vállal, a plusz két évre ennek arányos részére. A jegyzőkönyvben felsorolt felszíni hibákat, illetve az új problémákat a konzorcium – a garanciális időszakban – köteles kijavítani a megrendelő felszólítására. Így a depók területét is helyre kell állítania – talajcserével, füvesítéssel. Tisztázni kell még, ki javítja ki az Acél utcához hasonlóan rossz állapotú olyan utcarészeket, amelyeknél a csatornaépítő vitatja felelősségét.

A csatornabizottság elnöke az alpolgármester válaszai hallatán továbbra is aggódik. Úgy véli, hiba volt, hogy a város megengedte a kivitelezőnek, hogy külön adja át a csatornát és külön az utakat. Ezt a felelőtlenséget az átadás kényszere hozhatta, hiszen az utakat sem az állami utakért felelős Magyar Közút Kht., sem a városi utakat fenntartó környezetgazdálkodási kht. nem vette még át hivatalosan. A kialakult helyzet miatt konzultálni fog a bizottsággal, és ha bármilyen nagyobb hibát jeleznek neki, a teljes hálózat felülvizsgálatát kéri – független szakértő bevonásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés gyanújával kerültek kórházba Kiskundorozsmáról

Három gyermeket és egy felnőttet szállítottak kórházba ételmérgezés gyanújával Kiskundorozsmáról -… Tovább olvasom