Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Az öntöde a felelős

A Szegedi Öntöde Kft.-nél egy hónapja történt üzemi baleset munkabiztonsági vizsgálata lezárult. A felügyelőség megállapította a cég felelősségét, ellene eljárás folyik.
A szegedi vasöntödében február 28-án történt baleset vizsgálatát lezárta a Dél-alföldi Munkabiztonsági Felügyelőség szegedi irodája. Megállapították, hogy a Szegedi Öntöde Kft.-nél a homokszállító szalagot tisztította két dolgozó egy aknában. Egyikük ruháját a gép tengelyvégén kiálló csavar elkapta, a munkás beütötte a fejét a gép fém részébe. A fiatalember súlyos, de nem életveszélyes sérülést szenvedett, és kórházba került. Korom Péter a munkabiztonsági felügyelőség munkatársa megjegyezte: a munkáltató a baleset után mindjárt burkolatot szereltetett a tengely végére, tehát ilyen baleset a későbbiekben nem történhet.

A jelentés szerint felmerül a munkáltató felelőssége az okozott sérülésért, mert a gép biztonsági hiányossága okozta a balesetet. Személyi felelősség azonban nem állapítható meg, ugyanis a két-három éve végzett gépfelújítás mozzanatait nem lehet pontról pontra visszavezetni. A munkabiztonsági hiányosságok miatt a munkáltató ellen közigazgatási eljárás folyik. Korom Péter hozzátette, az öntöde vezetősége szabályszerűen járt el, amikor nem jelentette az üzemi balesetet. Ugyanis a munkáltatónak csak a munkavédelmi törvényben meghatározott súlyos balesetekről kell tájékoztatni a munkabiztonsági felügyelőséget. Az öntödei pedig – a kórházi szakvélemény alapján – nem volt annyira súlyos.

Kovács Sándor, a Szegedi Öntöde Kft. ügyvezetője elismerte, hogy hiányosságokat tárt fel a vizsgálat. Elmondta, valamennyi üzemi és adminisztratív kérésnek eleget tettek. A sérült munkásnak egyszeri százezer forintos gyorssegélyt juttattak, és folyamatosan támogatják a gyógyulását. A fiatalember előreláthatólag két hét múlva megy vissza dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanok nyomában

A pártok óriási harcot folytatnak a bizonytalan szavazók voksaiért, mert tudják, rajtuk múlik, ki… Tovább olvasom