Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Az óraszámemelés miatt pedagógusok kerülhetnek utcára

A kötelező óraszámok felemelését, és így tízezres létszámleépítést tervez a kormány a tanárok között – szólnak a hírek. A helyi pedagógusok szerint a plusz négy óra valójában legalább nyolc, a többletterhek pedig az oktatási színvonal vagy az egészségük rovására menne. Az uniós arányokhoz az uniós elvek és bérek átvétele is hozzátartozna – vallják.
Mészáros Zsolt órát tart a Béke utcai iskolában. Hivatalosan nem tud a tervekről. Fotó: Schmidt Andrea
Noha a kormány hivatalos álláspontja még nem ismert, sajtóinformációk szerint jövőre az eddigi húszról huszonnégy órára emelnék a tanárok kötelező óraszámát. Ez megjósolhatóan elbocsátásokhoz vezet, a kiszivárgott hírek szerint akár tízezer tanár is az utcára kerülhet. Szegeden – iskolaváros lévén – a tanárok számának drasztikus csökkentése hatványozottan jelentkezhet.

– Bizonytalanság uralkodik a tanári karban, hivatalosan nincs információnk a tervekről, így a várható következményekre sem tudunk felkészülni – mondja Mészáros Zsolt, földrajz–biológia szakos tanár, a Béke Utcai Általános Iskola igazgatója. Az idén negyvenéves intézmény vezetője szerint a plusz négy kötelező óra jelentős többletteher lenne a tanároknak, akik valójában heti kötelező óraszámuknak legalább a dupláját dolgozzák le. Abba ugyanis nem tartozik bele a dolgozat-összeállításra és -javításra, a felkészülésre, a számtalan adminisztrációs feladatra, a tantestületi és szülői értekezletekre, fogadóórákra és tehetséggondozásra fordított idő. A felemelt kötelező óraszám így azt jelentené: heti negyven óránál lényegesen többet dolgoznának. Az igazgató szerint ha az állítólagos leépítések szükségessé válnak, az már nem kérdéses, hogy fiatalabb vagy idősebb kollegáiktól válnának-e meg inkább, mivel fiatalok a szegedi tanári álláshelyekre azok telítettsége miatt szinte be sem jutnak.

Bírál a szakszervezet

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja a kormányprogram egyes javaslatait. Bírálták a pedagógusok kötelező óraszámának emelésének tervét és az ötödik-hatodik osztályban a nem szakrendszerű tanítás további szűkítését. A PDSZ a kormánytól egyeztetést kér. A pedagógusok munkaterhelését is kutatnák. Ezután várhatóan okafogyottá válik az óraszám-emelési felvetés – véli az érdekképviselet.

Hatvani Zsolt, a Fodor József szakközépiskola tanára attól tart: ha további négy órával növelik kötelező óraszámukat, annak a tanári munka színvonala vagy a pedagógusok egészsége látja kárát. A fiatal tanár ősszel másfél hónapig helyettesített, így heti huszonhét órát tartott. A pluszmunka miatti „lerobbanástól" csak a jókor jött őszi szünet mentette meg. Elmondta: ha a tanárok bírni szeretnék energiával a pluszterheket, kevesebb dolgozatot íratnak majd, és fölkészülés nélkül, rutinból tartják óráik egy részét. Hozzátette: a kötelező óraszám emelése valószínűleg bércsökkentést is jelent, hiszen ugyanannyi fizetésért dolgoznak majd többet.

Dohány Gabriella, a Tömörkény István gimnázium magyartanára szerint ha komolyan veszi a kormány az uniós arányokhoz való idomulást – ahol a hazai kilencven helyett hetven tanár jut ezer gyerekre –, akkor annak a bérekben is jelentkeznie kellene. Azt mondta, Nyugat-Európában a kötelező óraszámok előírásában különbséget tesznek a pedagógusok között a tanórán kívüli munka mennyisége szerint is. Ez egészen más egy magyar és egy testnevelés szakos tanár esetében: ennek megfelelő az óraszámkedvezmény is.

– Nem irigylem az igazgatókat, akiknek talán el kell dönteni, kitől váljanak meg – fogalmaz a szegedi pedagógus. – Nehéz kérdés, hogy döntésükben a szakmai vagy az iskola gazdasági szempontjai, esetleg a pedagógus szociális helyzete legyen-e a fontosabb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamisan vádolják Szegedet hadisírok rombolásával

Szegedi és Bács-Kiskun megyei temetőkben orosz hadisírokat számolnak fel – egy moszkvai lap… Tovább olvasom