Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Az öregségi nyugdíjasok tovább élnek, mint a rokkantak

Szeged - A munkás évek mélypontjain reményt adhat a békés nyugdíjas időszakra gondolni. Szépkorúként azonban mindössze 16-27 évet élhetünk – az öregségi nyugdíjasok tovább, mint a rokkantak.
De az is kiderült az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján található adatsorból, hogy e szempontból térségünk a középmezőnybe tartozik.

Hajtunk a nyugdíjra! – e szemszögből is nézhetünk a munkás hétköznapokra. De mivel az ország hajójának kormányrúdja mögött ülők folyton növelik a nyugdíjkorhatárt, érdemes megvizsgálni: hány év szépkorúságban reménykedhetünk.

Az idősebb aktívnak mondott 55-64 éves korúak foglalkoztatottsági aránya az elmúlt évtizedben alacsony (30 százalék körüli) Magyarországon, de Szlovákiában, Lengyelországban, Olaszországban és Belgiumban is, míg magas (50 százalék fölötti) Csehországban, Írországban és Finnországban is, Izlandon pedig (80 százalék feletti) kiugró. Magyarázatként a szakértő, Havran Dániel hozzáteszi, hogy hazánkban, meg például Szlovákiában, Lengyelországban – a fejlett országokéhoz képest – a demográfiai mutatók is rosszabbak. A most születettek élettartama csak 72,4 év, miközben a magyarok nagy arányban „elhasználódva", rokkantan vonulnak ki a munkerőpiacról.

A halandóság szempontjából persze nem csak férfiak és nők, rokkantsági és az öregségi nyugdíjban részesülők, hanem – mint táblázatunk is mutatja – a megyék között is nagy a különbség.

Délmagyarország / Délvilág hírek Keresse a témát a pénteki Délmagyarországban és Délvilágban!

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. szilléri 2010. június 25. 14:13
  „55 és 62 éves felnőtt korúak 30 %-a dolgozik !

  A többi ???????????????????”
 • 25. Hmmm... 2010. június 25. 10:34
  „Nem tudom "oregvegyesz" mire celoz, de itt a nyugdijkor elvezeserol es nem az elhalalozasrol van szo.”
 • 24. öregvegyész 2010. június 25. 10:27
  „Nézzék már meg néha a gyászjelentéseket és ébredjenek fel!”
 • 23. Hmmm... 2010. június 25. 09:06
  „Szerintem a mai nyugdijkort elvezok meg haboru elott szulettek.A mai 80 ev felettiekre gondolok, mert szerintem hatalmas ur tatonghat a 60 es 80 eves tulelok kozott. Legtobben lenyomorodunk vagy meghalunk nyugdijkor elott. A regi oregek egyaltalan nem konnyu korulmenyek kozott eltek, de a nehezsegek ellenere egeszsegesebben mint mi. A II Vilaghaboru utan szuletettek es a ratko korszak szulottei az iparositassal jaro kornyezetszennyezes aldozatai. Ma mar jobb a helyzet a kornyezetvedelemmel, ugyanakkor a helytelen taplalkozas es a gyogyszer ipar "fejlodeseenek" aldozatai szaporodtak meg.
  Azoktol sajnalom a rokkantnyugdijat, akik munkakeptelenek mar viszonylag fiatal korban alkoholizalas, kabitoszerezes vagy gyermekkori cigarettazas miatt.”
 • 22. jozko 2010. június 25. 08:18
  „Magyarország életfája /a keresők, adó és járulékfizetők, alamint az eltartottak arányát tekintve/ sajnos nagyon eltorzult, elöregedett-de Nyugat Európáé is! De ez csak része a bajnak-mert például Nyugat Európa a gazdasági tartalékaiból képes odacsábítani a "kész" fiatal munkaerőt, aki ha beválik, letelepedik ott és fiatalítja a társadalmat. Nekünk nincsenek tartalékaink és a bevándorlókból-vonzó gazdasági és anyagi perspektívák híján- nem a fiatal, "minőségi" munkaerő fog ittmaradni. Felzárkózásunkat, tartalékképzésünket az az 1-1,5 millió, értékteremtő munkára alkalmatlan, iskolázatlan, munkakultúrával nem rendelkező, a z átlagos népességnél gyorsabban újratermelődő és sokszorozódó réteg akadályozza, akinek a társadalomba való intgrálását, taníttatását évtizedek óta minden kormány csak kerülgette. Most a körmünkre égett. Itt kell megoldást találni! Az indokolatlanul!? rokkantosítottakkal való huzakodás nem megoldás-egy részük kényszernyugdíjazásának okát az előttem szólók megindokolták....Szóval komolyan kellene venni ezt a nagyban játzsott Capitaly játékot!”
 • 21. joy 2010. június 25. 08:14
  „Akadnak itt, akik nagyarccal írták, hogy a mai nyugdíjasok elviszik a pénzt, és mire ők...
  35-40 éven keresztül melózó, fizető nyugdíjasok megérdemlik, bőven tettek a kasszába!
  Azok a vándorsáskák nem érdemlik meg, akik összekaparnak 10 évet, sosem dolgoztak rendesen, de nagyszájjal követelőznek.
  És azok a tömegek /8-900 000 rokkant 60%-a/ akik rokkantosították magukat!

  A baj ott kezdődik, amikor a mai 20-40 évesek többsége nem fizet semmit a kasszába -sajnos legtöbbjük azért, mert nincs rendes munkaviszonya, ad-hoc vállalkozó!
  Nekik bizony maguknak kellene gondoskodni már most öregkorukról!
  Aki előrelátó-gondoskodó, jól jár majdan, aki csak sír-rí, mint fürdősq.rva, az nagyon rá fog cseszni!”
 • 20. rézike 2010. június 25. 07:47
  „cat49 : Nagyon szép hozzászólás. Szívemből szóltál.”
 • 19. papus3 2010. június 25. 07:40
  „Tetszik a cikk és a hozzászólások is.
  Ratkó korszak? érdekes, hogy jóval több, mint 50 év távlatára emlékeznek a döntéshozók, de a szelektív memóriájuk abban meggátolja őket, hogy 30 egynéhány évre vissza emlékezzenek-
  a GYES bevezetésekor, a lakástámogatás 3.gyerek utáni kiterjesztésekor annyi gyerek született, hogy az iskolákban nagyon sok helyen délelőtt, és délután is tanítani kellett ( a gyerekeknek volt délelőttös és délutános órarendjük is ! ) és közel 50 fősek voltak az osztályok=
  =Most ez a korosztály a 45-25 év közöttiek azok akik érdemben tudnának dolgozni,
  de nincs hol, mert a beteg, a munkában valóban elkopott, fáradt emberek nem mehetnek nyugdíjba,......
  mert üres a kassza.
  Hiába való gondolat úgy látszik az, amit sok ember csak tervezett, hogy majd nyugdíjas éveik megérdemelt szabadidejben tudnak segíteni a dolgozó gyerekeiknek az unoka nevelésbe, v.bármi másba. A fiatalnak úgy sincs munkája,jövedelme, tehát nem alapít családot ( csak ha némileg könnyelmű) , tehát mit is akar segíteni ?
  A kör itt bezárul.”
 • 18. utazó81 2010. június 25. 05:33
  „Most már az 56 éves rákbetegtől is elveszik a rokkantságit,vagy nem adják meg a 67%-ot .Tehát vagy beéri 27000ft-al vagy mehet vissza dolgozni.Kérdem Én hova kell már egy közel 60 éves ember. Hogy munkahely az nuku nem érdekli Őket.Nem akarok bántani senkit,de figyeljétek meg egyetlen alkoholistától sem vonják meg a rokkantságit.Valaki írta előttem tényleg megalázó ahogy a bizottságban beszélnek az emberekkel.”
 • 17. cat49 2010. június 25. 05:11
  „Szerintetek a gerontológiai osztályra valók fogják kihúzni a nemzetgazdaságot a kakából? Miért nem lehetne árnyalni ezt az egészet? Pl egy 65-70 éves pedagógus, akinek az idegi és agyi funkciói erősen megkoptak, vajon hogy fogja tanítani azt a nemzedéket, akiknek a jövendőben szükséges tudását és képességeit kell megalapozni? Félelmetes, hogy csakis pénzügyi megfontolások mentén történik a nyugdíj témáról való gondolkodás. Ma egy átlag tantestületben a pedagógusok 2/3-a, fele van abban az életkorban, amikor már mentesített a kötelező továbbképzések alól az életkora miatt!!!!!!! Tudom. majd megváltoztatják a mentességi korhatárt és minden meg van oldva statisztikailag. És természetesen a mindenható kormányok vitalitást is adnak majd a végzettséghez.”
 • 16. cat49 2010. június 25. 04:57
  „Olvasom a statisztikákat és a munkahelyemen mást tapasztalok. Az 55-60 évesek (Ratkó korszak "maradványai") iszonyúan kiégtek, csapágyasra vannak hajtva, s nekik egyre távolabb kerül a nyugdíjas kor. Ha az Uniós előterjesztést (hogy egységesen 70 év legyen a korhatár) bevezetik, egyszerűen meg sem élik. Ugyanakkor foglalják a helyet attól a fiatalabb nemzedéktől, aki itthon akarna maradni, boldogulni, de nincs munkalehetősége. A nyugdíjkorhatár agyatlan emelésével mi magunk ragasztjuk bele a székükbe a megfáradt, kiégett emberek tömegét, s hajtjuk ki az országból a gazdaságilag tényleg termelő és erős korosztályokat. Mindenféle nyavalyával robotolnak az öregek, egyre szánalmasabban nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel, s már nem is akarnak. Kifejezetten visszahúznak, ugyanúgy csinálják, amit ezelőtt 30-40 évvel. De kapaszkodnak a helyükhöz, hiszen egy új munkahelyen (már ha van!) kinek kellenek? Hiszen elhúzott a többség mellett a technika. Nincs tér a fiataloknak! Az öregektől meg nem fog fejlődni ez a nemzet!”
 • 15. gerbera 2010. június 25. 02:54
  „Csak szeretnének tovább élni, "Az öregségi nyugdíjasok tovább élnek, mint a rokkantak".De a nyugdíjuk 35-40 ledolgozott évek után oly csekély ,hogy halálra vannak ítélve, gáz-víz-villany-szemét- díjakra nem elég nyugdíjuk.Idős korban a betegségek is jönnek egymás után, gyógyszereket nem tudják kiváltani.”
 • 14. klj_54 2010. június 24. 23:13
  „100 % akart az lenni.”
 • 13. klj_54 2010. június 24. 23:12
  „Rákbeteg barátomnak van 60%-a!
  10% annak jár, aki az urnából jelentkezik:)
  Mit gondolt a többség?
  Nem véletlenül rokkant a delikvensek többsége.”
 • 12. web 2010. június 24. 21:53
  „remélem ezt nem irigylik el ,mint a parkoló kártyát”
 • 11. jgabika 2010. június 24. 21:03
  „"Az öregségi nyugdíjasok tovább élnek, mint a rokkantak"
  Ez egy korszakalkotó megállapítás... vajon miért van így? Taán mert a rokkant nyugdíjas beteg? Áááá nem, biztos nem ez az oka...”
 • 10. Hmmm... 2010. június 24. 19:48
  „Egyre tobb lesz a rokkantnyugdijas es nem csak azok, akik lustasagbol lesznek azok. A betegsegek olyan mertekben pusztitjak az aktiv dolgozo allomanyt, hogy nem kell attol tartani, sokan megelik a rendes nyugdij idejet.SAJNOS!En szivesebben dolgoznek, mint sem rendszeresen emlekeztessenek ra, az eveim igen csak megvannak szamlalva vagy eppen a hatralevo eveket agyban , esetlek toloszekben kell toltenem.”
 • 9. xene@freemail.hu 2010. június 24. 19:48
  „8. hozzászólás Tom_Peris 2010.06.24. 19:21
  Mire nyugdíjba mennél, már 80 évre fel fogják emelni a nyugdíj-korhatárt ::)). Az Unió szerint már így is túl sokat élünk, a franc egye meg!!! Amúgy minden tiszteletem azon magyar férfiúké, akik megélik a 60 évet....”
 • 8. Tom_Peris 2010. június 24. 19:21
  „a mostani 20-30 éves korosztálynak már ugyse lesz nyugdija...

  Egyik volt kollegám Szingapurban dolgozik... az adó, tb, stb kb annyi hogy amikor be kell külön fizeti akkor az egy havi fizetés fele megy rá. cserébe nincs nyugdíj rendszer... viszont aki előre gondolkozik az meg tudja oldani...

  it meg mi van... mi fizetjük mint a katonatiszt és azt megkapják a jelenleg nyugdíjban lévők... amikor meg mi leszünk nyugdíjasak akkor meg sanszos hogy az egész rendszer összeomlik és mi (ez a korosztály) ott lesz ahol a part szakad...

  amugy meg semmi gond, nem kell megélni a nyugdíjkorhatárt...”
 • 7. joy 2010. június 24. 18:55
  „Ez az igazság.
  A m.agyarországi rokkantnyugdíjasok 75-80%-a rokkantosított nyugdíjas, mert fölszámolták a munkahelyét, kirúgták 50egynehány évesen, és még akár évtizedig idegörlődve kínlódik a rendszeres fölülvizsgálaton, éjjel-nappal gürizik, hajt, hogy a "hálapénzt+ összekapirgálhassa a legkevésbbé sem- tisztelt orvosoknak.
  Örlődik, folyamatos stresszben vergődve éli napjait éveket át.

  Aki öregségi nyugdíjba mehet, rá se rettyent. Kap amennyit, éli világát egy olyan összeggel, ami a megélhetési minimumot összehozza, nem kell napról-napra őrjöngve rohannia a jelentős csúszópénzek összeszedéséért. Legföljebb családi kassza kiegészítésére vállal munkát, nem retteg nap, mint nap életéért, jövőjéért.

  A 35-40 éves munkaviszonnyal megdolgozott, nyugodt öregségi nyugdíj nem azonos a kényszer-rabszolga nyögdíjjal.
  Mai társadalmunk legbrutálisabb aljassága, hogy nincs munka, rákényszeríti az emberek többségét a mindennapokban jövőért rettegésre, csalásra, hazugságra.
  És ez fokozódik még tovább!

  Ez a statisztika valósága.
  :o(”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyerjen belépőket a Nyári Kavalkád programjaira!

Dumaszínház, operett, klezmer - Nyári Kavalkád a szegedi Városháza udvarán. Játsszon velünk, nyerjen jegyeket a Nyári Kavalkád egy-egy előadására! Tovább olvasom