Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Az örökségvédelemnek sem tetszik a bíróság épülete

Szeged - Egy-két év múlva kezdődhet és nagyjából három évig tart majd a bíróság Széchenyi téri épületének felújítása. Az állami tulajdonban lévő palota rossz állapota már a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak is feltűnt.
Rontja a városképet a bíróság Széchenyi téri potyogó vakolatú épülete, ami már a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak is feltűnt. A szervezet dél-alföldi irodája felszólította a megyei bíróság elnökét, hogy az épület homlokzatát vizsgáltassa felül, és a vizsgálatok eredményét felhasználva készíttessen felújítási tervet.

– A hivatal megállapításaival teljes mértékben egyetértünk – mondta Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese, szóvivője. Hozzátette: az állami tulajdonban lévő, idén 125 éves palotát legutóbb az 1970-es években újították fel rendesen. A renoválás ezért nem korlátozódhat a homlokzat helyreállítására, az újravakolás, a nyílászárócsere és a legrosszabb állapotban lévő tető felújítása kevés. Rendkívül elavult az épület fűtési, elektromos-, gépészeti hálózata is, valamint az ügy- és ügyfélforgalomhoz képest megalázóan kicsik az ügyfélterek, kevés a tárgyalóterem, az épületben dolgozó több száz igazságügyi alkalmazott elhelyezése „szűkös és méltatlan". Az házat nem akadálymentesítették, ami mindennapos problémákat okoz.

Felirat figyelmeztet a veszélyre. Fotók: Segesvári Csaba
Felirat figyelmeztet a veszélyre.
Fotók: Segesvári Csaba

Az épületet az Igazságszolgáltatási Tanács tervei szerint 2005-ben kellett volna felújítani, a beruházás pénzhiány miatt maradt el. A palota vagyonkezelője, a megyei bíróság 2005 óta kár- és veszélyelhárítási munkákat végeztetett, nagyjából 10 millió forintért. A pénzt jórészt szűkös költségvetéséből a bíróság maga biztosította. Ezzel párhuzamosan a felújítást előkészítő tanulmányterv készült, amelyből kiderült: az épületben működő két bíróság (megyei és városi) és három ügyészség (főügyészség, városi és katonai ügyészségek) jövőbeni elhelyezési igényeihez képest a palota túl kicsi. Ezért újabb tárgyalásokat kellett folytatni az ügyészségi szervezetek más épületben történő elhelyezésével kapcsolatban. (Korábban megírtuk: hét helyszínen alakulhat ki 2010-re Szeged új igazságügyi negyede. A Széchenyi téri épületben lakna a városi bíróság minden szervezeti egysége).


Ablak - a jövőre.
Ablak - a jövőre.

A felújítási tervek csak ezen tárgyalások lezárulása után készülhetnek el, a felújítási munkák pedig csak a tervek elkészülte után kezdődhetnek el. Most úgy tűnik, a tervek elkészítése 1-2 évet, a felújítási munkák pedig további nagyjából 3 évet fognak igénybe venni. A felújítás várható költsége több milliárd forint, a pénzt az Országos Igazságszolgáltatási Tanács biztosítja majd.


Még hat épületet kezelnek

A Széchenyi téri épületen kívül a megyei bíróság vagyonkezelésébe még további két szegedi és négy vidéki bírósági épület tartozik. Az elmúlt három évben a Hódmezővásárhelyi és a Csongrádi Városi Bíróságok épületeit teljes egészben felújították. Több 10 millió forintos karbantartási munkákat végeztek a Csongrád Megyei Bíróság Cégbíróságának és a Szegedi Munkaügyi Bíróságnak elhelyezését biztosító Tábor utcai épületben, kisebb munkálatokat a Tisza Lajos körúti épületrészben. A rossz állapotban lévő Makói és Szentesi Városi Bíróságok épületeiben az elmúlt évben korszerűsítették a fűtési rendszert, cserélték a világítást.

Olvasóink írták

  • 1. Agika88 2008. december 30. 20:55
    „Hát tényleg ráférne már a felújítás, elég rosszul néz ki és minél hamarabb kezdik meg a felújítást annál több ideig lehet majd még gyönyörködni az utókornak ezekben a szép épületekben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fűtéstámogatás-igénylés határideje holnap lejár

Szeged - A jövő évre vonatkozó gázár-, illetve távhőtámogatáshoz december 31-éig kell az igényléseket postára adni, hogy az már a januári számlában megjelenjen. Tovább olvasom